Zašto učenici nisu prepoznali Isusa nakon Njegovog uskrsnuća?

Mnogi su zaintrigirani činjenicom da učenici nisu odmah prepoznali Isusa nakon Njegovog uskrsnuća. Evanđelja bilježe tri takva slučaja.

Ivan 20, 14 kaže da Marija Magdalena nije prepoznala Isusa na dan kad je uskrsnuo. Luka 24, 16-31 nam govori da ga dva čovjeka nisu prepoznala, dok Ivan 21, 4 kaže da učenici nisu prepoznali Isusa na obali Galilejskog jezera.

Zašto učenici nisu prepoznali Isusa nakon uskrsnuća?

Evanđelist Ivan otkriva da je Marija Magdalena plakala na Isusovom praznom grobu kada ju je Isus upitao što nije u redu. Pretpostavila je da je On vrtlar i pitala je gdje je tijelo odneseno. Kada je izgovorio njezino ime, Marija ga je prepoznala kao Isusa (Ivan 20, 16). Može biti da je jednostavno bila predaleko da bi jasno prepoznala tko je On bio dok joj se nije obratio. Drugo, moramo imati na umu da, budući da je bilo vrlo rano ujutro, svjetlo nije bilo jako, što je također moglo otežati da ga jasno vidi. Kada to spojimo s činjenicom da ga nije očekivala vidjeti živog, lako je vidjeti zašto ga nije prepoznala izdaleka dok joj se nije obratio.

Evanđelist Luka bilježi da su dva učenika bili na putu iz Jeruzalema u Emaus na dan uskrsnuća. Njihova imena nisu spomenuta, ali nisu bili dio Jedanaestorice. Nisu prepoznali Isusa sve dok nije razlomio kruh. Kako su ova dva učenika mogla hodati, razgovarati i jesti s Isusom, a da ga nisu prepoznali? U ovom slučaju, čini se da su nadnaravno bili spriječen. Isus je možda uzeo drugačiji izgled kako bi spriječio da ga prepoznaju. Zašto bi to učinio? Biblija ne kaže. Možda je Isus “prikrio” svoj identitet kako bi dva učenika doista razmislila o stvarima koje je Isus govorio, umjesto da slijepo prihvaćaju učenje, kao što bi vjerojatno učinili da su znali da je to Isus.

PROČITAJTE: Što je Isus radio između uskrsnuća i uzašašća?

Ivan 21 govori o sedam učenika koji su cijelu noć lovili ribu i nisu ništa ulovili. U zoru, Isus je progovorio s obale, pitajući ih o njihovom ulovu. Zatim im je rekao da bace mrežu na desnu stranu čamca. Kada su to učinili, ulovljene su 153 ribe. Ivan je prvi prepoznao Isusa, a Petar je odmah skočio u vodu i doplivao do Njega. U ovom slučaju, Isus je možda izvorno bio predaleko da bi ga isprva prepoznali, iako je tekst po tom pitanju nesiguran.

Isus je uskrsnuo i to je dokazao

Ovi izvještaji otkrivaju da su Isusova ukazanja Njegovim sljedbenicima bila neočekivana i nadnaravna. Takvi izvještaji pomažu opovrgnuti alternativne teorije koje nastoje osporiti uskrsnuće. Isus se nije samo onesvijestio i oživio, niti su Njegovi sljedbenici očekivali da će ga vidjeti živog tri dana nakon što je razapet. Nakon što su proveli dosta vremena s uskrslim Gospodinom, postali su neustrašivi evanđelisti koji su hrabro naviještali evanđelje bez obzira na to koliko je bilo snažno protivljenje. Osim toga, mnogi su ubijeni zbog svoje vjere.

NAJNOVIJE!