Novac korijen svih zala
Foto: Pixabay

Jeste li ikada čuli izraz ”novac je korijen svih zala”? Možda je način kako je taj izraz izgovaran i primijenjen doveo do toga da nosite teret osude kada trebate novac, kada uživate, koristite ili ga zarađujete?

Bez obzira je li to slučaj, želim vam pokazati što Pismo kaže u vezi novca.

Izraz ”novac je korijen svih zala” se može pronaći u 1. Timoteju 6, 6-12. No on nije izravno uzet iz Pisma. To je zapravo pogrešno citiranje zbog kojeg mnogi ljudi razmišljaju na nebiblijski, oskudan način.

Pismo kaže da je ljubav prema novcu izvor svih zala i razumijevanje potpunog značenja ovih riječi utječe na nas na više načina od samo naših financija.

Što Božja Riječ zapravo kaže o novcu i bogatstvu

1. Timoteju 6, 6-12 zapravo kaže:

Pa i jest dobitak velik pobožnost, zadovoljna onim što ima! Ta ništa nismo donijeli na svijet te iz njega ništa ni iznijeti ne možemo! Imamo li dakle hranu i odjeću, zadovoljimo se time. Jer oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zator i propast. Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima. A ti se, Božji čovječe, toga kloni! Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima“!

PROČITAJTE: 7 mudrih biblijskih savjeta o bogatstvu i novcu

Primijetite dvije stvari u ovim stihovima:

1. Biblija ne kaže da je novac korijen svih zala, već govori o ljubavi prema novcu.

Ovo je ključna razlika jer cijeli stih (kada ga čitamo u kontekstu) govori o stanju naših srca:

  • Što želimo.
  • Što gonimo.
  • Za što živimo.
  • Jesu li naša srca usmjerena prema gore, gdje je Krist ili na materijalne stvari ovdje na Zemlji.

U ovome stihu apostol Pavao nam govori da žudimo za Bogom i Božjim stvarima. On nas upućuje neka s velikom strašću idemo za svetim stvarima umjesto da svoja srca i ljubav usmjerujemo prema materijalnom bogatstvu.

To ne znači da ne bismo trebali imati novac, zarađivati ga, štedjeti i ulagati, razmjenjivati novac za ono što nam treba ili što želimo ili na drugi način biti uključeni u financijske stvari.

No, to znači da ne smijemo biti emotivno vezani za novac.

2. Apostol Pavao nas je upozorio o pravoj opasnosti ”ljubavi prema novcu”.

Koliko filmova smo gledali u kojima su negativci pokušali ukrasti ili imati veliku moć ili novac? Ako ste filmoljubac, vjerojatno ste vidjeli na desetke ili stotine takvih filmova. Možda to niste shvatili dok ste gledali, ali Hollywood je zarobljen u požude tijela, očiju i ponosa života, odnosno žudnjom za moći i novcem.

PROČITAJTE: LJUBAV PREMA NOVCU: opasan grijeh koji uništava ljudsku dušu

Ta misija za moći i novcem kršćanima ne djeluje uvijek realistično. Na nekim razinama svatko od nas pokušava živjeti za Boga, stoga mi ne uviđamo koliko je ozbiljna ovisnost ovoga svijeta za novcem. No za ljude koji ne poznaju Isusa žudnja za moć i novcem je ogromna.

Iz tog razloga Gospodin upotrebljava apostola Pavla kako bi nas upozorio u 1. Timoteju 6 da se odupremo ljubavi prema novcu. Mi trebamo voljeti Boga svim svojim srcem, svom svojom dušom i svom svojom snagom. Trebamo voljeti svoje bližnje kao sami sebe. Trebamo tražiti i željeti susrest se s Isusom, zajedno sa svim božanskim i svetim stvarima za koje nam je On rekao da činimo i da idemo za njima.

Voljeti novac nema ništa zajedničkog s ljubavlju prema Kristu.

”Voljeti novac” znači da žudimo za tim novcem. To znači da su naši osjećaji priljepljeni za taj novac; da je ljubav naših srca usmjerena prema novcu. To znači da je poza naših srca okrenuta prema skupljanju ovog resursa kako bismo dobili sigurnost, moć, ljubav i sve drugo za što ne vjerujemo da će nam Bog može zadovoljiti.

Voljeti Isusa s druge strane znači:

  • Mi žudimo za Kristom. Volimo Ga, tražimo Njegovo lice i živimo samo kako bismo zadovoljili Njega.
  • Naši osjećaji su usmjereni prema Bogu. Mi ovisimo o Njemu da nas utješi, vodi, usmjerava i ispunjava svojom moći, mirom, radošću i svim plodovima Duha Svetoga.
  • Budimo se govoreći: „Gospodine Bože, predajem Tebi svoj život danas. Ti si mi sve. Želiš li danas proslaviti svoje ime u mome životu”?

Nije nam zapovijedano da izbjegavamo novac. Umjesto toga, Biblija nam zapovijeda neka koristimo novac, zarađujemo ga, štedimo, ulažemo i usmjeravamo novac prema službi za Boga, ali da volimo Boga i ljude, a ne novac.

Novac je ono što ljudsko srce odabire stvarati

Novac je alat.

PROČITAJTE: 6 biblijskih savjeta o raspolaganju novcem

To je način razmjene: nešto dajemo nekome u zamjenu za nešto drugo. On je amoralan: niti dobar niti zao. Ali, njegova nesumnjiva važnost za naše svakodnevne živote znači da neprijatelj radi sve što može ne bi li ljudima ukrao istinito, biblijsko razumijevanje novca. Iz tog razloga bismo kao kršćani trebali znati što Bog kaže:

– Njegovi blagoslovi nas čine bogatima. (Izreke 10, 22)

– On će zadovoljiti svaku našu potrebu prema svojim bogatstvima u slavi po Isusu Kristu (Filipljanima 4, 19). To je puno bogatstva i PUNO zaliha!

– On želi da štedimo novac za buduće potrebe, teška vremena i nužde. (Izreke 6, 6-8)

– On cijeni djelo ulaganja novca i izgrađivanje uspješnih poslova. (Izreke 31, 16)

– Mi trebamo pažljivo paziti na svoje financije. (Izreke 27, 23-27)

– Još važnije, trebamo biti itekako svjesni da Bog posjeduje sve. Sve na nebesima i na zemlji pripada Bogu, a mi samo upravljamo Njegovim resursima umjesto Njega. (1. Ljetopisa 29, 10-12; Psalam 24, 1)

Neka nas Pismo poduči teologiji novca i usmjeri naša srca prema Kristu

U Propovjedniku 10, 19 piše: „Ali su gozbe radi zabave i vino uveseljava život, a novac pribavlja sve“. Pisac Propovjednika ukazuje na to da je novac uključen u svaki aspekt života. Kada istražujemo što cijela Biblija ima za reći o novcu vidimo da je novac uvijek blagoslov, a siromaštvo uvijek prokletstvo.

PROČITAJTE: Je li grijeh biti bogat?

Bez obzira volite li, mrzite ili ste ravnodušni prema novcu, ohrabrujem vas da istražujete Pismo, ne s namjerom da obranite ili opravdate osjećaje o novcu, već kako bi potčinili svoje razumijevanje pozicije koju novac ima u vašim životima i vjerovali Božjem pouzdanom autoritetu.

Čitajte što Bog kaže o novcu od Postanka do Otkrivenja. Bez obzira na način, Bog se želi brinuti za vas. No više od pouzdanja u svoje resurse, Bog vam želi dati čisto srce. On želi da idete za Njim, ne za bogatstvima te da upravljate Njegovim darovima pravilno, Njemu u slavu.

Kako god da vas Bog blagoslovi, štujte Darivatelja i uživajte u Njegovim darovima, ostajući pritom osjetljivi na to kako vam Bog govori da dajete natrag i blagoslivljate druge. Kada svoje financije potčinite Njegovom Gospodstvu i poslušate sve što Bog kaže u vezi novca, vaše srce će biti slobodno za fokus na Isusa, gdje i pripada.

Autorica: Jamie Rohrbaugh; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com