Zašto je ovaj starozavjetni stih tako poseban?

Postoji jedno obećanje u Starom zavjetu za koje vjerujem da daje sliku Evanđelja više od bilo kojeg drugog.

To je Joel 2,25, a kaže: „I nadoknadit ću vam godine što ih je izjeo skakavac.“

To je napisano nakon što je prorok prikazao strašnu destruktivnu pošast skakavaca, koje opisuje kao veliku vojsku koja proždire sve na svom putu, pa čak i potamnjuje sunce zbog svoje brojčanosti. Kaže da je to sud nad ljudima za njihove grijehe. Dolazi do propasti i gladi; životinje i ljudi umiru, a samo se skakavcu prepušta trijumf.

U nekim dijelovima svijeta, čak i danas, ovo je strašna stvarnost. Još uvijek postoje rojevi skakavaca i još uvijek su strašni razarači. Ali Joelove riječi govore o dubljoj duhovnoj istini. Ne govore samo o nedostatku hrane i ekonomskoj propasti; već i duhovnoj pustinji. Mnogi od nas se suočavaju s njome u nekom trenutku našeg života. Ne znamo zašto, ali sve se raspada – možda posao, ili brak, ili odnos s djecom ili roditeljima ili crkvom; možda zdravlje, možda gubitak nekoga koga volimo.

Može biti vrlo teško vidjeti bilo kakvu nadu izvan tih mračnih razdoblja. No, tada su Joelove riječi najmoćnije: „I nadoknadit ću vam godine što ih je izjeo skakavac.“

To je obećanje nade i sigurnosti u Božju vječnu ljubav prema nama. I to je nagovještaj Evanđelja: kad je Isus umro, životi njegovih učenika bili su kao pusta zemlja Izraelova, opustošena od invazije skakavaca. No, Bog im je vratio ono što im je bilo oduzeto, i još više od toga: Kristovo uskrsnuće je značilo da je novi, bolji i bogatiji život mogao početi.

Ideja tog roja skakavaca stvara u nama snažne reakcije užasa i straha. Odražava iskustva kroz koja prolazimo kada smo poraženi onime što život baca na nas. No, obećanje o obnovi je zapečaćeno zajedno s uskrsnućem, a Bog uvijek održi svoja obećanja.

Autor: Mark Woods; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today