Želi li Bog da ostanem u nesretnom braku?

Svaki brak ima svoje dobre strane i nedostatke. Mnogi se pitaju želi li Bog da ostanu u nesretnom braku? 

Bog želi da budemo sretni, zar ne? To često čujem kada radim s parovima. Dvoje ljudi na rubu razvoda, ne zbog zlostavljanja ili nevjere, nego zbog toga što ih njihov odnos više ne čini sretnima.

Kao što opisuju, ono uzbuđenje, znatiželja i zabava koju su iskusili na početnu njihovog braka više ne postoji. Bračni zavjeti mogu reći ”dok nas smrt ne rastavi”, ali za mnoge te su riječi izgubile značenje.

Istina je da se kultura promijenila i da vjerovanja koja često imamo u vezi braka, preslikavaju te promjene. Danas se na istinu gleda kao na nešto relativno. Osjećaji napajaju naša iskustva, dok je potrošački mentalni sklop usmjeren na odnose kao da se radi o sustavu transakcija.

Umjesto razumijevanja onoga kako Bog gleda na brak, mi često rutinski gledamo na brak kroz prizmu onoga što druga osoba može učiniti za nas, što nam može dati i u konačnici, što će ta osoba učiniti ne bismo li se mi osjećali bolje u vlastitoj koži.

Sažetak: ako je sreća primarno ono što očekujete od braka, vrlo je vjerojatno da ćete biti razočarani i da ćete vidjeti da ste u zabludi.

Zašto je Bog osmislio brak?

Ako želimo razumjeti brak, najprije trebamo razumjeti kako na je Bog stvorio kao pojedince. Iako mnogi na vrlo površan način promatraju Boga kao na ”duha iz boce”, čija je primarna funkcija učiniti nas sretnima, Biblija jasno uči da Bog nas želi učiniti svetima, odnosno posvećenima, da budemo na Njegovu sliku. (1. Petrova 1, 15-16)

Brak je jedan od naših najvećih učitelja, jer u svojoj biti, brak pokazuje ono tko smo, što očekujemo i kako se odnosimo prema drugima. Niti jedan drugi odnos nije tako otkrivajući, niti ima takvu prirodu preobrazbe kao što je odnos s osobom kojoj smo se trajno posvetili i s kojom intimno dijelimo naš život.

Sažetak: što manje na naše supružnike gledamo kao na spasitelje, a što ih više promatramo kao na suputnike na našem životnom putovanju, vjerojatnije je da ćemo rasti i imati zdraviji brak. To će voditi prema stvaranju realističnijih očekivanja po pitanju braka, što će u konačnici dovesti do veće stabilnosti, mira i da, sreće.

Što Biblija ima za reći o nesretnim brakovima?

Važno je razlikovati nesretni i toksični ili destruktivan brak. Ako ste iskusili bilo kakvu traumu, napuštanje, preljub ili bilo kakvu vrstu zlostavljanja, znajte da ovaj članak nije namijenjen vama. U većini brakova problemi se odnose na nepravilnosti u komunikaciji, u vezi financija, neispunjena očekivanja, itd. Bog mrzi svaku vrstu zlostavljanja, budući da je On stvorio brak kako bi muž i žena, u međusobnoj podčinjenosti, rasli zajedno u Njemu.

U pogledu braka, Malahija 2, 15-16 kaže sljedeće: „Nije li On načinio jedno jedino biće dahom životnim obdareno? A što to jedino biće traži? Božanski naraštaj! Poštuj dakle život svoj i ne budi nevjeran ženi svoje mladosti. Jer ja mrzim otpuštanje žena – govori Jahve, Bog Izraelov – i onog koji nevjerom haljine svoje kalja – govori Jahve nad Vojskama! Poštujte dakle život svoj, ne budite nevjerni!“

Biblijski govoreći, supružnici nemaju pravo jednostavno otići iz braka koji ih čini nesretnima. Bog je namijenio da brak bude cjeloživotan.

Efežanima 5 opisuje brak kao metaforu za naš odnos s Bogom. Bog nije hirovit u pogledu ljubavi koju nam iskazuje, niti Njegova ljubav prema nama ovisi o dobrim okolnostima. Njegov odnos s nama zasnovan je isključivo na Njegovom savezu kojeg je sklopio s nama. Bog želi da ostanemo vjerni u vezi naših zavjeta, jer Bog zna da slomljena srca, slomljeni brakovi i uništeni domovi mogu biti u konačnici otkupljeni Njemu na slavu

Znači li to da Bog želi da ostanemo u nesretnom braku? Ne. Ono što Bog želi jest doći do nas kada smo u boli, tuzi i razočaranju, kada smo u ljutnji i usamljenosti i želi nas pozvati na traženje iscjeljenja. Bog želi da razumijemo kako u našim brakovima izgleda zdravlje; zdrava očekivanja, komunikacija, granice i rješavanje sukoba, kako bismo mogli iskusiti promjenu ondje gdje se sada nalazimo, umjesto čekanja na otkrivanje toga istoga u novom odnosu.

Sažetak: nesretan brak trebao bi biti ukazivač na to da postoje stvari na koje Bog želi ukazati, u našim brakovima i životima, kako bismo mogli u svakom dijelu našega života imati iscjeljenje i cjelovitost. Bog želi da prepoznamo probleme koji se mogu pojaviti unutar naših brakova, da budemo spremni ukazati na njih i da budemo spremni na osobni i odnosni rast. Ako tu činimo, nastavit ćemo rasti zajedno, što će nam omogućiti razvitak bolje povezanosti, snage i intimnosti u braku.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

8 pokazatelja da je vaš brak nesretan

 1. Jesu li u vašem braku prisutni ovi pokazatelji: kritiziranje, obrambeni stavovi i ”izgradnja zidova”?
 2. Koliko često se osjećate kao da imate malo toga za reći jedno drugome?
 3. Zamišljate li budućnost bez vašeg sadašnjeg bračnog partnera?
 4. Živite li vi i vaš supružnik odvojene živote?
 5. Postoji li u vašem braku nedostatak tjelesne prisnosti i seksa?
 6. Osjećate li često nepovezanost s vašim bračnim partnerom?
 7. Je li vam lakše usredotočiti se na sve drugo osim na brak?
 8. Razgovarate li više s vašim prijateljima nego sa supružnikom?

Ako je vaš odgovor ”da” na više od jednog od ovih pitanja, to znači da postoji velika mogućnost da živite u nesretnom braku.

Želi li Bog da ostanete u nesretnom braku?

Da razjasnimo, Bog ne želi nikome ostanak u odnosu u kojem se ne osjećaju sigurno: tjelesno ili emocionalno. Točka. No, previše parova koji se osjećaju nezadovoljno ili nesretno u njihovim brakovima, često propuštaju blagoslove koje Bog ima za njih i njihovu djecu i prebrzo napuštaju te odnose ili ne žele pomoć, koja im je potrebna kako bi se ti problemi riješili na adekvatan način.

6 načina kako možete početi s obnovom svoga braka

 1. Prestanite okrivljavati supružnika za to što ste nesretni. Nitko nije odgovoran za vašu sreću osim vas. Ako ste iskusili nedostatak radosti, osobne ispunjenosti ili zadovoljstva u braku, napravite samo analizu onoga što vas čini nesretnima i što uzrokuje nezadovoljstvo.
 2. Zamolite Boga neka vam pokaže ona područja vašeg srca kojima je potrebno Njegovo iscjeljenje. Zamolite Ga neka vam pokaže ono za što ste vi odgovorni. Zamolite Ga neka vam jasno pokaže kako on želi da rastete, stvari za koje Bog želi da naučite, kako biste postali više poput Njega.
 3. Pronađite određen način na koji možete ići prema iscjeljenju na koje vas Bog poziva. Javite se kršćanskom terapeutu od povjerenja, koji vam može pomoći u područjima slomljenosti i koji vam može pomoći u razvijanju novih obrazaca i vještina, novih načina koji mogu preobraziti i vas i vaš brak.
 4. Prestanite na svog supružnika gledati kao na negativca u vašem životu. Počnite ga gledati kao na prijatelja. Promatrajte ih kao iskrene, ali manjkave. Ponudite suosjećanje na njihovom putu oporavka. Molite za njih. Načinite popis kvaliteta i ponašanja u vezi kojih im se divite. Usredotočite se na to. Kroz dan se podsjećajte na ta njihova obilježja.
 5. Pronađite načine kako možete afirmirati svoga supružnika. Umjesto verbalnog kritiziranja ili prijezira zbog onoga što oni ne čine, dajte im do znanja da je ono što čine dobro. Recite im koliko ste zahvalni. Pronađite način kako ih možete blagosloviti; otvoreno, bez očekivanja.
 6. Svakodnevno molite za vašeg supružnika i vaš brak. Molite za zaštitu od neprijatelja. Molite za vaše putovanje kroz koje prolazite. Molite za sigurnost, ranjivost koja se može pojaviti u braku i vještine koje će vam biti potrebne. Molite za mudrost i poniznost, kako biste mogli ići na savjetovanje koje će vam pomoći u iscjeljenju i međusobnom rastu.

Biblijski stihovi koji govore o radosti u braku

Psalam 85, 10: „Zaista, blizu je njegovo spasenje onima koji ga se boje, i slava će njegova živjeti u zemlji našoj.“

Izaija 62, 5: „Kao što se mladić ženi djevicom, tvoj će se graditelj tobom oženiti; i kao što se ženik raduje nevjesti, tvoj će se Bog tebi radovati.“

1.Ivanova 4, 7: „Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga.“

Propovjednik 4, 9-12: „Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne. Pa ako se i spava udvoje, toplije je; a kako će se samac zagrijati? I ako tko udari na jednoga, dvojica će mu se oprijeti; i trostruko se uže ne kida brzo.“

Psalam 128, 1-4: „Plod ruku svojih ti ćeš uživati, blago tebi, dobro će ti biti. Žena će ti biti kao plodna loza u odajama tvoje kuće; sinovi tvoji k`o mladice masline oko stola tvojega. Eto, tako će biti blagoslovljen čovjek koji se Jahve boji!“

Molitva za sretan brak

Dragi Abba Oče,

žudim za spoznajom Tvoga iscjeljenja u svakom području moga srca i moga braka. Oče, neka me moja nesretnost usmjeri prema Tebi, Tvome iscjeljenju, svrsi koju Ti imaš za moj život. Pokaži mi područja slomljenosti iz moje prošlosti kojima je potrebno iscjeljenje, kako bih mogao/la hodati u cjelovitosti i slobodi. Pokaži mi ona očekivanja kakva Ti želiš da imam za svoga supružnika/supružnicu i moj brak. Pomozi mi u učenju boljih načina komuniciranja i rješavanja sukoba s mojim supružnikom. Otkrij mi one stvari u kojima ja nisam bio dobar/dobra u braku i nauči me kako tražiti oprost, kako ga dragovoljno dati i kako ispravno voljeti moga muža/ženu. Potakni u meni poštovanje, iskrenost, divljenje i ljubav za moga supružnika i privuci nas zajedno u dublju povezanost i intimnost s Tobom. Pomozi mi da uvijek imam usmjeren pogled prema Tebi, kako bih te mogao/la slaviti u svome srcu i braku. Amen.

Autorica: Lisa Murray; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com