Kako izdržati životna iskušenja?

Kako možemo ostati mirni kada se suočavamo s velikim životnim iskušenjima?

Čitajte Riječ

Svatko prolazi kroz životna iskušenja. Jedino pitanje jest: kako da odgovorimo na njih? Biblija je najbolje mjesto za početi kada tražimo božansku mudrost u vezi stvari kao što su kako izbjeći grijeh, voljeti druge i kako reagirati kada smo suočeni s iskušenjima i ispitima.

Jedan od najčudnijih odgovora na suočavanje s kušnjama je radovanje. Druga je da su iskušenja uobičajena za čovječanstvo, ali jednu stvar zasigurno znamo: ljudi su ili prošli kroz iskušenje, nalaze se usred ili se spremaju za suočavanje s iskušenjem.

Iako ne možemo neke od okolnosti naših života promijeniti, možemo promijeniti kako ćemo reagirati na njih, ali nam je potrebna pomoć samog Isusa Krista, (Filipljanima 4, 13) jer bez Njega ne možemo ništa. (Ivan 5, 15)

VIDI OVO: ISKUŠENJA NAS JAČAJU: Evo što proizvode u nama!

Posjedovanje biblijske percepcije na život daje nam perspektivu kada se suočimo s iskušenjima. Iako znamo da to nije naše posljednje odredište, zbog iskušenja možemo gledati naprijed u vrijeme kada je Bog obećaoda će „obrisati svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu“. (Otkrivenje 21, 4) Ja se zaista radujem ovome. A vi?

Vječna perspektiva

Kada patimo izgleda kao da se vrijeme šulja, no apostol Petar daje nam uvid u pravu perspektivu stvari pišući: „A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi“. (1. Petrova 5, 10) To zaista jest ”malo”, ako se usporedi s vječnošću.

Današnja iskušenja ne mogu se usporediti jer „sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama“. (Rimljanima 8, 18) Jakovljeva 1, 12 kaže: „Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube“. Ne daje li vam činjenica da vas čeka kruna života nakon smrti ili Isusova dolaska perspektivu onoga što dolazi nakon ”danas”?

VIDI OVO: 4 praktična načina za odupiranje iskušenju

Danas je kao izmaglica, ali vječnost je vrlo, vrlo dugo vremensko razdoblje. Razmišljajući o provođenju vječnosti s Kristom možemo se zaista „radovati u nadi, biti strpljivi u iskušenjima i neprestano moliti“. (Rimljanima 12,12) To barem puno pomaže!

Uobičajeno za čovječanstvo

Prva Korinćanima 10, 13 nas obrazuje o iskušenjima i ispitima. Ondje apostol Pavao piše: „Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati“. Svatko od nas ima iskušenja, čak smo ih i sami uzrokovali, no možemo biti izbavljeni od njih.

Iskušenja mogu doći i proći, ali Bog će providjeti izlaz; ako tražimo izlaz. Čak i ako izlaz ne dođe odmah i dalje se „možemo radovati u našim patnjama, znajući da patnje stvaraju izdržljivost“. (Rimljanima 5, 3) Vjerujte mi, rani članovi crkve nisu bili šokirani saznanjem da su neki od njihovih braće i sestara progonjeni.

VIDI OVO: BOG NUDI PUT BIJEGA: Najučinkovitiji način na koji možete nadvladati iskušenje

Pravo iznenađenje došlo bi ako oni ne bi pretrpjeli progone ili prošli kroz iskušenja. Apostol Petar nam govori neka „ne budemo iznenađeni kada nam dođu teška iskušenja, kao da nam se događa nešto neobično“. (1. Petrova 4, 12) Ovakve stvari nama mogu izgledati kao nešto neplanirano, ali Bogu sva iskušenja nalaze se unutar Njegovog suverenog djelovanja u našim životima. Sve što se događa prolazi kroz čavlima probodenim Kristovim rukama.

Mir Božji

Učenicima je teško palo kada im je Isus rekao da će otići, stoga ih je Gospodin pokušao umiriti u vezi toga, rekavši im da će se ponovno vratiti. (Ivan 14, 3; 28) Ne radi se o miru uma, već o miru samoga Isusa Krista. On im je rekao: „U meni imate mir. U svijetu ćete imati iskušenja. No ohrabrite se; ja sam pobijedio svijet“. (Ivan 16, 33) Tu se radi o nečemu većem od samo mirnog osjećaja lakoće. Božji mir ide iznad ljudskog razumijevanja, ali on čuva naša srca i umove. (Filipljanima 4, 7) Isus je rekao svojim uplašenim učenicima: „Mir svoj ostavljam vam, mir vam svoj dajem“. (Ivan 14, 27a)

Ne radi se o ”običnom” miru, već o Isusovom miru! Kada imamo Isusov mir, bez obzira na to što se događa znamo „da Bog izvodi na dobro sve onima koji Ga vole i koje je Bog odabrao prema svojoj svrsi“. (Rimljanima 8, 8) Iskušenja nas ne slamaju niti ne uništavaju već „se radujemo, iako makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista“. (1. Petrova 1, 6-7)

VIDI OVO: Kada ovako djelujemo u iskušenjima, hodamo Kristovim stopama

Želite li sve dodati? Jakov kaže: „Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka“. (Jakovljeva 1, 2-4) Zaključak je da ćemo imati sve što nam je potrebno te da će nam iskušenja pomoći u tomu da postanemo savršeni i potpuni. To ne znači bezgriješno savršenstvo, ali bi trebalo značiti da ćemo s vremenom sve manje griješiti.

Zaključak

Što više prebivate u Božjoj Riječi to će više Božje Riječi ući u vas, stoga nema razloga da „budete tjeskobni u vezi bilo čega, već s molitvom i prošnjom Bogu iznosimo svoje molbe. I mir Božji, koji je iznad svakog razuma, čuvat će vaše srce i vaše misli u Kristu Isusu“. (Filipljanima 4, 6-7) Ako sada prolazite kroz iskušenje ili ako prolazi kroz iskušenje netko koga poznajete, molim vas da ovo podijelite s njima ili bilo kime tko se susreće s iskušenjima. Ovo može pomoći njima (ili vama) da danas izdržite iskušenje razmišljajući o sutra.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com