Za ostvarivanje pobjede u bilo kojoj bitki, od bitnog je značaja da shvatimo tko je naš neprijatelj i zašto je protiv nas. Isto je i u duhovnim borbama.

Očito, znamo da je Sotona naš najveći protivnik. Ali jeste li znali da vas on ne napada samo zbog zabave? Ne, Sotona vas mrzi zbog minimalno nekoliko razloga kojih trebate biti svjesni.

  1. Sotona vas mrzi zbog toga što ga podsjećate na ono što on ne može biti.

Kada je stvarao, Bog je govorio o ljudima koje će stvoriti, govoreći: “Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična” (Postanak 1,26). Ovo opisuje nešto zadivljujuće: Ti i ja ličimo na Boga. Naravno, zbog grijeha prikazujemo vrlo iskrivljenu sliku, ali ipak nosimo Njegove osobine.

To znači da kada god Sotona vidi vas i mene, dobiva moćan podsjetnik na Boga i ono što on nikada neće biti. Đavao je strahovito ljubomoran na nas zbog ovoga. Dok sam ovo dublje istražio u mojoj knjizi, “Ušutkaj Sotonu”, otkrio sam da on koristi optužbe kako bi vas uvjerio da ste bezvrijedni.

  1. Sotona vas mrzi jer imate moć da mu satirete glavu.

Kao kaznu za prvi grijeh, Gospodin je upozorio Sotonu na njegovu budućnost: “Neprijateljstvo ja zamečem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Postanak 3,15) .

Iako se ovo često ispravno primjenjuje kao prvo proročanstvo u vezi Isusa, Božje riječi ovdje također upozoravaju đavla da će se vlast na kraju vratiti Evinim potomcima – to jest Božjoj djeci. I to se upravo i dogodilo! Kada je Isus došao na Zemlju, dao je svoj autoritet vama i meni uvjeravajući nas: “Evo, dao sam vam vlast … da gazite po svoj sili neprijateljevoj” (Luka 10,19). Naravno, ovo paralizira đavla, i zato on neumorno radi spriječiti Božji narod da upozna silu koju imaju u Kristu.

  1. Sotona vas mrzi, jer vas Bog voli.

Đavao poznaje moć Božje ljubavi. Zna da oni koji su uvjereni da ih Bog voli, ostaju u bliskom zajedništvu s Bogom. A kada ste blizu Boga, Njegov glas utišava sve ostale. Stvarnost koju Sotona prezire je da njegove laži gube moć jer je istina Božje ljubavi mnogo glasnija. Zbog ovoga, đavao ne želi biti blizu Boga, i zato pokušava stati između vas i Njega, neumorno vas pokušavajući uvjeriti da je Bog ljut na vas.

Kako se boriti protiv napada Sotone?

Evo dobrih vijesti! Zbog saznanja zbog čega je Sotona protiv vas, vi znate kako se oduprijeti njegovim napadima. Kada vam pokuša govoriti da ste bezvrijedni, podsjetite ga da ste stvoreni na Božju sliku (Postanak 1,26). Kada vas pokuša uvjeriti da ste bespomoćni, podsjetite ga na autoritet koji vam je Isus dao (Luka 10,19). I kada se raspravlja s vama kako vas Bog ne voli, pošaljite mu jedno pakiranje s podsjetnikom da je Bog svoju ljubav pokazao na križu (Rim. 5,8).

Na kraju, nikada nemojte zaboraviti da ništa nije opasnije za Sotonu od nekoga tko zna tko je, i što ima u Kristu!

Autor: Kyler Winkler; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Charisma News