zlo dobrim ljudima
Foto: Pixabay

Vjerujemo li mi u Boga koji nije u mogućnosti suprotstaviti se lošim stvarima? Zašto se zlo događa dobrim ljudima?

Godine 1981. Harold Kushner je napisao knjigu koja je obećavala odgovor na pitanje ljudske patnje. Naslov knjige je “Kada se zlo događa dobrim ljudima” i odmah je postala bestselerom. Kushnerov je odgovor na to sveopće pitanje, međutim, bio ograničen njegovim ograničenim zamislima o Bogu.

Zlo se događa dobrim ljudima, zaključio je na kraju, zato što je Bog koji je pokrenuo svemir nemoćan kada se treba suprotstaviti prirodnim zakonima. Je li to rješenje vječnog pitanja zašto postoje patnje? Vjerujemo li mi u Boga koji nije u mogućnosti suprotstaviti se lošim stvarima? Zašto se zlo događa dobrim ljudima?

Izvor svakog zla

Jedan događaj od prije nekoliko godina usmjerit će naše misli prema izvoru svakoga zla. Neki je čovjek preživio nesreću u kojoj je bio pogođen udaren strujom visokog napona. Nakon što se malo oporavio, uputio je zahtjev za odštetu svojoj osiguravajućoj tvrtki. Tvrtka je odbila platiti štetu, izgovarajući se da je do nesreće došlo pod utjecajem ‘više sile’, da je za nju odgovoran samo Bog. Sud se složio s tom izjavom. Čovjek je onda postupio kreativno. Podnio je tužbu protiv Boga i tvrtke, pozivajući na odgovornost sve kršćanske zajednice u gradu. Došlo je do pometnje, ali je tijekom sudske procedure jedan svećenik izjavio: “Mislim da je izraz ‘viša sila’ pogrešno protumačen. Nije Bog odgovoran za tu nesreću. Izraz ‘viša sila’ u ovom slučaju se odnosi na sotonu!”

Prema Bibliji, taj je svećenik apsolutno bio u pravu, a osiguravajuća tvrtka nije. U svijetu i svemiru postoje dvije međusobno suprotstavljene sile – jedna dobra i jedna zla. Kao začetnik ljubavi i reda, Bog ni na koji način nije odgovoran za bilo koje zlo na planetu Zemlji. On voli svoja stvorenja i njegov zakon ljubavi omogućuje sklad i sreću na svim stvorenim svjetovima. Ali zašto je dozvolio da čitav jedan planet bude u rukama zla? Biblija daje odgovor, objašnjavajući da je prvi ljudski par, kome je naš planet Bog dao na upravljanje, bio prevaren i odlučio je stati na stranu grijeha, a tako i na stranu začetnika svakog zla. Sotona je preuzeo naš novostvoreni svijet. Opijen svojim uspjehom, nakon što je prevario ljude, proglasio je sebe vladarom Zemlje. Tako je savršeno stvoreni svijet bio zatamnjen prokletstvom grijeha. Prekrasni biser sunčevog sustava, planet Zemlja, postao je uzavreli kotao pun bolesti, okrutnosti i smrti!

Drama na nebu

Možda nigdje drugdje nije sotonina strategija tako jasno otkrivena kao u Bibliji, u knjizi o Jobu. Priča počinje dramom na nebu. Božja su stvorenja došla pred Boga, a među njima se, nepozvan, pojavio i sotona. Došao je spreman da se ruga Bogu, hvaleći se svojom vlašću nad ljudima i ženama sa Zemlje. Čitamo: “Nato će Jahve: ‘Nisi li zapazio slugu moga Joba? Njemu na zemlji nema ravna. Čovjek je to neporočan i pravedan, boji se Boga i kloni zla!’” Ali sotona je na to tvrdio kako Job služi Bogu iz interesa. Rekao je nešto kao: “Dao si mu bogatstvo i čast. postao je najveći čovjek na istoku. Oduzmi mu to što ima i javno će te proklinjati!” Na to je Gospodin dozvolio sotoni da osiromaši Joba.

Udarci su počeli padati nemilice. Prvo su pljačkaši otjerali svu njegovu stoku i pobili pastire. Potom su neprijateljski ratnici odveli deve. Ali najbolnija vijest je glasila da je tornado opustošio dom najstarijeg Jobovog sina, pobivši odjedanput svu njegovu djecu. Premda obuzet bolom, Job je i dalje ostao nepokolebljivo vjeran Bogu. Poznate su njegove riječi: “Jahve dao, Jahve uzeo! Blagoslovljeno ime Jahvino!”

Ali sotonina okrutnost još nije izgubila zamah. Obrušio se na Joba bolešću, prekrivši ga od tabana do tjemena bolnim čirevima. Potom je željno čekao da čuje bujicu kletvi protiv Boga, iz usta čovjeka čiji se cijeli svijet tako neočekivano srušio. Ali Biblija je zabilježila: “Uza sve to, nije sagriješio Job, niti je kakvu ludost protiv Boga izustio.”

Sotona radi obavijen tajanstvenošću

Tko je to, prema Bibliji, toliko namučio Joba? Sotona. Tko mu je oduzeo stoku i pobio sluge? Sotona. Tko je doveo tornado i pobio desetoro Jobove djece? Sotona. Tijekom svih stoljeća sotona je stalno radio na ljudskoj bijedi. Nije prezao ni od samoga Boga kada je došao k nama kao čovjek Isus Krist. Od djetinjstva ga je proganjao i bio mu za petama. Međutim, svoje opako lice je pokazao tek na Golgoti. Uložio je svaki napor da Božjeg Sina zbriše s lica zemlje. Učinio je da bude predan u ruke krvožednim vjerskim vođama, koji su ga zatim ubili. Bog je, naravno, na svoj mudar način, tu smrt pretvorio u pobjedu, jer sada Isus ima puno pravo pred zakonom da oprosti svakome grešniku koji se kaje.

Iako je okrutno lice grijeha razotkriveno, sotona i dalje radi obavijen tajanstvenošću. Mnogi ljudi i dalje ne žele otvoriti biblijske stranice da bi našli odgovore na svoja pitanja, već odgovornost za sve što im se događa odmah pripisuju Bogu. Zašto se zlo događa dobrim ljudima? Žeđ za vlašću, sebičnost i okrutnost nagone sotonu da muči ljude i navodi ih na pobunu protiv Boga. Vjerovali ili ne, upravo zato mi patimo.

Jednoga će dana Gospodin ipak kazati: “Svršeno je!” Naš uzurpirani planet uskoro će biti oslobođen. Zauvijek će nestati grijeha i patnji. Sam će se Isus pojaviti pred nama, ali ne kao prezreni Galilejac, ne kao netko kome su se rugali, koga su pljuvali i koga su odbacili, već kao kralj nad kraljevima. I tada će doći konačno rješenje, naizgled beskrajne, ljudske patnje.

Autor: Mark Finley; Izvor: Biblija-govori.hr