“Poradi toga i bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete.” (Efežanima 6,18b)

Zašto biste trebali biti ustrajni u svojim molitvama, čak i kada nema odgovora? Postoje četiri razloga.

Ustrajna molitva usredotočuje vašu pažnju

Kada se molite oko nekog molitvenog zahtjeva, to ne radite kako biste podsjetili Boga. Nije mu potrebno podsjećanje! To radite kako biste podsjetili sebe tko je izvor vašeg odgovora i svih vaših potreba.

Ako bi svaka molitva koju bi ste molili, odmah bila odgovorena, dvije stvari bi bile točne. Prva je da bi molitva postala oružje uništenja u vašem životu. A druga je da nikada ne biste razmišljali o Bogu, jer bi postao vaš automat za slatkiše. Ako biste svaki put kada molite odmah dobili rezultate, sve o čemu biste razmišljali je blagoslov. Bog želi da razmišljate o Onome koji blagoslivlja.

Ustrajna molitva pojašnjava vaše molitve

Odgođeni odgovor vam daje vremena da razjasnite što točno želite te pročistite vaše molitve. Kada se ustrajno molite vašem nebeskom Ocu i govorite nešto iznova i iznova, to odvaja duboke čežnje od prostih hirova. Govori: “Bože, zaista mi je stalo do ovoga.”

Nije da Bog ne želi odgovoriti na vaše molitve. Želi. On samo želi biti siguran da je to što tražite ono što zaista želite.

Ustrajna molitva testira vašu vjeru

Jakov 1,3-4 kaže: “znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.” Jedini način na koji možete duhovno sazrijevati je da vaša vjera bude testirana. Jedan od načina na koji će Bog testirati vašu vjeru je odgodom odgovora na vaše molitve.

Ustrajna molitva priprema vaše srce za odgovor

Kada iznesete molitveni zahtjev pred Boga, Bog skoro uvijek želi odgovoriti na veći i bolji način, nego što ste molili. Ponekad Bog odbija vaše molitvene zahtjeve zato što mislite i tražite nešto malo. On vam želi dati nešto veće i bolje. Ali vas prvo mora pripremiti za to. Zato Bog koristi odlaganje u odgovoru kako bi vam pomogao da rastete, da vas spremi i pripremi za veći i bolji odgovor.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Pastorrick.com