5 sebičnih stvari kojima uništavate vaš brak, a toga niste ni svjesni

Sebičnost u braku je vrlo opasna! Destruktivni i sebični obrasci ponašanja mogu se događati u vašem braku, a da toga niste ni svjesni. Naučite koja su to ponašanja i kako ih izbjeći.

Postoji određeni trend kod parova koji traže bračno savjetovanje i pomoć u braku. Oba partnera imaju najbolje namjere.

Oboje žele poboljšati zajedničku vezu. No ljudi često završe na bračnom savjetovanju jer su počeli prakticirati pet vrsta sebičnih ponašanja koje sprječavaju dobru komunikaciju i razumijevanje između parova.

Sebičnost ne bi trebala biti prisutna u braku, a u ovih nekoliko stvari bračni partneri najčešće griješe:

1. Tijekom svađe ili rasprave, razmišljate više o svom odgovoru nego o onome što vaš partner govori

Ovo je glavni problem koji sam uočila kod parova koji traže savjetovanje. Partneri će jako dobro izraziti svoje frustracije, ali postanu defenzivni kada njihov partner počne govoriti.

Počnu se ograđivati i razmišljati o protuargumentu dok druga osoba govori te tako propuštaju važne informacije koje njihov partner pokušava iznijeti. Ovo se često događa, te se može vidjeti da oba partnera pridonose stvaranju te barijere u komunikaciji tako što personaliziraju i počinju se sve više braniti kako emocije postaju jače.

Preporučujemo svojim klijentima da vježbaju slušati tako što će pažnju usmjeriti na poruku koju njihov partner pokušava poslati i da ponove tu poruku, bez sarkazma i nepristojnosti. Ponekada je korisno zapisati ono što čuju od partnera kako bi se više usredotočili na poruku.

VIDI OVO: Kratki citati o ljubavi: 40 njih koje možete podijeliti s voljenim osobama

2. Izbjegavate razgovor s partnerom o problemima, individualnim i onima koji se odnose na vezu

Još jedan sebični obrazac ponašanja u braku. Još nisam upoznala osobu koja može drugima čitati misli, a vaš partner zasigurno nije iznimka, piše bračna savjetnica Anastasia Pollock na portalu Familytoday.com.

Sebično je pretpostavit da ona treba znati što nije u redu i kako želite da vam pomogne.

Možda je u pitanju stres na poslu, financijske brige ili ponašanja tvoga partnera koja vam smetaju. Lista je duga, ali izbjegavanje razgovora o problemima će uzrokovati gnjev i negativne osjećaje prema partneru. Razgovor i slušanje može pomoći u mnogim problemima koji vas muče.

sebično ponašanje u braku
Snimka zaslona: YouTube

3. Pretpostavljanje: Nije uvijek u vezi vas!

Druga strana prethodno opisanog sebičnog ponašanja je pretpostavljanje o ponašanju vašeg partnera i usmjeravanje svega prema sebi. Kada je osoba pod stresom mi većinom reagiramo na način koji ne pomaže i ne njeguje vezu.

Često vidim partnera koji će biti previše razdražljiv i nagao sa svojom drugom polovicom. Ta osoba tada shvaća takvu razdražljivost osobno te postaje ljuta i iritirana. Idealno, partner koji je pod stresom će to i komunicirati (kako je opisano u ponašanju broj 2).

No, budući da nitko od nas nije savršen, možda će i uvrijeđena strana morati upotrijebiti to ponašanje na vrlo nježan i dobar način dok komunicira o svojim osjećajima u vezi negativnog ponašanja.

Dok se ovo odvija, budite pažljivi i stavite pretpostavke sa strane. Drugim riječima, nemojte pretpostavljati da vas je partner htio napasti i da je imao loše namjere. Umjesto toga, podsjetite se da je on osoba koju ste izabrali i koju volite.

4. Brinete se za svoje seksualne potrebe te ignorirate seksualne potrebe svog bračnog partnera

Seks je bitan dio braka i čest je problem s kojim se parovi bore na bračnim savjetovanjima. Najčešći problem svodi se na razliku u jačini libida partnera, u različitim očekivanjima i željama kada je riječ o onome što je dobro i zdravo u braku. Za svakog je partnera važno da o ovome razgovara. U redu da je izrazite što to volite kada je u pitanju seks u braku.

Kada to izrazite tada pokušajte razmotriti što je vaš partner rekao i razmotrite njegove potrebe i kako ih možete ispuniti i poštovati. Komunikacija u braku je vrlo važna kada je riječ o ovom području te će se trebati pretvoriti u naviku.

5. Razmišljate o svemu što vas živcira kod vašeg partnera, a zaboravljate sagledati stvari koje vi činite, a koje mogu smetati vašem partneru

Ne mogu vam opisati koliko mnogo parova započinju sesiju sa: „On radi ovo“ ili „Ona radi ono“. Ove se izjave nadograđuju opisima ponašanja ili osobina jednog partnera koje izluđuju drugog.

Umjesto na usredotočivanje na ono što druga osoba radi, potičem oba partnera da se fokusiraju na svoja ponašanja, pogotovo ona koja smetaju njihovom partneru. Ne tražim ljude da promjene svoju bit, ali ih tražim da postanu više samo-kritični i voljni prilagoditi se kako bi poboljšali vezu.

Budite svjesni da niti jedna veza nije savršena. Ako primijetite da se ponašate na jedan od gore navedenih načina, onda ste već napravili mnogo toga kako bi popravili to ponašanje jer je razvijanje svijesti o sebi i vašem partneru često najteži korak.

Sebično ponašanje u braku je jako opasno. Ključ uspjeha je neprestano biti svjestan ovih ponašanja.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!