NaslovnicaDuhovnostZašto su u Edenskom vrtu bila dva stabla?

Zašto su u Edenskom vrtu bila dva stabla?

Bog je namjerno postavio dva stabla u Edenskom vrtu, jer je cijenio slobodnu volju Adama i Eve.

Kao Njegova dragocjena bića, koja je stvorio na svoju sliku, Adam i Eva posjedovali su sposobnost odabira. Radi konteksta, pogledajmo u priču koja stoji iza ovih stabala i pada čovječanstva.

U Postanku su spomenuta dva stabla u Edenskom vrtu

U Postanku 2, 8-9 nakon što je Bog stvorio Adama, prije nego što je stvorio Evu, spomenuta su ova dva stabla: „I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je napravio. Tada Jahve, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla – pogledu zamamljiva a dobra za hranu – i stablo života, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla.“ U Postanku 2, 15-17 Bog stavlja Adama u Edenski vrt, kako bi ga Adam obrađivao. Bog mu nakon toga daje sljedeću zapovijed: „Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!“ (Postanak 2, 16-17)

Nakon što je stvorena Eva i kada je par počeo živjeti zajedno u Edenu, Sotona, u obliku zmije, iskušao je Evu i naveo ju neka jede sa stabla spoznaje dobra i zla. (Postanak 3, 1-5) Nažalost, Eva je popustila iskušenju i jela je sa zabranjenoga stabla, nakon čega je plod dala i Adamu, koji je također jeo. (Postanak 3, 6) Nakon toga su se otvorile oči Adama i Eve, nakon čega su spoznali da su goli; posramljeni načinili su si odjeću od smokvinog lišća i njome su se pokrili. (Postanak 3, 7)

Bog je nakon toga Adama i Evu držao odgovornima zbog odluke koju su donijeli, kako bi jeli sa zabranjenog stabla. (Postanak 3, 9-13) Kao dio njihove kazne, izbačeni su iz vrta. Kako bi onemogućio pristup ljudima prema Stablu života, budući da bi tako živjeli vječno u grijehu, Bog je učinio sljedeće: „…postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao – da straže nad stazom koja vodi k stablu života.“ (Postanak 3, 24)

VIDI OVO: Je li zabranjeni plod u Edenskom vrtu bila jabuka ili nešto drugo?

Bog je rekao Adamu i Evi s kojeg stabla ne trebaju jesti

Neki tvrde da je ovime Bog pokazao da nije pun ljubavi, jer je postavio dva stabla u vrt. Dopustio je Adamu i Evi neka imaju pristup stablu spoznaje dobra i zla; da nisu jeli s tog stabla, grijeh nikada ne bi ušao u svijet. No u vezi ovoga treba uzeti u obzir nekoliko stvari.

Prvo, Bog nije prevario niti prisilio Adama i Evu na to da trebaju jesti sa stabla spoznaje dobra i zla. U stvari, Bog je točno odredio Adamu neka ne jede s tog stabla, rekavši mu da će ako bude jeo, zasigurno umrijeti. Adam je odabrao prekršiti Božju zapovijed i kao rezultat toga morao se suočiti s posljedicama grijeha, kao i ostatak čovječanstva. (Rimljanima 5, 12-14)

Drugo, Božja ljubav je benevolentna, odnosno to je agape ljubav, što znači da Božja ljubav ne prisiljava ljudska bića na poslušnost, kao što to čine tirani. Zbog toga što smo stvoreni na Njegovu sliku (Postanak 1, 27), budući da smo odvojeni od ostatka stvorenja, Bog nam je dao slobodnu volju. Kako bi Adam i Eva bili u cijelosti slobodni, morali su imati izbor, što znači da su bila potrebna dva stabla. Nažalost, Adam i Eva su odabrali, prema svojoj slobodnoj volji, biti neposlušni Bogu i jesti sa zabranjenog stabla.

Zaključak slijedi: Bog je Adamu i Evi dao izbor u Edenskom vrtu: mogli su biti poslušni ili neposlušni Božjoj zapovijedi. Dao im je izbor, jer ih je stvorio sa slobodnom voljom, kao što i sam Bog ima slobodnu volju, jer je cijenio njihovu slobodu i volio ih je dovoljno da ih ne prisiljava na podčinjenost. Adam i Eva su bili ljudi sa slobodnom voljom, ne isprogramirani roboti. I danas ispred svakoga od nas leži izbor: „Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.“ (Ivan 3, 18) Trebamo mudro odabrati.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.