10 načina kako žena iskazuje nepoštovanje prema mužu, a toga nije svjesna

Postoje načini na koje žena iskazuje nepoštovanje prema mužu, no toga nije svjesna. Takvo ponašanje može ugroziti odnos u braku. 

Kao što se žena želi osjećati voljenom, muškarac jednako toliko želi osjetiti da ga se poštuje. Poštovanje, u svakom obliku, daje vrijednost muškarcu i često rezultira da se osjeća dostojno ženine ljubavi.

Kao što možete zamisliti, razgovor o ovome s mojim mužem je iznio neke bitne argumente između nas i uistinu mi je drago što je tako! Ponekada možemo biti toliko slijepi za naše nedostatke da ih moramo hrabro i ljubazno upitati da nam na njih ukažu.

1. Emocionalna manipulacija

Koristite li ponekad svoje raspoloženje kako biste kontrolirali muževljevu reakciju? Na primjer: Jeste li ikada kratko odgovorili: “Ne. U redu je. Baš me briga”- a zapravo vam je stalo? Nagomilavanje krivnje, korištenje riječi “uvijek” i “nikad”, agresija ili pasivna agresija, uporna šutnja, davanje ultimatuma, molba za sažaljenje ili pretjerivanje u razočarenju su neki od načina na koji žene emocionalno manipuliraju svojim muževima.

Prijateljice, želim vas ohrabriti da koristite vlastite riječi. Budite iskrene u razočarenju ili tuzi koju osjećate – nitko vam ne govori da potiskujete svoje emocije – ali postoji granica u saznanju da to što govorite pomaže vašem braku ili kontrolira vaš brak.

2. Glumljenje majke

U redu ljudi, ja sam ponekad takva osoba – u svakom smislu te riječi. Ali to je vrlo štetno, posebno za moj brak. Došli smo na mjesto gdje sam prepoznala da se borim s ovim i sada aktivno biram svoje riječi i djela mudrije, ali nije uvijek tako. Vjerujem da se u mnogim brakovima žena ponaša kao muževljeva majka, zato što misli da zna što je “najbolje”, izbjegava ovo suočavanje i krade mužu svu neovisnost i radost.

Ako stalno govorite svom mužu što je najbolje za njega, ili mu namećete vaše stavove, vjerojatno ste preuzeli ulogu majke, a ne žene. Zbog ovoga se on može osjećati sve manjim i manjim u svojoj ulozi kao vaš zaštitnik.

3. Agresija

Korištenje agresije kao sredstvo borbe ili način da učinimo da bude po našem nikada neće dozvoliti da vaš muž pobjedi. Ako odgovara pokornošću i šutnjom, pravimo ga kukavicom. Ako odgovori ljutnjom, pravimo ga nasilnikom. Ako vam je potrebno vrijeme nasamo nakon svađe jer je agresija vaš način rješavanja problema, tada uzmite vrijeme da budete odvojeni prije nego što se opet spojite. “Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje” (Jakovljeva 1,19-20).

4. Gušenje

Jesse i ja imamo politiku “otvorenog telefona” i pokušavamo biti iskreni kada se radi postavljanju teških pitanja i govorenju teških istina. Međutim, postoji točka kada “otvorenost” postaje “opsesija” i “pitanja” postaju “gušenje”. Uvijek sam govorila da ako netko u braku zaista želi izaći i učini preljub, ne postoji ništa što možemo učiniti da to spriječimo.

Ali još važnije, trebale bi se boriti za naš brakove. Ako imate problema s povjerenjem, ne gušite svog muža radoznalim pitanjima kako biste učinili da se osjeća kako je napravio nešto loše jer pretpostavljate da jest. Prvo – molite za njegovo srce i povjerite ga Bogu. Drugo, iskoračite i govorite s nekim parom i savjetnikom koji će biti spreman vas oboje smatrati odgovornim te vam pomoći da prevladate probleme s povjerenjem.

5. Kritiziranje

Ovo samo govori za sebe. Ako provodite većinu vremena kritizirajući stvari koje je vaš muž učinio loše, umjesto da pohvalite stvari koje je učinio dobro, vjerojatno je da osjeća da nikada neće biti dovoljno dobar za vas. Vaše riječi imaju snagu da ga unište ili izgrade. Izazovite sebe da svakog dana kažete mužu deset pozitivnih stvari, na jednu kritiku koju mu uputite.

6. Podcjenjivanje

Ovo se vrlo često događa u mnogim brakovima. Podcjenjivanje muža, posebno kao oca, uči vašu djecu da je on nesposoban te ne bi trebao biti poštovan. Odbacivanje odluka koje je donio pred djecom ne samo da ih uči kako ga ne poštuju, već donosi neslaganje i sukob u vaš dom umjesto mira i jedinstva. Mi smo u istom timu i svaki put kada pomislimo da činimo “ispravno” omalovažavanjem riječi ili mišljenja muža, ne ostavljamo mu drugi izbor nego da se isključi i roditeljske dužnosti ostavi nama.

7. Požuda i flertovanje

Ovo bi trebalo biti očito, ali žena koja ili tajno ili javno flertuje s drugim muškarcima odmah čini da se njezin muž osjeća manje vrijednim, posramljeno i postiđeno. Kada smo se vjenčali za naše supružnike, oni su postali naš jedini “tip”; vi muževljev i on vaš. Razgovor o drugim muškarcima ili nagovještaj privlačnosti drugih muškaraca je ponižavajuće i grubo prema našim muževima te stvara nesigurnost u njihovim srcima.

8. Izbjegavanje problema

Ljutnja ili bilježenje muževljevih pogrešaka, umjesto razgovora i izražavanja našeg pravog mišljenja, će vjerojatno voditi u ogorčenost i prijezir na obje strane. Ako nastavljate dozvoljavate ogorčenosti da raste u vašem srcu, govorit ćete o starim svađama u novim situacijama, zbog čega će vaš muž misliti kako nije nimalo napredovao.

9. Provociranje

Provocirate svog muža? Iritirate li ga kako biste zadobili njegovu pozornost ili testirali njegovu reakciju? Zanovijetate li čim uđe u kuću jer ne pomaže dovoljno oko kuće, čak i ako je radio 40/60/80 sati tjedno? Provociranje se definira kao “izjava namijenjena da izazove ljutnju, ranu ili provokaciju”. Vjerojatno nikada ne bismo otvoreno priznale da “provociramo” muževe, ali razmislite o komentarima koje ste izgovorile u posljednjih nekoliko dana – jesu li bili na izgradnju ili rušenje?

10. Zavidite drugim brakovima

Zadovoljstvo je bitno. Kada pokažemo nezadovoljstvo u našem životu, naši muževi odmah osjećaju potrebu da “popravljaju, popravljaju, i popravljaju” dok ne preostane ništa više što bi mogli učiniti i onda će jednostavno htjeti odustati. Što više vremena i energije trošimo na usporedbu naših brakova (ili muževa) s drugim ljudima, i dokle god im govorimo da nisu onakvi kakvi bi trebali biti, sve više propuštamo lijepe stvari i darove u osobi koju nam je Bog dao.

Autorica: Lindsey Maestas; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Sparrowsandlily.com

PROČITAJTE JOŠ: