Umor tijekom dana: 7 razloga zašto se stalno osjećate umorno

Mnogo je razloga zašto vaš umor tijekom dana ne prestaje, čak i ako sasvim dovoljno spavate. Možda imate kronični umor, ali možda je riječ i o nečemu manje ozbiljnom što se može promijeniti promjenom životnih navika kao što je promjena prehrane. 

Umor tijekom dana može biti rezultat nekih životnih navika koje trebate promijeniti. Možda za zbog njih stalno osjećate umorno? 

Loša prehrana može uzrokovati umor tijekom dana

Prerađeni ugljikohidrati mogu biti brzi izvor energije. Kada u jutro jedete šećerne pahuljice, kolače, tjesteninu ili pizzu ,ugljikohidrati u njima vam dižu šećer u krvi te se osjećate budnijima. No, kako šećer u krvi opada, počinjete se osjećati umornima. Ako nastavite jesti takvu hranu, onda ćete se osjećati umornima tijekom cijelog dana, piše Brightside

Kako biste spriječili umor, nastojte jesti manje šećera i prerađenih ugljikohidrata te ih zamijenite hranom bogatom vlaknima kao što su zobene pahuljice, leće i povrće. 

Niste dovoljno aktivni

Umor tijekom dana koji ne prestaje može biti znak manjka tjelesne aktivnosti. Možda mislite da nakon napornog dana na poslu samo trebate pasti na trosjed i zadrijemati. No, to većinom nije istina. Jako je važno vježbati makar dva puta na tjedan kako bi se osjećali budnijima.

Istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da su se mlade osobe osjećale bolje i odmorenije nakon samo 20 minuta lagane vježbe tri puta na tjedan. 

Nekvalitetan san može biti razlog umora tijekom dana
Foto: Unsplash

Nekvalitetan san može uzrokovati umor

Možda se osjećate umornima čak i ako po noći spavate 7-9 sati. To znači da je vaša kvaliteta sna narušena. Pokušajte svaku večer ići ispavati u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme u jutro. 

Ujedno, nemojte piti kavu kasno u danu i nemojte gledati u mobitel ili televizor neposredno prije spavanja. Tako će vam se poboljšati kvaliteta sna te se možda nećete osjećati tako umornima tijekom dana. 

Osjetljivi ste na određenu hranu

Umor tijekom dana može biti znak da vam neka vrsta hrane ne odgovara. Neke od namirnica koje vam možda ne odgovaraju jesu jaja, mliječni proizvodi i gluten. 

Ne pijete dovoljno vode

Ako ne zamijenite vodu koje vaše tijelo koristi za razne biokemijske reakcije, postat ćete dehidrirani. To može dovesti do umora i problema s koncentracijom. Istraživanje je pokazalo da su muškarci, koji su pili dovoljno vode nakon vježbe ili drugih aktivnosti, bili manje umorni nego kada nisu pili vodu. 

Znakovi stresa
Foto: Freepik.com

Pod stresom ste

U današnjem svijetu nije čudno biti pod stresom. Istraživanje je pokazalo da veliki stres može dovesti do iscrpljenosti i umora. Ujedno, ako izbjegavate nositi se sa stresom može doći do još većeg umora, tvrdi drugo istraživanje. 

Nedostaje vam vitamina

Ako se osjećate umornima bez razloga, možda vam nedostaje željeza, vitamina D ili vitamina B12. Neke namirnice kojima možete nadomjestiti željezo jesu špinat, brokula, crveno meso i puretina. Vitamin B12 nalazi se u mlijeku, jajima, lososu i govedini. Vitamin D možete dobiti konzumiranjem gljiva, masne ribe i morske hrane kao i provođenjem vremena na suncu. 

PROČITAJTE JOŠ: