zašto trebamo vjerovati u anđele čuvare
Foto: Commons.wikimedia.org

Iz kojih razloga ja vjerujem u anđele čuvare? Jeste li ikada čitali ili čuli o situacijama zbog kojih i vi vjerujete u anđele?

Služnički duhovi

Naziv „anđeli čuvari“ se ne pojavljuje u Pismu, ali je Bog ipak govorio o anđelima u svojoj Riječi: „Svi ti zar nisu služnički duhovi što se šalju služiti za one koji imaju baštiniti spasenje?“ (Hebrejima 1,14). Grčka riječ „leitourgikos“ za „služenje“ ili službu znači „odnositi se prema službi“ i „biti dio službe“ te je očito da je Bog poslao i zaposlio anđele.

> 7 osnovnih istina koje trebate znati o anđelima

To je ono što su anđeli učinili kada se Isus vratio iz pustinje nakon što je iskušavan od đavla: „Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu“ (Matej 4,11). Ne samo da su služili Kristu, nego služe i vjernicima. Možda smo i mi jednom sreli anđela bez da smo to znali tako da trebamo biti pažljivi kako se odnosimo prema strancima (Hebrejima 13,2).

Oni su glasnici

Riječ anđeo znači „Božji glasnik“. Sjećate se što se dogodilo onima koji su pokušali napasti i zlostavljati anđele kada su odvodili Lota iz Gomore? „Ljude pred vratima, mlade i stare, zabliješte tako da nisu mogli naći vrata“ (Postanak 19,11). Isus je upozorio sve koji bi mogli uzrokovati da maleni posrnu: „Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima“ (Matej 18,10).

Ne znamo je li bila prijetnja da će anđeli stati pred djecu i braniti ih ili će Ocu prenijeti poruku o nepravdi. Kada je Pavao bio u opasnosti na moru zajedno sa svima na brodu, razuvjerio ih je ovim riječima: „Noćas mi se ukaza anđeo Boga čiji sam i komu služim te reče: ‘Ne boj se, Pavle! Pred cara ti je stati i evo Bog ti daruje sve koji plove s tobom.’ Zato razvedrite se, ljudi! Vjerujem Bogu: bit će kako mi je rečeno“ (Djela 27,23-25). Ne znamo jesu li anđeli bili odgovorni za sigurnost broda. Možda su samo prenijeli Božju poruku da će svi preživjeti.

Oni su zaštitnici

Psalmi (91,11-12) govore: „Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim. Na rukama će te nositi da se ne spotakneš o kamen.“ Psalmist još dodaje: „Anđeo Jahvin tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi“ (Psalmi 34,8). Iako „anđeo Jahvin“ može biti sam Gospodin kao preteča Isusu. U jednom slučaju je anđeo oslobodio apostole iz zatvora: „Ali anđeo Gospodnji noću otvori vrata tamnice, izvede ih i reče: »Pođite i postojano u Hramu navješćujte narodu sve riječi Života ovoga.« “ (Djela 5,19-20). Da ih anđeo nije oslobodio, možda bi bili pogubljeni nakon suđenja slijedećeg jutra. No mi to ne možemo znati u ovome životu.


> Imamo li svi svog anđela čuvara?

Zaključak

Mi znamo da je Bog naš vječni zaštitnik, no među nama su i anđeli. Zaista ne znam jesu li oni anđeli čuvari ili ne. Nisam mogao pronaći točan citat iz Biblije koji bi to potvrdio, ali znam da nas oni, po Božjoj Riječi, mogu doći zaštititi.

Zaključak je da je Bog onaj koji je naš pravi zaštitnik, štitio nas on preko nadnaravnih prirodnih promjena ili slanjem Svojih svetih anđela. Kako god bilo, zahvalan sam što imamo ove služničke duhove koji su stvoreni da služe vjernicima. Oni koji se boje Boga nemaju se čega bojati.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithinthenews.com