10 razloga zašto su žene usamljene

Usamljenost je uobičajena borba za mnoge ljude, uključujući žene. Ona može biti uzrokovana raznim čimbenicima, ali kao vjernici, utjehu i nadu možemo pronaći u Božjoj Riječi.

U ovom članku deset mogućih razloga zašto žene mogu biti usamljene i neka biblijska načela koja će im pomoći da to prebrode:

1. Nedostatak dubljih odnosa

Žene se mogu boriti s usamljenošću ako osjećaju da im nedostaju duboki, smisleni odnosi s drugima. Bog nas je stvorio za odnos s njim i s drugima.

U Propovjedniku 4,9-10 čitamo da “Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne.” Kao žene, trebamo zajednicu, odgovornost i podršku da bismo napredovale.

2. Zauzetost

Žene se lako mogu okupirati svojim rasporedima i popisima obaveza, ostavljajući malo vremena za vezu s drugima. U Marku 6,31 Isus govori svojim učenicima da pođu s njim na mirno mjesto i odmore se. Moramo dati prednost odmoru i odnosima u našim životima.

3. Uspoređivanje

Žene se također mogu boriti s usamljenošću ako se stalno uspoređuju s drugima i osjećaju da im ne odgovaraju. U Galaćanima 6,4, apostol Pavao nas podsjeća da “provjeravamo vlastita djela” i da se ne uspoređujemo s drugima. Svatko od nas je jedinstveno stvoren i ima svrhu u Božjem kraljevstvu.

4. Strah od odbijanja

Žene mogu izbjegavati veze iz straha od odbijanja ili povrijeđenosti. Međutim, 2. Timoteju 1,7 nas podsjeća da nam “Bog nije dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.” Možemo se pouzdati u Boga da će nas voditi u našim odnosima i iscijeliti od svih povreda ili rana.

5. Nerealna očekivanja

Žene mogu postaviti nerealna očekivanja za svoje veze, što dovodi do razočaranja i usamljenosti. Mudre izreke 17,17 podsjećaju nas da “prijatelj voli u svako doba”. Iako prijateljstva možda nisu savršena, možemo vjerovati Bogu da će nam pružiti prave i autentične odnose.

VIDI OVO: Molitva u usamljenosti: Nikada niste sami!

6. Neriješeni sukob

Žene se također mogu boriti s usamljenošću ako imaju neriješen sukob s drugima. U Mateju 5,23-24 Isus nas upućuje da se prvo pomirimo s drugima prije nego što ponudimo svoje darove Bogu. Trebamo uložiti sve napore da tražimo oprost i pomirenje s onima koje smo povrijedili ili su bili povrijeđeni.

7. Traume iz prošlosti

Žene koje su doživjele traume iz prošlosti, poput zlostavljanja ili zanemarivanja, mogu se boriti s problemima usamljenosti i nedostatka povjerenja. Psalam 34, 19 obećava da je “Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spasava.” Možemo se pouzdati u Boga da će nas iscijeliti od rana iz prošlosti i voditi nas prema zdravim odnosima.

8. Životne promjene

Žene mogu doživjeti usamljenost tijekom velikih životnih promjena, kao što je preseljenje u novi grad ili postajanje praznim gnijezdom. U Propovjedniku 3,1 čitamo da “Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.” Možemo se pouzdati u Boga da će nas voditi kroz te prijelaze i pružiti nam nove odnose i prilike.

9. Nedostatak brige o sebi

Žene se također mogu boriti s usamljenošću ako zanemaruju vlastite potrebe za brigom o sebi. U 1. Korinćanima 6,19-20 Pavao nas podsjeća da su naša tijela hramovi Duha Svetoga i da bismo trebali slaviti Boga brinući se o njima. Moramo dati prioritet našem fizičkom, emocionalnom i duhovnom zdravlju kako bismo izgradili snažne odnose s drugima.

10. Nedostatak vjere

U konačnici, žene mogu doživjeti usamljenost ako nemaju vjere u Božju ljubav i brigu za svoje živote. U Izaiji 41,10, Bog obećava “Ne boj se, jer ja sam s tobom;
ne obaziri se plaho, jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” Možemo vjerovati Božjim obećanjima i znati da je On uvijek s nama, čak i u našoj samoći.

Zaključno, usamljenost je uobičajena borba za žene, ali kao kršćanke možemo pronaći utjehu i nadu u Božjoj Riječi. Dajući prioritet odnosima, odmoru, brizi o sebi i vjeri, možemo nadvladati čimbenike koji vode do usamljenosti i pronaći ispunjenje u Božjoj prisutnosti i u našim odnosima s drugima.