Kako poboljšati cirkulaciju? Ovih 7 stvari vam mogu pomoći

Kako poboljšati cirkulaciju? Koje prirodne metode možete koristiti? Donosimo sedam stvari koje vam mogu popraviti cirkulaciju.

Svako ponekad osjeti utrnulost u prstima. No, ako se to događa svaki dan, onda trebate potražiti medicinsku pomoć. To je znak da vam je cirkulacija loša što može dovesti do problema s bubrezima, krvnim žilama i drugim bolestima. 

Kako biste poboljšali cirkulaciju možete poduzeti ovih 7 stvari:

Nabavite kućnog ljubimca

Kućni ljubimci smanjuju rizik od srčanog udara. Povezivanje s vašim ljubimcem smanjuje pretjeran rad srca te ste pod manjim stresom. Ujedno je veća mogućnost da ćete ih šetati po vani i tako vježbati zbog čega će vam cirkulacija postati bolja.

Odaberite vino prije piva

Istraživanje je pokazalo da bi pijenje vina moglo poboljšati zdravlje vašeg srca. Ono sadrži antioksidante i druge spojeve koji su korisni. No, ključno je biti umjeren. Ženama se preporučuje ne više od 1 čaše dnevno, a muškarcima ne više od 2.

Jedite začinjenu hranu

Ljuta paprika i papar šire krvne vene i pospješuju protok krvi. Pomažu vašem kardiovaskularnom sustavu da bolje funkcionira, a i reguliraju krvni tlak. Ujedno vam griju ruke i noge koje budu hladne zbog loše cirkulacije. Ako vam je paprika previše ljuta začinite svoju dijetu češnjakom ili lukom.

VIDI OVO: 8 upozoravajućih znakova loše cirkulacije

Pažljivo odabirite odjeću

Liječnici preporučuju da ne nosite usku odjeću cijelo vrijeme. Uske traperice i haljine smanjuju protok krvi tijelom i uzrokuju varikozne vene. Odjeća koja prati liniju tijela ili malo šira odjeća mnogo će bolje djelovati na vaše tijelo.

U prehranu dodajte hranu bogatu folnom kiselinom

Folna kiselina ključna je jer pospješuje rast i obnavljanje stanica. Folna kiselina igra ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica i prevenciji anemije. Nedovoljna količina folne kiseline uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka. Prisutna je u tamnom zelenom lisnatom povrću, avokadu, brokulama, citrusnom voću, grahu, leći, grašku, orašastim plodovima, mrkvi, cvjetači, cikli i kukuruzu.

Podignite noge

Podizanje nogu iznad razine srca je jako važno za cirkulaciju jer se pritisak uklanja s vena i nogu. Ujedno ćete se osjećati opuštenije, krv će vam bolje teći i bit ćete manje pod stresom. 

Također možete pomicati prste na nogama i kružiti podignutim nogama kako bi vam se cirkulacija dodatno poboljšala.

Idite na masažu

Dobra masaža povećava cirkulaciju i stimulira protok krvi u mekim tkivima. Čvrsti, ali nježni pokreti trebaju ići u smjeru srca kako bi se pospješila cirkulacija. Prilikom masaže koristite kokosovo, bademovo ili maslinovo ulje.