Živite li kao da bi se Isus mogao vratiti svakog trenutka?

Nigdje u Bibliji ne piše kada će Isus doći, ali po svemu vidimo da se Njegov dolazak bliži. Živite li kao da bi se Isus mogao vratiti svakog trenutka?

Nakon uskrsnuća i prije odlaska na nebo, Isus je naveo neke stvari koje će se dogoditi neposredno prije Njegovog drugog dolaska, poput nevolja na Zemlji, znakova na nebesima, straha u srcu čovječanstva. A onda nam govori da tražimo Njegov povratak kako se približava naše otkupljenje. Isus drugdje kaže da će ponovno doći kada to nitko ne očekuje, tako da u svako doba moramo biti spremni za njegovo pojavljivanje.

“Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.” (Matej 24, 44)

Živimo li kao da bi se mogao vratiti danas? Živimo li svaki dan kao da će to biti sam dan Njegova povratka? Ne znam za vas, ali znam da bih trebao.

Kako bismo trebali živjeti kada znamo da bi se Isus mogao vratiti svakog trenutka?

Učenici su pitali Isusa prije nego što je uzašao na nebo kada će ponovno doći, i u osnovi im je rekao da se to njih ne tiče.

On im odgovori: “Nije vaše znati vremena i zgode koje je Otac podredio svojoj vlasti.” (Djela 1, 7)

Vjerujem da je bolje da ne znamo kada će doći jer bismo, s obzirom na našu narav, odustali od činjenja nekih stvari i duhovno se ulijenili. Ideja je da bismo trebali živjeti svaki dan kao da će nam biti posljednji na Zemlji. Nitko od nas ne zna dan ili sat Njegovog povratka (Matej 25, 13). Ako netko tvrdi da zna, ili je prevaren ili pokušava prevariti druge. Zato nam je rečeno da stalno budemo na oprezu.

“Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.” (Luka 21, 36)

Novi zavjet nudi mnoge uvide u vezi s tim kako trebamo živjeti pripremajući se za Kristov dolazak. Na primjer, Hebrejima 10, 24-25 uči:

“I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela te ne propuštamo svojih sastanaka, kako je u nekih običaj, nego se hrabrimo, to više što više vidite da se bliži Dan.”

Isus će doći iznenada

Isus će doći iznenada

U Bibliji nigdje ne piše da je Isus rekao da će odgoditi svoj dolazak. Zapravo je rekao da će Njegov dolazak biti poput munje koja dolazi s istoka i vidljiva je na zapadu.

Kada je Isus rekao Ivanu: “Evo, dolazim ubrzo!” (Otkrivenje 22, 12), nije mislio da će doći brzo ili za kratko vrijeme ili čak u Ivanovo vrijeme. Vjerujemo da je mislio da će doći brzo, u trenu, poput treptaja oka (1. Korinćanima 15, 52). Isus ponovno dolazi, to znamo, ali kada, ne znamo. Može li uskoro doći? Da, ali kada? Nemamo pojma. Znamo samo da bismo trebali živjeti svaki dan kao da bi se mogao vratiti svakog trenutka.

Ustrajati u vjeri

Moramo poticati jedni druge na ustrajnost u vjeri, redovito se sastajati s drugim vjernicima, pokazivati ​​ljubav jedni drugima i vježbati dobra djela.

Nakon opisa uznesenja u 1. Solunjanima 4, 13-17, Pavao također uči: “Ohrabrujte jedni druge ovim riječima” (r. 18). Za vjernike bi ohrabrenje trebalo biti ispravno razumijevanje da će se Krist vratiti svakog trenutka.

Ustrajati u vjeri

Nadalje, znajući da nam je vrijeme na Zemlji ograničeno, trebalo bi nas natjerati da ustrajemo u posvećenju. Na primjer, 1. Korinćanima 10, 31 uči: “Dakle, jeli li ili pili ili što god radili, činite sve na slavu Božju.” Kološanima 3, 23 dodaje: “Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima.”

Cilj nam mora biti živjeti za Isusa, radujući se našoj vječnosti s Njim. Pavao je pisao Filipljanima:

“Što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem, k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu.” (Filipljanima 3, 13-14)

PROČITAJTE JOŠ: