5 zdravstvenih problema koje plakanje može riješiti
Foto: Background photo created by freepik - www.freepik.com

Plakanje može riješiti određene zdravstvene probleme. Ako želite plakati, bilo bi dobro da to i učinite jer plakanje je iznenađujuće dobro za zdravlje.

Žene u SAD-u plaču oko 3.5 puta mjesečno, dok muškarci plaču oko 1.9 puta, kako navodi jedno istraživanje. Međutim, u društvu se plakanje često gleda kao znak slabosti. Ako želite plakati, bilo bi dobro da to i učinite jer plakanje je iznenađujuće dobro za zdravlje.

1. Plakanje smanjuje stres

Istraživanje iz 2012. godine pokazuje da plakanje može pomoći ljudima protiv stresa. Rezultati se ne vide odmah, ali već nakon nekoliko minuta tijelo se počne opuštati.

Istraživači navode kako plakanje aktivira parasimpatički živčani sustav, koji zbog plakanja smiruje mozak.

VIDI OVO: Plakanje nas može iscijeliti i psihički i fizički. Ovaj tekst će vam to potvrditi!

2. Plakanje smanjuje krvni tlak

Visok krvni tlak može dovesti do ozbiljnih problema, poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, čak i otkazivanja bubrega. Dobra je vijest da istraživanja pokazuju kako plakanje ne samo da smanjuje krvni tlak i drži ga na zdravoj razini, nego plakanje smanjuje čak i puls.

3. Uklanja toksine

Suze koje idu iz očiju čiste nakupljenu prljavštinu poput dima i prašine. Kada plačemo, suze isto tako izbacuju toksine koji su se nakupili u tijelu zbog stresa. Ovo uklanjanje toksina smanjuje razinu kortizola u krvi i dovodi do boljeg raspoloženja. Iz tog razloga ljudi često osjete kao da im je pao teret s leđa nakon plakanja.

4. Promjena raspoloženja

Ako se pitate zašto vam je raspoloženje odjednom agresivno, ili se osjećate tjeskobno i iritirano, odgovori mogu biti svakakvi. Nagle promjene raspoloženja mogu se dogoditi iz raznih razloga. Jedan od razloga je i nakupljanje mangana u krvi.

VIDI OVO: Muškarci koji plaču su prekrasni

Kada plačemo, sa suzama izlazi višak mangana, zbog čega se osjećate smireno i opušteno.

5. Bol

Kada trpimo fizičku bol, možemo nenamjerno pustiti nekoliko suza. To je način kojim tijelo smanjuje osjećaj boli. Istraživanja su otkrila da puštanje suza uzrokuje da se otpuštaju endorfini i oksitocin, kemikalije koje uzrokuju dobar osjećaj i emocionalnu ugodu, piše Brightside.me.