NaslovnicaDuhovnost10 žena koje su voljele Isusa: od rođenja do praznog groba

10 žena koje su voljele Isusa: od rođenja do praznog groba

Ovo su neke od žena koje su imale utjecaj na Isusov život, od trenutka Njegova rođenja do smrti i nakon uskrsnuća. One su voljele Isusa od rođenja do praznog groba!

Za vrijeme Isusova života na zemlji u Bibliji možemo čitati jako puno svjedočanstava koja govore o Njegovoj neizmjernoj ljubavi prema ljudima. U Isusovo vrijeme, bilo je uobičajeno da se žene tretira kao manje vrijedne. Zbog toga su Isusova čudesa iscjeljivanja žena, provođenje vremena s njima i dijeljenje Istine jako važni, čak i danas. Zbog čega su baš žene bile te koje su bile značajne i o kojima piše da su se molile za Njega i slavile Ga, prije nego što se Isus rodio, novčano pomagale Njegovu službu i bile s Njim i nakon raspeća na križu? Sve te žene su Ga slijedile, od rođenja pa sve do smrti.

Isus je prema ženama pokazao veliko poštovanje i brigu. Slomio je barijere društvenih očekivanja. Razbio je zid nepravdi i predrasuda. Došao je da iscijeli, da oprosti i da oslobodi. Kao vjernike, i nas je ovlastio za takve službe – jednako muškarce i žene – kako bismo svijetu dijelili Istinu.

PROČITAJTE: 4 snažne žene i heroine iz Biblije

Ovo su neke od žena koje su imale utjecaj na Isusov život, od trenutka Njegova rođenja do smrti i nakon uskrsnuća.

Marija, Isusova majka 

Marija, Isusova majka
Snimka zaslona: YouTube

Marija je bila odabrana od Boga kako bi Njegovog Sina donijela na ovaj svijet. Za vrijeme njezine mladosti, njezina poslušnost i hrabrost da učini sve ono što je Bog od nje zatražio, bile su nevjerojatne. Biblija uči da je ona pronašla ”Božju naklonost”. I unatoč tomu što se zasigurno u svome umu hrvala s mnoštvom pitanja, ipak je odgovorila na Božji poziv. “Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po Riječi Tvojoj”. (Lk 1, 26-28)

Nakon što ju je prvi puta posjetila Elizabeta, Marija je počela snažno slaviti Boga, što je danas uvelike poznato pod nazivom “Veličanje” (Lk 1, 46-55). Pismo nam govori o Isusovu rođenju, o Njegovom djetinjstvu i o tome kako je Marija čuvala sve riječi ove i razmišljala o njima u srcu svojemu”. (Lk 2, 19)

Onako kako je ova snažna, voljena majka, gledala kako njezin Sin udiše zrak po prvi puta, Biblija nam otkriva da je ona bila s Njim i u Njegovim patnjama dok je umirao. Kakvu hrabrost i snagu je imala. Odabrana od Svemoćnoga Boga, povjereno joj je da odgaja Spasitelja svijeta.

Elizabeta, majka Ivana Krstitelja, koji je bio rođak i onaj koji je došao prije Krista 

Biblija nas uči o tome da, iako dugo vremena nije mogla zatrudnjeti, ova bliska Marijina rođakinja u iznimno važnom periodu u povijesti postaje trudna i dobiva sina. Božje vrijeme je nepogrešivo, jer je za Ivana Krstitelja određeno da postane Kristov preteča. Nakon što je Elizabeta čula Marijin pozdrav, u Pismu piše kako je “dijete poskočilo u njezinoj utrobi”, Duh Sveti ju je ispunio i ona je počela slaviti Boga, blagoslivljajući i Mariju i njezina Sina. (Lk 1, 39-45)

PROČITAJTE: Žene u Bibliji koje su se borile s neplodnošću

Proročica Ana 

Biblija nas uči da je ova žena, nakon što je njezin muž umro, bila udovica puno godina i … “I sad je bila udovica od osamdeset i četiri godine. Nikad nije odlazila od hrama i služila je Bogu postom i molitvom dan i noć”. (Lk 2, 37)

Zbog svog odnosa s Bogom, odmah nakon što je vidjela da Isus i Njegovi roditelji dolaze u hram, znala je da gleda Onoga koji je došao da spasi svijet. “Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu”. (Lk 2, 38) Odmah je prepoznala svoga Spasitelja, otišla prema Njemu i zahvalila Mu, te je slavila Boga zbog Njegovog otkupljenja.

Marija i Marta 

Marta Marija
Foto: Pinterest

Za vrijeme Isusove službe postojale su dvije sestre koje su, zajedno s njihovim bratom Lazarom, bile Isusove prijateljice i sljedbenice. Isus ih je volio i rado posjećivao njihov dom, a one su ga uslužno dočekivale, kao što znamo iz nekoliko svjedočanstava koja govore o njihovim životima. Od moćnog uskrsnuća Lazara, nakon što je bio mrtav tri dana, do dobro znane priče o tome kako je Marija ležala do Isusovih nogu, dok je Marta bila zauzeta poslom (Lk 10, 38-42), možemo vidjeti da su ove žene časno služile i slijedile Isusa cijelo vrijeme koje je On proveo s njima. Pismo naznačava kako je Isus duboko volio svoje prijatelje, pogotovo onda kada je bio svladan tugom nakon Lazarove smrti, što se moglo vidjeti iz tri riječi: Isus je plakao”. (Iv 11, 35)

Marija Magdalena 

Snimka zaslona: YouTube

U Luki 8, 2 čitamo kako je Isus oslobodio Mariju Magdalenu od prisustva sedam demona i da Ga je ona nakon toga vjerno slijedila. Ona je bila u onoj skupini ljudi koja je bila na podnožju križa (Iv 19, 25) i u onoj skupini koja je ujutro došla do prazne grobnice i saznala da je Isus uskrsnuo. (Iv 20, 1) U Ivanu 20, 10-18 piše kako je ona bila prva kojoj se Isus pokazao nakon uskrsnuća i da joj je naložio da o tome govori drugima. U Bibliji je njezino ime obično među prvima spomenutim, što vjerojatno znači da je bila vođa među Isusovim sljedbenicima.

Žena koja je namirisala Isusove noge skupim mirisom 

Pismo ovu ženu imenuje kao Mariju iz Betanije i ističe da je ona živjela u istom mjestu odakle je bio Lazar. (Iv 12, 1-8) Marta je isto spomenuta da je ondje služila, zbog čega mnogi vjeruju da ovo govori da je Marija, njezina sestra, bila ta koja je oprala Isusove noge skupim mirisom. (Iv 11, 1-2) Drugi vjeruju da se radi o Mariji Magdaleni i o njezinom životu prije nego što ju je Krist izbavio (zbog toga što Pismo govori da je žena grešnica to učinila). (Lk 7, 36-50)

Bez obzira na sve, radi se o veličanstvenom podsjetniku i simboličnom predstavljanju slavljenja Isusa kao Kralja te o pripremanju Njegovog tijela za smrt i ukop. Oni koji su tome svjedočili, nisu imali pojma što je sve to doista značilo. Ipak, jasno je da je Bog vodio Mariju iz Betanije kako bi prolila skupocjeni miris na Isusove noge, kako bi Mu na taj način pokazala duboku ljubav i kako bi Ga pripremila za događaje koji će doći.

Ivana i Suzana 

Ove je žene, zajedno s Marijom Magdalenom, Isus oslobodio demonskih utjecaja. Biblija uči da su one bile s Isusom i Njegovim učenicima dok su oni putovali i da su “im pomagale kako god su mogle”. (Lk 8, 3)

Iza kulisa, njih dvije su novčano pomagale u širenju poruke Evanđelja. Ivana je imala važnu poziciju, jer je bila žena Huze, upravitelja Herodova imanja. Ne mogu, a da ne pomislim kako je nju, kao i sve druge, Bog postavio na položaje autoriteta i vlasti kako bi mogli novčano pomoći Isusu i Njegovim učenicima. Ivana je bila jedna od žena koje su došle kod grobnice nakon Isusova uskrsnuća, a njezin rad s drugim vjernicima se nastavio.

Pilatova žena 

Pilatova žena
Snimka zaslona: YouTube

Prema Pismu, Pilatova žena je bila jedina osoba koja se zauzela za Isusa kada je bilo najpotrebnije. Molila je svoga muža neka ne naudi tom nevinom čovjeku. (Mt 27, 19) Njezina hrabrost i poslušnost Bogu, te snovi koji su uzbudili njezinu dušu, i nas danas izazivaju. Bila je voljna zauzeti se za nevinost. Bila je spremna brzo i odlučno reagirati, s mudrošću i razlikovanjem. Premda njezine riječi nisu naišle na odobravanje kod njezina muža, mogu samo zamisliti kako se, zbog nade i snage uskrsnuća, njezin život s vremenom mijenjao.

Žene koje su bile kod križa i pred praznim grobom 

Biblija nas uči da su osim Marije Magdalene i Isusove majke još neke žene bile prisutne i kod križa i kod groba. “Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisa da odu pomazati Isusa”. (Mk 16, 1) Saloma je bila znana kao majka Zebedejevih sinova (Jakova i Ivana). Još je jedna Marija spomenuta ovdje kao bliska Isusova sljedbenica. To je bila majka Jakova i Josipa. Ivanino ime se pojavljuje u Luki 24, 10 kao ime još jedne od žena koje su saznale da je Isus uskrsno. Ivan 19, 25 govori o Mariji, Kleofinoj ženi (koja je mogla biti Isusova teta), koja je isto tako bila pred križem.

Molitva za približavanje Bogu 

Drage žene koje volite Isusa, vi koje Ga želite još više poznavati ili koje Ga danas želite početi slijediti, znajte ovo: bez obzira na to s čime se suočavate, Njegovo srce je uvijek okrenuto vama. On vam daje nadu i budućnost. On vidi, On čuje, On zna vaše putove. I On obećava da će biti uvijek s vama. Vi ste snažne, pozvane ste i otkupljene, ne zbog toga tko ste, već zbog toga tko On jest.

“Dragi Gospodine,

Mi danas želimo živjeti u Tvojoj velikoj snazi, milosti i moći. Molimo da svaki dio naših života koristiš kao svjedočanstvo o ljubavi i svojoj dobroti svijetu. Privuci nas bliže sebi i dopusti da drugi vide Tvoju svjetlost, koja će se na moćne načine prikazivati u svemu što činimo, preko onoga što jesmo. Zahvaljujemo Ti što si nas oslobodio i zahvaljujemo Ti što si nam dao svrhu i nadu. Volimo Te i slavimo Te, jer Tvoja vjernost je velika.

U Isusovo ime,

Amen”.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: ibelieve.com