Zašto se Krist još nije vratio?

Zašto se Isus Krist još uvijek nije vratio na zemlju? Imamo obećanja, ali još uvijek čekamo. Krist se još nije vratio.

Prije nego što je Krist otišao odavde, rekao je da će se vratiti. Tijekom svog govora na gori, Gospodin je rekao svojim učenicima da će svi jednoga dana “vidjeti Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim, u sili i velikoj slavi“. (Matej 24,30)

U noći svog uhićenja, Mesija je obećao: “Vratit ću se i uzeti te sa sobom da i ti budeš gdje sam ja”. (Ivan 14, 3) Dok je stajao na suđenju ispred velikog svećenika, rekao je: “Vidjet ćete Sina Čovječjega kako sjedi zdesna Silnom i dolazi na oblacima nebeskim”. (Marko 14,62) Imamo obećanja, ali još uvijek čekamo. Krist se još nije vratio.

Gdje je Krist i zašto Mu toliko treba?

Tu je i jamstvo od anđela da će se On jednog dana vratiti. Nakon što je uzašao na nebo, dok su njegovi učenici još uvijek gledali u nebo, dva anđela utješila su učenike ovim riječima: „Isti ovaj Krist, koji je od vas uzet na nebo, vratit će se na isti način  na koji ste vidjeli da je uzašao na nebo”. (Djela 1,11) Kasnije, Ivan dobiva viziju Krista u kojoj mu On govori: “Gle, dolazim uskoro“! (Otkrivenje 22, 7) No, još uvijek se nije vratio. Gdje je Krist i zašto Mu toliko treba?

Kao temelj za odgovor, trebamo imati na umu da Bog nije otkrio vrijeme povratka svoga Sina nijednom čovjeku, niti bilo kojem anđelu (Matej 24, 36). Krist se vraća i na to trebamo biti spremni (Matej 24, 42; 44), ali vrijeme Njegovog povratka zna samo Bog.

Nakon toga na umu trebamo imati sljedeće:

Bog je strpljiv s grješnicima. Petar potiče one koji su sumnjali u Gospodinov dolazak ovim riječima: „Ne zaboravite ovo jedno, dragi prijatelji: s Gospodinom je dan kao tisuću godina, a tisuću godina kao dan. Gospodin nije spor u ispunjavanju svog obećanja, kao što neki razumiju sporost. Umjesto toga, strpljiv je s vama, ne želi da itko bude uništen, nego da se svi pokaju”. (2. Petrova 3, 8–9)

Uznesenje Crkve

Sljedeći događaj u Božjem proročkom planu je uznesenje Crkve. Uznesenje je događaj koji se razlikuje od drugog Kristova dolaska. Pavao otkriva nekoliko pojedinosti o uznesenju: „Sam će Gospodin sići s neba, uz glasnu zapovijed, uz glas arkanđela i uz Božji poziv trube i prvi će uskrsnuti mrtvi u Kristu. Nakon toga, mi koji smo još živi i ostali bit ćemo uzneseni zajedno s njima u oblacima u susret Gospodinu. I tako ćemo biti s Gospodinom zauvijek”. (1. Solunjanima 4,16–17)

Uznesenje je neizbježno; nijedan prorečeni događaj ne stoji između sadašnjih događaja i uznesenja (vidi 1. Petrovu 1, 20; 1. Korinćanima 10; 11; Hebrejima 1, 2). Nasuprot tome, drugi dolazak će se dogoditi tek nakon što se dogode “svi” događaji opisani u Matejevom evanđelju 24. (Matej 24, 33)

Kristovu izjavu, u kojoj kaže da On dolazi ”uskoro”, treba ispravno razumjeti. Grčka riječ ”tachu”, koja je prevedena “uskoro” ili “brzo” u Otkrivenju 22, 20, također može značiti “bez nepotrebnog odgađanja” ili “iznenada”. To ne mora značiti “odmah”. Izgleda da u kontekstu ovoga, Kristove riječi znače da će se, nakon što se događaji iz posljednjeg vremena pokrenu, stvari kretati brzo, bez ikakvog nepotrebnog odgađanja. Pošasti iz Otkrivenja slijedit će jedna za drugom, a na kraju će Krist doći “iznenada”.

Trebali bismo živjeti u očekivanju da bi se uznesenje Crkve moglo dogoditi svakog trenutka. Gospodin želi da svaki naraštaj ima na umu da se On može iznenada pojaviti. Za vjernika je Gospodinov povratak “blagoslovljena nada”. (Titu 2,13) Krist je obećao da će se vratiti po nas i to je obećanje dovoljno. Vjerujemo u Njega i počivamo u Božjem savršenom vremenu.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ: