Problemi s crijevima koje ne treba ignorirati
Foto: Freepik

Budući da se jako malo krećemo nije neobično da nam je ponekad neugodno u trbuhu. Međutim, postoje neki simptomi s crijevima koje nikako ne treba ignorirati budući da upućuju na mnogo ozbiljnije probleme.

1. Abdominalna bol

To je česta vrsta boli koja nas zahvaća kada nešto krivo popijemo ili pojedemo. No ako osjećate neprestanu bol koja se pojačava, a odnosi se na donji dio trbuha, onda možete imati upalnu bolest crijeva kao što je Kronova bolest, čirevi, rak ili ozbiljni problemi s crijevima.

2. Zatvor

Ako vrlo rijetko idete na toalet, a prilikom velike nužde osjećate bolove, onda možda imate malene upaljene vrećice u crijevu ili sindrom iritabilnog crijeva koji je vrlo ozbiljna bolest. Ona uključuje simptome kao što su proljev, nadutost, bolovi i plinovi. Ponekad je dovoljna samo promjena prehrane, ali se svakako treba otići liječniku po savjet.

VIDI OVO: 5 podmuklih znakova raka debelog crijeva

3. Proljev

Ako neprestano imate vrlo mekanu stolicu, onda vaša crijeva ne rade kako treba, možda ne upijaju vodu i druge tvari te su pod upalom. Mnoge su bolesti crijeva povezane s mekom stolicom. Imate li meku stolicu dulje od 24 sata, tada morate kontaktirati svog liječnika kako bi dobili pravilnu dijagnozu, savjetuje Brightside.me.

4. Krv u stolici

Ako na toaletnom papiru ili drugdje primijetite krv u stolici, tada je možda riječ o upali. Ako nađete tamnu krv, gotovo crnu, u svojoj stolici, ili imate krvavi proljev, odmah morate otići liječniku. Ovaj je simptom znak mnogih bolesti.

5. Stolica neobičnog izgledaju

Oblik, gustoća i boja stolice pokazuju stanje našeg zdravlja. Neobičan oblik sličan olovci može ukazivati na rak. Crvenkasta stolica ukazuje da možda imate krvi u probavnom sustavu, pogotovo ako je stolica gotovo crveno-crna. Iscjedak u stolici ukazuje na upalu. Jako je važno znati procijeniti izgled svoje stolice i potražiti liječničku pomoć.

6. Plinovi

Previše plina te plinovi neugodnog mirisa znače da u vašim crijevima ima nešto što nije probavljeno ili apsorbirano. Razlog može biti manjak dobrih bakterija, upala ili nezdrava kretanja crijeva. Vrlo je važno znati jesu li vaši plinovi uzrokovani hranom ili je riječ o bolesti.

VIDI OVO: Jedna namirnica nas štiti od raka debelog crijeva, tvrde znanstvenici

7. Manjak energije

Ako vaša crijeva ne rade dobro, onda tijelo neće dobivati sve potrebne hranjive stvari. Zbog toga se možemo osjećati iscrpljeno. Ako se nakon svakodnevnih aktivnosti odjednom počnete osjećati vrlo umorno, onda je to možda zbog bolesti crijeva.

Moramo paziti na naša crijeva unosom vlakana iz povrća, voća, orašastih plodova, pahuljica i sl. Ujedno trebamo smanjiti količinu crvenog mesa, brze hrane, alkohola i kave. Ujedno je dobro prestati pušiti te treba početi piti dovoljno vode svaki dan.

Dobro pazite na navedene simptome te se ne ustručavajte posjetiti liječnika.