Hrabra Amerikanka (60) preletjela pola svijeta kako bi spasila 10 afganistanskih djevojaka
Snimka zaslona: nbcnews.com

Hrabra žena preletjela je pola svijeta kako bi spasila 10 afganistanskih djevojaka koje je 2019. godine upoznala u Americi.

Majka 11 djece iz Oklahome preuzela je na sebe dužnost da spasi 10 članica afganistanskog ženskog robotičkog tima. Odletjela je u Katar ranije ovog mjeseca kako bi pokušala odvesti neke djevojke na sigurno prije nego što su talibani iznenadili Bidenovu administraciju brzim preuzimanjem cijele zemlje.

Preletjela pola svijeta kako bi spasila 10 afganistanskih djevojaka

Allyson Reneau, 60-godišnja diplomantica s Harvarda, koja je magistrirala međunarodne odnose, preuzela je na sebe pokušaj spašavanja članova Afganistanskog ženskog robotičkog tima, navodi NBC, a prenosi Fox.

Reneau je upoznala djevojke, u dobi od 16 do 18 godina, na summitu Humans to Mars u Washingtonu 2019. godine dok su bile na natjecanju u robotici u SAD-u. Prije nekoliko dana na Instagramu je objavila svoju fotografiju s nekima od djevojaka i zamolila ljude da se “mole za čudo”.

Reneau je rekla kako se nije mogla riješiti osjećaja da su djevojke u opasnosti dok su gledale vijesti o napredovanju pobunjenika početkom kolovoza. Prvo što je poduzela jest da je nazvala senatora Jima Inhofea iz R-Oklae, visokorangiranog člana Odbora za oružane snage, no taj se “trag ohladio” kada je senator bio “preplavljen potrebom pomoći američkim građanima”, rekla je Reneau za NBC.

Odletjela je na Bliski istok u Katar

Tamošnja njezina bivša cimerica, koja sada radi u američkom veleposlanstvu, ostala je budna cijelu noć kako bi obradila papire potrebne za izlazak djevojaka. Katarska vlada poslala je avion za djevojke. Spašavanje je jedna od rijetkih slika nade koja izlazi iz nereda i kaosa u Afganistanu. “Ponekad dobiješ samo jednu priliku”, rekla je.

Nakon što je jedan let otkazan, deset djevojaka ukrcalo se na sljedeći let s američke strane aerodroma u Kabulu, koje je bilo poprište nasilja i previranja dok stanovnici pokušavaju pobjeći od talibanskog režima. Djevojke su odvedene na sigurno mjesto u SAD-u i nastavit će obrazovanje, rekla je Reneau.