4 laka načina kako steći nove prijatelje

Ako želiš steći prijatelje, budi prijatelj.

Tko ne želi imati prijatelje? Postoji li takav netko? Evo 4 laka načina kako možemo steći nove prijatelje i sklopiti prijateljstva.

Prikažite se na prijateljski način

Kada je moj sin bio u drugome razredu, požalio mi se da nema prijatelja. Upitao sam ga koliko je dječaka koje je znao znao poimence. Spomenuo ih je nekoliko nakon čega sam rekao: „Ti znaš njihova imena, što je dovoljno. Zašto im se ne bi prikazao na prijateljski način“?

Nakon što sam otkrio da je problem u tome što je malo sramežljiv rekao sam mu: ako želiš pronaći prijatelje, budi prijatelj. Ako stojiš pored nekoga komu ispadne knjiga, podigni je. Ako znaš da netko hoda iza tebe, pridrži im vrata. Prijatelji se ne dogode samo jer mi to želimo.

Trebamo preuzeti inicijativu i imati namjeru u smislu kako se ponašamo i razgovaramo s drugima. Ako ste ljubazni prema ljudima, vjerojatnije je da ćete pronaći nove prijatelje, no ako čekate da netko drugi poduzme prvi potez mogli biste dugo, dugo čekati.

Vrijeme nevolje

Vjerujem da otkrivamo tko je naš pravi prijatelj kada nas pogodi neka nedaća. Isprva su Jobovi prijatelji došli i s njime tugovali u tišini. Puno dana su sjedili pored njega bez riječi.

Možda su tugovali zbog Jobovih desetero djece no s vremenom su se okrenuli protiv njega. Počeli su ga okrivljavati za svo zlo koje mu se dogodilo, što je bilo pogrešno. (Job 1) To znači da ti prijatelji nisu ”rođeni za nevolje”, kao što Biblija kaže da brat i sestra jesu.

Salomon je napisao: „Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje“. (Izreke 17, 17) U ”svako vrijeme” se misli i na loša i na dobra vremena. Čak i na jako loša kao kod Joba. Kršćani nisu sami u patnji. Možda je to dobro. Možemo biti prijatelji onima koji ne poznaju Krista jer ako ne znaju Krista možda smo mi sve što imaju.

PROČITAJTE: 60 citata o prijateljstvu koje možete podijeliti sa svojim prijateljima

Zanimljivo, neki od mojih rođaka koji su izjašnjeni nevjernici, me s vremena na vrijeme upitaju hoću li se moliti za njih. Moja prva molitva je da budu spašeni, no prijatelji trebaju biti prijatelji u svako vrijeme, ne samo u dobro. Stoga, ako vidite osobu, spašenu ili ne, koja prolazi kroz neku nevolju, budite prijatelj i budite tu za njih. To je ono što prijatelji rade i tako se stvaraju novi prijatelji. Nevolje su stvorile mnoga prijateljstva.

Karakteristike dobrog prijatelja
Foto: Unsplash

Pridružite se nekoj grupi

Neka od najboljih prijateljstava su nastala na malim grupnim proučavanjima, nedjeljnim školama ili čak na večernjem, biblijskom proučavanju koje imamo srijedama. To je odličan način kako upoznati nove ljude ili kako se zbližiti s njima.

Ako ste jako sramežljivi i ako se pokušavate uklopiti što je više moguće (kao što sam i sam do neke mjere) možda će vam biti teško pridružiti se nekoj grupi, no kada se pridružite samo ćete rasti i to ne samo duhovni ili biblijski već i rast kao osoba.

Kada izađemo iz svoje sigurne zone tada više riskiramo ali i potencijalno dobivamo više. Nitko nije otok. Stvoreni smo jedni za druge. Stvoreni smo za odnose, prvo i najprije za odnos s Bogom, no Bog želi od nas da imamo bliske, intimne odnose jedni s drugim. Trebamo se voditi onim motom starih Zvjezdanih staza: ići hrabro gdje još nitko nije išao. Putovanje će se isplatiti.

Volontirajte

Sjećam se kako sam upoznao neke ljude koji su se kasnije pridružili našoj crkvi. Paul je jedan primjer. Sjedio je i pripremao se pojesti doručak u jednom od lokalnih službujućih restorana (oni su neprofitne organizacije osmišljene kako bi ugostile bivše zatvorenike koji su nedavno izašli iz zatvora kako bi im se pomoglo da se što lakše uklope i snađu).

PROČITAJTE: Mogu li kršćani biti prijatelji s nekršćanima?

Ovo je bilo služenje iz milosti za Gospodina i ondje sam upoznao Paula. Volontirao sam ondje i držao nekoliko biblijskih proučavanja za muškarce, dobro sam ih upoznao, no da nisam volontirao u zatvorskoj službi nikada ne bih upoznao Paula. Imao sam privilegiju krstiti Paula kojeg sam od milja nazvao moj mali ”a” apostol Paul (Pavao na hrvatskom) jer znam da ga je Bog poslao meni.

Jedan je od najvjernijih muškaraca u našoj crkvi jer je bio sa mnom u svakom staračkom domu gdje smo išli (osim ako bi bio u bolnici). Jako sam zavolio ovog čovjeka. Postali smo jako dobri prijatelji za vrijeme služenja i jako ga volim zbog toga. On mi je dragocjen. Ponekad se hvalim o Paulu govoreći da je onaj o kome je Isus govorio kada je rekao: „Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga“ (Matej 25, 23) (na grčkom se sluga ili rob kaže ”duolos”). Paul je bio vjeran u puno više od ”malo”. On je bio vjeran u mnogome! Kakva tek nagrada očekuje moga voljenog brata Paula kada čuje Isusa i to je ono što mu često govorim: „Bravo, dobri i vjerni Paule. Bio si vjeran u malom, u velikom i meni. Volim te brate“. Drago mi je što naš dragi brat Thomas, naš đakon toliko pomaže Paulu, baš poput Johna i Connie, našeg starješine i đakonice.

Zaključak

Ako ste sjetili drugih načina kako pronaći nove prijatelje, molimo podijelite ih s nama. Uvijek me zanimaju novi načini kako stvoriti ili započeti odnose. Danas nije lako. Nećemo uvijek upoznati ili sresti ljude na lak način kao što je to bilo recimo prije 50 ili 100 godina. Koncerti bendova na trgu si bile prilike za upoznavanjem susjeda. Možda bismo trebali usporiti dovoljno da barem kažemo ”bok”. Tko zna što će od toga proizaći.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!