Zaušnjaci: Što su, koji su simptomi i kako ih liječiti?

Zaušnjaci su infekcija uzrokovana paramiksovirusom. Većinom se javljaju kod djece koja još nisu cijepljena. Koji su simptomi, kako ih liječiti i kako se zaštititi od zaušnjaka?

Zaušnjaci se mogu javiti na bilo kojem dijelu tijela, ali se većinom javljaju na žlijezdama koje proizvode slinu, a nalaze se ispred i ispod ušiju. Zbog toga se zapravo i zovu zaušnjaci. Navedene žlijezde mogu jako nateći, a uz to natiču i obrazi te čeljust. 

Prije su bili vrlo česta bolest, ali od pojave cjepiva su gotovo istrijebljeni. 

Simptomi 

Simptomi zaušnjaka se javljaju vrlo kasno, čak dva tjedna nakon same zarate. Većinom se javi bol i oticanje lica te čeljusti. No, prije toga se može javiti umor, vrućica, glavobolja, gubitak apetita, bolovi u mišićima te slabost, piše Webmd

Kako se zaušnjaci prenose? 

Zaušnjaci su zapravo virus koji se može prenositi preko sline ili tjelesnih izlučevina kada osoba kašlje, kiše ili govori, ako dijelite čašu ili pribor za jelo sa zaraženom osobom, ako zaražena osoba ili vi ne operete ruke nakon kontakta, ako dođe do dijeljenja sline putem poljupca ili tijekom kakvog sporta. 

Kako liječiti zaušnjake? 

Na žalost, za zaušnjake nema lijeka. Na njih antibiotici ne djeluju. Jednostavno morate čekati da nestanu, a u međuvremenu možete smanjiti simptome oblozima, unošenjem tekućine u tijelo, lakom hranom, odmorom i pijenjem lijekova za bolove. 

Zaušnjaci se većinom javljaju kod djece te nisu vrlo opasni. No, ako se jave kod odrasle osobe može doći do nekih ozbiljnijih komplikacija kao što su: 

  • Upala jajnika, tkiva u dojci i testisa 
  • Upala mozga ili meningitis 
  • Problem sa sluhom
  • Problemi sa srcem
  • Pobačaj ili infekcija tijekom trudnoće
  • Problem s gušteračom 

Prevencija

Ako potpuno želite zaobići ovaj neugodan virus, važno je cijepiti sebe i svoje dijete. Prvo cjepivo se prima nakon prve godine života, a drugo između 4. i 6. godine. 

Ako niste cijepljeni, nije kasno, no možete dobiti zaušnjake dok se ne cijepite. Ponekad ih možete imati, a da toga niste ni svjesni te se moguće oporaviti za nekoliko tjedana.