Što je „živa žrtva“ ugodna Bogu?

Kada postanemo živa žrtva, promijenit će se naše unutarnje želje i žudnje sa željom da u svemu godimo Bogu. 

Prema Webster rječniku, žrtva je „čin davanja nečega što želite zadržati kako biste naveli nekoga da nešto učini ili pomogli nekome“ ili „čin prinosa nečeg vrijednog božanstvu.“ U slučaju Rimljana 12,1 u kojima stoji: „Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje“, to nešto vrijedno odnosi se na naša tijela ili na nas.

No mi ne trebamo biti žrtva u smislu da se ubijemo. Nego, mi trebamo biti žive žrtve. Budući da je Isus platio cijenu za naše grijehe koju je Bog zahtijevao (1 Ivan 2,2) mi više ne trebamo plaćati krvlju za naše grijehe (Hebrejima 9,26). 

Kako postajemo ”živa žrtva”?

Sada je jasno da nije potrebna krvna žrtva, no kako mi onda postajemo „žrtva živa“ i kako to izgleda? Rimljanima 12,2 nam daje odgovor na prvi dio pitanja. Postali smo „žrtva živa“ jer stoji: „Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.“ To nije nešto što sami možemo učiniti – to Bog mora učiniti. No postoje stvari koje mi možemo učiniti kako bi omogućili tu preobrazbu. Biblija, Božja Riječ, nam daje oruđe za tu promjenu (Hebrejima 4,12).

Moramo čitati, proučavati i promišljati o Božjoj riječi. 2 Timoteju 3,16-17 nam govori: „Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.“

2 Petrova 1,3-8 kaže: „Doista, po spoznaji njega, koji nas pozva slavom svojom i krepošću, božanska nas je snaga njegova obdarila svime za život i pobožnost. Time smo obdareni dragocjenim, najvećim obećanjima da po njima postanete zajedničari božanske naravi umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude.

Zbog toga svim marom prionite: vjerom osigurajte krepost, krepošću spoznanje, spoznanjem suzdržljivost, suzdržljivošću postojanost, postojanošću pobožnost, pobožnošću bratoljublje, bratoljubljem ljubav. Jer ako to imate i u tom napredujete, nećete biti besposleni i neplodni za spoznanje Isusa Krista.“ Mi čitamo i primjenjujemo Božju Riječ oslanjajući se na Njegovu moć da preobrazi naše umove i srca. 

”Živa žrtva” gdje god nas Bog postavi

Odgovor na drugo pitanje malo je manje očit. Mi možemo biti živa žrtva gdje god nas Bog postavi. Ne moramo biti propovjednik ili misionar ili u nekom drugom obliku službenog sluge Boga. Nego, mi trebamo „cvjetati gdje smo posađeni“, da iskoristim staru izreku.

Kako se naši umovi preobražuju, mi više nećemo težiti pogodovanju ovome svijetu, nego ćemo početi imati stavove i donositi odluke u skladu s Božjom voljom. Željet ćemo biti i ponašati se na način koji je Bogu mio. Kakvi smo mi i stvari koje želimo činit će se teškima i kao žrtva prema našim prošlim standardima, ali ne i prema preobraženim standardima.

Kada postanemo živa žrtva promijenit će se naše unutarnje želje i žudnje kako ne bismo osjećali da se odričemo nečeg dragocjenog, nego kako bismo spoznali da dobivamo nešto dragocjeno. Biti živa žrtva onda ni ne znači biti žrtva. Nego to postaje ono što mi želimo. 

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Ida U.

PROČITAJTE JOŠ: