6 razloga zašto mladi napuštaju Crkvu

Zašto mladi napuštaju Crkvu? Ovo je pitanje tema nebrojenih propovijedi, knjiga i članaka. Život mladih ljudi može biti težak, no Crkva je mjesto gdje trebaju učiti o Božjom milosti, te crpiti snagu iz zajedništva s drugim kršćanima. Zašto se onda toliki broj njih odlučuje otići?

Je li to zbog nekih ovisnosti? Rata kultura? Istospolnog braka? Autor Ed Stetzer u svom članku na portalu Christianity Today navodi šest razloga zašto mladi napuštaju Crkvu, a to su:

Jednostavno žele odmor od crkve (27 %).

Ostali članovi crkve su previše licemjerni te kritički nastrojeni (26 %).

Odselili su u drugo mjesto gdje studiraju (25 %).

Njihov posao im otežava odlazak u crkvu (23 %).

Nisu se uspjeli povezati s drugim ljudima u crkvi (20 %).

Članovi crkve bili su neprijazni i neljubazni (15 %).

52 % njih spominje kako su vjerska, etička i politička uvjerenja razlog zašto su istupili iz Crkve. Drugim riječima, tih 52 % je promijenilo svoja kršćanska uvjerenja.

18 % mladih ne slaže se sa crkvenim stavom prema političkim i društvenim pitanjima, 17 % ih je izjavilo kako su pohađali crkvena bogoslužja kako bi udovoljili drugima, a 16 % ne želi da budu dio crkve ili organizirane religije.

Imati vjeru ne znači samo odlaziti u crkvu ili čitati Bibliju, već dopustiti istoj da postane stvarnost u vlastitom životu. Vjera je poput drveta koje se mora uzgajati i samostalno rasti. Ako Crkva žele doseći mlade, prije svega ih mora naučiti važnosti osobne vjere u živoga Boga.

NAJNOVIJE!