Zašto se ne trebate bojati smrti

Julie McFadden, registrirana medicinska sestra sa sjedištem u LA-u, nedavno je podijelila svoje uvide o smrti kako bi pomogla u destigmatizaciji procesa kraja života. Njezino iskustvo u hospiciju potaknulo je milijune ljudi na društvenim mrežama da razmisle o smrti na novi način.

U nedavnom videu na YouTubeu naslovljenom ‘Zašto se ne trebate bojati smrti’, Julie je objasnila da tijelo ima ugrađene mehanizme koji se aktiviraju kako se približavate smrti, osiguravajući miran proces prelaska.

“Ne bojim se smrti i evo znanosti koja stoji iza toga”, rekla je. “Naše tijelo nam biološki pomaže da umremo, pa evo što sam vidjela i naučila kao medicinska sestra u hospiciju tijekom godina – naše tijelo je doslovno stvoreno da umre.”

Julie je otkrila da se tijelo počinje gasiti šest mjeseci prije smrti, što rezultira smanjenjem potrebe za hranom i vodom te povećanim snom.

Proces umiranja nije bolan

Razlog tomu leži u rastu razina kalcija u tijelu, što uzrokuje pospanost. “Kada tijelo zna da se približava kraju života, ti se mehanizmi isključuju, pa osoba obično ne osjeća glad i žeđ, što pomaže tijelu da se polako isključi”, pojasnila je.

Iako smrt može izgledati zastrašujuće voljenima, Julie naglašava da sam proces umiranja nije bolan, prenosi New York Post.

“Postoje trenuci kada bolest može uzrokovati simptome, ali stvarni proces umiranja zapravo pomaže osobi”, objasnila je.

Tijekom svoje karijere, mnogo puta nije bilo potrebno davati lijekove protiv bolova umirućim pacijentima jer nisu osjećali bol. Štoviše, sam trenutak smrti može biti čak i “utješan” jer tijelo oslobađa endorfine koji otupljuju bol i daju osjećaj euforije.

Julie zaključuje svoje izlaganje riječima koje pružaju nadu i utjehu: ‘Mnogo je razloga zašto se ne bojim smrti… uključujući biološke, metaboličke i fiziološke stvari koje se događaju u tijelu koje su me istinski utješile’.

Medicinska sestra je nešto važno zaboravila

Za kršćane je smrt prelazak u vječnost s Bogom ili bez Boga, te postoji prirodan razlog zašto se mnogi boje smrti. Budući da smo stvoreni za vječnost, naša narav se buni protiv smrti kao našeg neprijatelja, što ona i jeste. Nakon smrti dolazi vječnost s Bogom ili odvojeno od njega – u paklu.

Isus nam nudi rješenje za strah od smrti. John Piper je lijepo opisao što je Isus učinio za nas:

Božji Sin, koji je postojao prije utjelovljenja kao vječna Riječ (Iv 1,1), uzeo je krv i meso i pokrio svoje božanstvo ljudskošću. Postao je u potpunosti čovjek i ostao u potpunosti Bog.

… da smrću…

Razlog zašto je Krist postao čovjek jest da bi umro. Kao Bog prije utjelovljenja, nije mogao umrijeti za grešnike. Ali mogao je to učiniti ujedinjen s njima u krvi i mesu. Njegov je cilj bio umrijeti. Stoga, morao se roditi kao čovjek.

… uništi onoga koji ima vlast nad smrću, to jest đavla…

Smrću, Krist je promijenio đavla. Kako? Pokrivajući sav naš grijeh (Heb 10,12). Sotona nema opravdanih razloga kojima bi nas optuživao pred Bogom. „Tko će podići tužbu protiv izabranika Božjih? Bog koji ih opravdava?“ (Rim 8,33). Na osnovu čega ih opravdava? Kroz krv Isusa (Heb 9,14; Rim 5,9).

Sotonino najjače oružje protiv nas je naš vlastiti grijeh. Ako ga uzme Isusova smrt, glavno sotonsko oružje je uzeto iz njegovih ruku. U tome je smislu nemoćan.

… i da oslobodi sve koji cijeli život bijahu podvrgnuti ropstvu strahom od smrti. (Heb 2,14-15)

Dakle, oslobođeni smo od straha od smrti. Bog nas je opravdao. Sad je samo buduća milost pred nama. Sotona ne može oboriti tu odluku. A Bog želi, za našu potpunu sigurnost, da ona im trenutan utjecaj na naše živote. On želi da sretan završetak uzme ropstvo i strah sadašnjosti.

Hoćeš li biti u raju s Isusom nakon smrti ovisi jesi li sada s Isusom? Izaberi danas, jer sutra može biti kasno, a pakao ostati tvoja vječna sudbina!

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare