žena umrla ne znajući što joj se događa
Foto: Pixabay

Žena po imenu Amanda Booth, majka troje djece, preminula je u 28. godini od raka maternice, ne znajući uopće što joj se događa u tijelu. Zapravo, mlada majka se plašila posjeta ginekologu i zbog toga je godinama ignorirala simptome, piše Stil.

Dijagnoza je postavljena kada je rak već metastazirao, a ona dobila jaka krvarenja. Podvrgnuta je kemoterapiji, ali liječnici su znali da je bitka već izgubljena. Amanda je umrla prije 30. rođendana, a troje male djece ostali su siročići.

Amanda Booth
Foto: Gazettelive.co.uk

Nakon ovog slučaja, liječnici su još više počeli upozoravati kako mlade žene moraju shvatiti da rak nije bolest samo starih ljudi te da je prevencija i redovan posjet liječniku i više nego neophodan.

Ovo su simptomi raka maternice:

– Neobjašnjiva bol u donjem dijelu trbuha

– Bol tijekom spolnog odnosa

– Krvarenje izvan menstrualnog ciklusa

– Krvarenje nakon spolnog odnosa

– Bol tijekom uriniranja

– Sekret neugodnog mirisa

Rak maternice predstavlja rast malignih stanica na tkivu maternice, piše HealthyDefinition.

Uzrok je još uvijek nepoznat, ali su znanstvenici otkrili nekoliko mogućih čimbenika rizika – menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 55. godine i rast enfometrijuma (membrane oko maternice) su samo neki od njih.

Ukoliko ste prepoznali neki od simptoma ili faktora rizika, što prije posjetite ginekologa i učiniti pregled, ultrazvuk, a ovisno o rezultatima i biopsiju.

Najbolja prevencija je zdrav način života i redovan odlazak kod liječnika, koji podrazumijeva ginekološki pregled bar jednom godišnje.

IZVORStil.kurir.rs