Zašto nije loše biti samac?

Postoji mnogo izvora informacija o tome kako biti dobar supružnik i kako graditi uspješne odnose. No, teško je pronaći kvalitetnu informaciju o tome kako uspješno biti samac. Kada ste zadnji put čuli da netko slavi Boga zato što je samac? Ili kad je zadnji put netko istaknuo koje su prednosti samaca?

Ipak, ako niste u vezi postoje dobre strane toga, kao na primjer, u tom periodu nemate odgovornosti, možete rasti i pronaći svoj identitet (ako sami ne rastete, ne možete ni drugima pomoći), posjedujete svojevrsnu vrstu slobode, nemate onaj osjećaj ponekada kako uvijek morate ugađati.

Ukoliko ste sami, izvucite najbolje iz toga. 1. Korinćanima 10,31 kaže, “Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.” Da li vašu samoću koristite na slavu Božju?

Mnogi ljudi završavaju u vezama samo kako ne bi bili sami. A to je pogrešno, jer ne samo da se time otvarate za neuspjeh, nego možete povrijediti i druge oko sebe koji su vam važni. Uspješne veze se u cijelosti temelje na požrtvovnosti. Krivi motivi, nesuočavanje sa nevoljama, nepoštenje, nedostatak zrelosti, i loša komunikacija uništavaju odnose.

Nemojte se upuštati u vezu, osim ako vam je zaista stalo do te osobe. Ukoliko mislite da se ne biste mogli udati za osobu sa kojom trenutno hodate, oboje trošite vrijeme uzaludno. To vas samo može dovesti do povrijeđenosti.

Bog nam daje dovoljno milosti dok smo sami. U Bibliji, Pavao ohrabruje samce (vidi 1. Korinćanima 7,7-8). U 1. Korinćanima 7,24 nastavlja, “Svatko u čemu je pozvan, braćo, u tome neka i ostane pred Bogom.” Ako sam pozvan biti samac, u tome ću uživati. A možda biste i vi trebali.

Kad smo neoženjeni, često osjećamo kako nam nešto nedostaje. No, zapravo mi nikada nismo sami. Nikada. Nemojte vjerovati u tu laž. Nikada nemojte žuriti u vezu. Ako ste samci, Bog vas želi baš tu gdje jeste. Vjerujte Bogu i u Njegovo vrijeme za vas – On je više nego dovoljan.