5 podmuklih znakova raka debelog crijeva

Krv u stolici je jedan od znakova raka debelog crijeva, a drugi simptomi se mogu vrlo lako primijetiti. Ipak, ako primijetite neke od sljedećih znakova, javite se liječniku. 

Anemija

Anemija, nedostatak željeza može da bude znak da negdje gubite krv. Ako je muškarac anemičan, to se može povezati s rakom debelog crijeva jer muškarci nemaju mjesečno krvarenje kao žene.

VIDI OVO: Drugi najubojitiji karcinom napada i sve više mladih – prepoznajte na vrijeme simptome raka debelog crijeva

Ne možete doći do zraka

Još jedna nuspojava unutarnjeg krvarenja je nedostatak zraka. Kod gubitka krvi smanjuje se sposobnost krvi da prenosi kisik, zbog čega osjećate kratak dah.

Nadutost i grčevi

Ako duže vremena osjećate nadutost i grčeve, to može biti znak raka debelog crijeva. Ako osjećate bol u desnoj strani trbuha, to može biti znak kasnije faze bolesti koja se proširila na jetru.

Zatvor

Povremeni zatvor ne treba vas brinuti, ali ako postane ozbiljno i dugotrajno, to bi moglo signalizirati na rak debelog crijeva. Posavjetujte sa s liječnikom ako duže vremena imate zatvor.

VIDI OVO: 6 načina kako svoje debelo crijevo možete održati zdravim

Uska stolica

Oblik stolice može biti razlog za uzbunu. Ako je vaša stolica uska, to može ukazivati na ograničenje debelog crijeva koje je uzrokovano polipom. Stalna rijetka stolica može biti jedan od simptoma raka debelog crijeva.

Stolica čudne boje

Tamna boja stolice može ukazivati na to da u vašem izmetu ima krvi pa je najbolje da se javite liječniku na pregled.

Opće preporuke su da ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za razvijanje raka debelog crijeva, ali i oni koji nemaju, od 35 godine rade jednom godišnje analizu stolice, a po potrebi i kolonoskopiju.

NAJNOVIJE!