Zašto trebamo vjerovati da Bog uslišava naše molitve?

Trebamo vjerovati da Bog uslišava naše molitve zato što je sveznajući, svemoguć i sveprisutan. Odgovorit će u Njegovo vrijeme i na Njegov način.

Kada je netko za koga smo se molili izliječen od neke bolesti, znači li to da je Bog ispunio naš zahtjev? S druge strane, ako netko umre usprkos tome što smo ustrajno molili, znači li to da je Bog negativno odgovorio na naše molitve? Možda nas Bog jedno vrijeme sluša, a onda ne? Kako možemo znati?

Evo nekoliko razloga zbog kojih možemo vjerovati da Bog uslišava naše molitve.

Bog je sveznajući i čuje sve naše molitve

Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj. (Psalam 147, 5)

Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv (Izaija 40, 28)

Jer Bog je veći od našega srca i znade sve. (1. Ivanova 3, 20)

Bog je svemoćan i možemo biti sigurni da će nam pomoći prema svojoj volji

Zar je Jahvi išta nemoguće? Navratit ću k tebi kad isteče vrijeme trudnoće: Sara će imati sina. (Postanak 18, 14)

Isus upre u njih pogled i reče: “Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!” (Marko 10, 27)

Sve postade po njoj [Riječi] i bez nje ne postade ništa. (Ivan 1, 3)

On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama. (Hebrejima 1, 3)

Bog je sveprisutan i možemo biti sigurni da je uvijek blizu nas

Jer pogledom granice zemlje hvata i opaža sve pod svodom nebeskim. (Job 28, 24)

Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem?

Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u Podzemlje legnem, i ondje si. Uzmem li krila zorina pa se naselim moru na kraj i ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala. (Psalam 139, 7-10)

Oči su Jahvine na svakome mjestu i budno motre i zle i dobre. (Izreke 15, 3)

Bog najbolje zna što je najbolje za nas i druge

Budući da je On sveznajući, svemoguć i sveprisutan, možemo vjerovati da je u potpunosti svjestan svih naših potreba i okolnosti.

Bog ima dobre i savršene razloge za dopuštanje onoga što dopušta, čak i kad nam stvari možda nemaju smisla. Adam i Eva mislili su da znaju bolje od Boga u rajskom vrtu. Rezultat njihove pobune je čovjekovo grešno stanje pred svetim Bogom i svijet ispunjen bijedom. Ipak, Bog nije ostavio ljude u njihovom izgubljenom stanju, već je umjesto toga poslao svoga Sina da spasi sve koji prizovu Njegovo ime (Rimljanima 10,13).

Kada ne dobijemo odgovore na naše molitve kojima smo se nadali, mogli bismo se naći u iskušenju da zaključimo da je Bog neosjetljiv, zloban, nesposoban da pomogne ili nije svjestan onoga što se događa. Pa ipak, Bog puno bolje zna što je najbolje u svim situacijama nego što mi možemo znati, i moramo prihvatiti Njegovu volju u svemu što dopušta.

Srećom, Bog nas previše voli da bi nam dao sve stvari koje tražimo s našim ograničenim znanjem. Kada prepoznamo i vjerujemo da On zna i suvereno vlada svime stvorenim, možemo biti strpljivi u nevolji i uvijek zahvalni. Možemo ustrajati u svim okolnostima.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!