Zgrušavanje krvi koronavirus
Foto: Pixabay

Zgrušavanje krvi kod oboljenja od koronavirusa objašnjava pojava dvije vrste nezrelih stanica u krvi, tvrde ugledni njemački znanstvenici.

Došli su do saznanja da je moguće rano prepoznati hoće li tijek oboljenja od COVID-a biti težak, piše Deutsche Welle.

Bitno je napomenuti da kod teškog tijeka bolesti COVID-19 se često radi o krivoj reakciji tijela na upalu. Upala zahvati pluća, ponekad su pogođeni i srce ili bubrezi.

Često dolazi do oštećenja krvnih žila i do jačeg zgrušavanja krvi, uslijed čega se u plućima mogu stvoriti ugrušci krvi. To je često neposredni uzrok smrti kod teškog toka oboljenja od COVID-a 19.

Za teški tok karakteristična dva tipa nezrelih stanica.

Znak u krvi koji upućuje na teži oblik oboljenja

Jedan tim znanstvenika s više njemačkih sveučilišta i instituta iz pokrajine Schleswig Holstein i iz Nizozemske sad su u krvi pacijenata oboljelih od COVID-a 19 otkrili pokazatelj koji bi mogao rano upućivati na mogući teški tijek oboljenja.

Znanstvenici okupljeni u njemačkom klasteru izvrsnosti PMI Precision Medicine in Chronic Inflammation (precizna medicina kod kroničnih upala) otkrili su nezrele stanice trombocita, koji imaju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Ti takozvani megakariociti inače se nalaze u koštanoj srži gdje dozrijevaju u gotove krvne stanice.

Ali, one se mogu naći i u krvi u slučaju zatrovanja krvi, navodi voditelj istraživanja Florian Tran s Instituta za kliničku molekularnu biologiju Sveučilišta u Kielu.

“Poznamo takve pojave nezrelih stanica u krvi teško oboljelih pacijentica i pacijenata, primjerice kod bakterijske sepse (zatrovanja krvi)”, napomenuo je.

Zgrušavanje krvi izazivaju nezrele stanice

To bi moglo ukazivati da opasne probleme sa zgrušavanjem krvi izazivaju te nezrele stanice.

Znanstvenici su u uzorcima krvi otkrili jako puno nezrelih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja obično sazrijevaju u koštanoj srži.

Crvena krvna zrnca su odgovorna za prijenos kisika u tijelu.

Brojna nezrela crvena krvna zrnca ukazuju na nedostatak kisika. To je poznata reakcija kod teškog oboljenja pluća, piše Deutsche Welle.

Molekularnom signaturom u krvi mogao bi dakle biti rano prepoznat mogući teški tijek oboljenja i shodno tomu poduzete mjere za intenzivno liječenje.