Zašto Biblija kaže da trebamo voljeti sebe?

Zašto Biblija kaže da trebamo voljeti sebe?
Foto: Unsplash

Ako ne možeš živjeti u ljubavi i skladu sa sobom, vjerojatno će ti biti jednako bolno i teško u odnosima s drugim ljudima.

Bog te ljubi! Zašto ne bi i ti ljubio sebe? Samo čudna pobožnost zamišlja kako je Bogu ugodan stav samoocrnjenja. On te gleda, i uglavnom mu se dopada ono što vidi. Trebao bi se pogledati u ogledalo i voljeti ono što vidiš. To će prestati biti točno samo ako si ispao iz Njegove milosti i predao se pokvarenom životu.

Ali, ako hodaš s Bogom što bliže možeš, iskreno želeći vršiti Njegovu volju i preobličavati se u sliku koju On ima o tebi u Kristu, tada možeš i trebaš biti zadovoljan s onim kako te je Bog stvorio da budeš.

Ako si Božje dijete u Kristu, tada te Otac ljubi

Možda će te trebati odgojiti i disciplinirati (Hebrejima 12, 5-11), no Njegova ljubav ostaje ista. Kao što ti je zapovjeđeno “ljubi braću”, zato jer je svaki kršćanin stvoren prema Božjoj slici i pripada istoj vječnoj obitelji, tako moraš ljubiti sebe iz istih razloga.

Ako ne možeš živjeti u ljubavi i skladu sa sobom, vjerojatno će ti biti jednako bolno i teško u odnosima s drugim ljudima. Ako ne voliš sebe, vjerojatno će ti biti teško ikoga voljeti.

PROČITAJTE: Kako voljeti sebe – na biblijski način?

Mudro je manje isticati svoje mane, a više isticati svoje vrline

Vrline bivaju omalovažavane kao da nemaju prednosti, dok se grijesi uveličavaju kao da je to jedino što kršćani rade. Za neke kršćane ni jedna preporuka nije primjerena čak niti za najplemenitije djelo; zato je svaki, čak i najmanji grijeh predan stašnoj osudi. To je ludost!

Dobro ćeš učiniti ako prihvatiš savjet Matthewa Priora, dosjetljivog pronalazača epigrama, koji je dao muževima prije 300 godina: “Naglašavaj njezine vrline, ne gledaj njezine mane.”

Takav treba biti tvoj stav prema tebi samome. Ne kažem da trebaš zataškavati grijeh niti umanjivati njegovu krivicu, već da treba postojati ravnoteža – epieikeia – kada je riječ i o tvojim vrlinama i o manama.

Biblija ti govori što trebaš učiniti s tvojim manama (Jakov 5, 16-17; 1. Ivanova 1, 6-9). Jednom kad to učiniš, zaboravi na njih; tada počni slaviti Boga za sve lijepe stvari koje su istinite o tebi. Valjati se u samosažaljenju, priznavati poraze, uvijek si prigovarati, vrijeđati Boga misleći kako te jadno stvorio, sigurno neće odražavati pobožno ozračje uma.

Što je još tragičnije, ima toliko ljudi koji vjeruju kako sam Bog želi od njih da se neprestano i izgrađuju i ponižavaju. Kakva tužna zabluda! Sigurno je da tvoj Otac želi da budeš velik u Kristu, svjestan ljepote koju je unio u tebe kroz nanovorođenje, nastanjujući milost koju je izlio na tebe po Duhu Svetome i odražavajući sjaj novoga stvorenja koje si postao!

Autor: Ken Chant; prema poglavlju iz knjige “Kršćanski život”