NaslovnicaVijestiKršćanske vijestiZašto je Nigerija najopasnije mjesto za kršćane?

Zašto je Nigerija najopasnije mjesto za kršćane?

Nigerija je sasvim sigurno najopasnije mjesto za kršćane, a Amina, žena iz Nigerije, otkrila je užase koje kršćani trpe u Nigeriji. 

Amininu svakodnevnu rutinu postavljanja stola za obiteljski ručak prekinula je buka na vratima. Kuća se zatresla, ali i cijeli svijet njezine obitelji. U kuću je upala Islamska skupina Boko Haram. 

Bili su naoružani te su izvukli Aminu, njezinog supruga i njihovo četvero djece na ulicu. Rekli su im da zaniječu Krista te su im prijetili noževima. Kada je obitelj odbila to učiniti, nasilnici su ubili njezinog supruga i jedno njihovo dijete. Ostala djeca bila su ozlijeđena, ali su preživjela, prenosi Christian Today

To je bilo 2012. godine. Amina se nakon nekoliko godina, još uvijek traumatizirana, ponovno susrela s Boko Haramom. Taj su put članovi Boko Harama upali u autobus kojim se vozila, ubili su sve kršćanske muškarce, a žene su oteli i odveli u Samiba šumu. Žene su tamo pokušali obratiti na Islam. Amina je tamo živjela pod neprestanim strahom i terorom punih osam mjeseci nakon čega su ih vladine sile oslobodile.  

Svakodnevni napadi na kršćane

Amina je rekla: „To je progon. Ubijaju nas jer smo kršćani. Nasilje u Nigeriji raste, napadi se događaju svaki dan. Boko Haram napada naša sela i naše zajednice, a s njima napadaju i Fulani. Vlada niječe to nasilje, no mi ga živimo svaki dan.“ 

U Nigeriji je napetost između muslimana i kršćana samo rasla otkako je Nigerija stekla neovisnost 1960. Zadnjih se godina nasilje pogoršalo zbog radikalnih islamista Boko Harama. 

VIDI OVO: 10 država u kojima je 2021. godine najopasnije biti kršćanin

Uz njih nasilje provode i nomadski stočari Fulani. Vlada ne uspijeva riješiti te probleme te ih često niječu što samo pridonosi rastu nasilja. 

Tijekom pandemije koronavirusa nasilje se pogoršalo. Naime, dok su kršćani bili u svojim domovima u izolaciji, Boko Haram i Fulani mogli su neometano upadati u njihove domove, ubijati ih i tjerati da se preobrate na Islam. Njihovi napadi većinom završavaju smrću i otmicom.  

Broj ubijenih kršćana stalno raste

Brojevi su zaista uznemirujući. U napadu na jedno selo 2020. godine ubijeno je 26 osoba, a oteto 6 žena. 

U travnju 2020. godine, Fulani su ubili 13 kršćana, a oteli su drugih 13. Više od 1000 osoba bilo je prisiljeno napustiti svoje domove. 

No, to nije sve. Prošle godine je prijavljeno otimanje 990 kršćana (za razliku od 224 osobe od godinu prije). 1000 kršćana je seksualno zlostavljano ili silovano što je gotovo 50% više nego prethodne godine. Tisuće domova je napadnuto, spaljeno ili uništeno iz vjerskih razloga. 

Samo prošle godine je u Nigeriji ubijeno 3.530 kršćana. 

Amina još uvijek tuguje za svojom obitelji, ali se ponosno sjeća da se njezin suprug na glas molio, čak i kada su mu prijetili smrću. Njegov glas joj daje snagu da nastavi živjeti.