Zašto kršćani jedu šunku i jaja za Uskrs

Mnogi kršćani jedu šunku, jaja i mladi luk za Uskrs. Kada je nastala takva tradicija i u čemu je simbolika ovog običaja? 

Povijest šunke za Uskrs

Šunka se stoljećima konzumira tijekom uskrsnih proslava. Jedan od razloga za to je sezonska dostupnost mesa.

Prije razvoja suvremenih metoda čuvanja mesa, svinje su se obično klale u jesen. Meso bi se solilo i sušilo tijekom zime kako bi se očuvalo, a šunke bi bile spremne za konzumaciju u proljeće.

Još jedan razlog za konzumaciju šunke tijekom Uskrsa je završetak korizme, četrdesetodnevnog razdoblja posta i pokore koji prethodi Uskrsu.

Tijekom korizme, mnogi kršćani ne jedu svinjetinu ili se odriču mesa, a Uskrs je prvi dan nakon korizme kada se ponovno može uživati u mesu. Šunka je tako postala simbol ponovnog slavlja i obilja.

Simbolika jaja za Uskrs

Jaja su tisućama godina simbol novog života i plodnosti u raznim kulturama širom svijeta. Za kršćane, jaja također simboliziraju uskrsnuće i novi početak.

Uskrsna jaja, prema nekim narodnim vjerovanjima, po obliku simboliziraju kamen koji je bio pomaknut s ulaza u Isusov grob, otkrivajući da je uskrsnuo.

Osim toga, ukrašavanje i bojenje jaja za Uskrs ima dugu tradiciju. Neki od najpoznatijih uskrsnih jaja su crveno obojena jaja, koji simboliziraju krv koju je Isus prolio na križu. Bojenje jaja također može biti prilika za obitelji da zajedno sudjeluju u kreativnoj aktivnosti.

Zaključak

Tradicija konzumacije šunke i jaja za Uskrs ima svoje korijene u povijesnoj dostupnosti hrane i simbolici koja se veže uz uskrsnuće Isusa Krista. Šunka označava završetak korizme i povratak obilju, dok jaja simboliziraju novi život i uskrsnuće.

Običaji koji okružuju šunku i jaja na Uskrs proširili su se diljem svijeta i postali sastavni dio proslava ovog važnog kršćanskog blagdana. Uživanje u šunki i jajima tijekom Uskrsa pruža priliku za okupljanje obitelji i prijatelja te za njegovanje tradicija koje spajaju vjerske i kulturne vrijednosti.