5 prekrasnih životnih lekcija koje žene mogu naučiti od Rute

Priča o Ruti me oduševila i tijekom godina izazvala na mnogo načina. Koje prekrasne lekcije žene mogu naučiti od Rute?

Njezina hrabrost, vjera i poslušnost potaknuli su me da budem bolji Kristov sljedbenik. Njezino je ime Ruta, i za nekoga tko je ‘nov u vjeri’, u knjizi po njezinom imenu ona daje putokaz za naše vlastito putovanje koje je isto tako jedinstveno i značajno.

Jedna od stvari koju najviše volim u priči o njoj jest to što je diskretna, nalik našoj vlastitoj. Ona nema visok položaj i ne dolazi iz popularne, pobožne obitelji. Ona je udovica iz neprijateljskog naroda bez ikakve perspektive. Ipak, Bog kroz njezinu priču snažno pokreće i koristi je kako bi ohrabrio milijune.

Ako pročitate knjigu, što se nadam da hoćete, vidjet ćete kako Bog kroz njezin čitav život ostavlja svoje otiske prstiju. Nećete u toj priči vidjeti da Božji glas ‘grmi’ kao što je slučaj u drugim pričama niti da se događaju čudotvorna djela koja sve mijenjaju.

Ono što hoćete vidjeti jest da je njezin život postupno vodio Bog u kojega je ona čvrsto vjerovala, te se na kraju možete osvrnuti na priču i vidjeti kako je On orkestrirao prirodnim događajima u svrhu svoje božanske slave.

Životne lekcije od Rute
Foto: Unsplash

Postoji mnogo stvari koje možemo naučiti iz priče o Ruti, ali 5 ih je posebice vrijedno naglasiti.

1. Ne dopustite da vas prošlost ograničava.

Na početku knjige, Ruta živi u svojoj rodnoj zemlji Moab; mjesto i narod koje su Izraelci pokorili i ondje se nastanili. Uz to, izgubila je svoga muža i ostala je živjeti sa svojom svekrvom, također udovicom. Osim što je izgubila muža, nije imala niti djece zbog čega su tada neki mislili da je neplodna.

Bol koju je Ruta osjećala bila je neizmjerna. Dok se spremala na svoje prvo putovanje u Izrael, sigurno je bila nervozna. Ruta je imala jako puno razloga da se povuče u osamu i živi u anonimnosti. Ali, ona to nije učinila. Ruta nije dopustila da prošlost upravlja njome, već je vjerovala da još postoji život koji mora proživjeti i krenuti dalje u tom uvjerenju.

Svatko ima svoju svrhu bez obzira na ono što je ostalo iza vas. Iako je vaše povjerenje možda ‘na klimavim nogama’, vaš poziv nije.

2. Budite puni vjere.

Ruta je pokazala izvanrednu vjeru za tako mladog vjernika. Vjeru u to da još uvijek postoji svrha za nju. Vjeru u to da je Bog ono što je i rekao da jest. I vjeru u Božju providnost za nju i Noemi.

Ako ste trenutno nesigurni, započnite s vjerom. Hebrejima 11,1 vjeru definira kao: „..već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.“

Možda nećete vidjeti što Bog radi, ali vjerujte da djeluje.

3. Vrednujte divan karakter.

Karakter je ono što vi jeste kad vas nitko ne gleda. Ruta nije imala pojma da će njezin život biti prikazan kao priča milijunima ljudi kojom će biti otkriven njezin nevjerojatan skriveni karakter.

Ona je otišla i dalje no što treba u iskazivanju poštovanja i časti svojoj svekrvi. Neprestano je radila na polju kako bi osigurala hranu sebi i Noemi. Ruta je dokazala da je žena integriteta s Boazom. Sve što je činila predstavljalo je ženu divnog karaktera i Bog ju je stoga proslavio.

Budite žena s karakterom. Zamijenite ogovaranja s molitvom. Podijelite s mužem svoju ovisnost o šopingu. Prestanite se oslanjati na hranu kada se osjećate loše. Budite žena kakvom vas je Bog stvorio da budete i za koju je Isus umro da biste se osnažili.

4. Vjerujte da je iskupljenje moguće.

Unatoč svemu, iskupljenje je uvijek moguće. Ruta nije imala razloga vjerovati da je išta zaslužila, ali je vjerovala da je Bog sve što joj je potrebno. Ruta je vjerovala da će se Bog pobrinuti za nju, i zbog takve vjere, Bog je učinio čudotvorno djelo kako bi otkupio Rutu.

On je uzeo siromašnog, povrijeđenog izgnanika i iscijelio je, pobrinuo se za nju i donio joj veliku ljubav s Boazom.

Iskupljenje je moguće u vašem životu. Bez obzira odakle dolazite ili što ste prošli, Bog ima plan za vas koji sve to nadilazi.

5. Ostavite nasljedstvo.

Možda je najbolji dio Rutine priče nasljedstvo koje je Bog uspostavio kroz nju. Bog je spojio nju i Boaza te su začeli dijete. To će dijete biti istog porijekla kao i Isus, Spasitelj svijeta. Ruta, Moapka, činila je dio u Kristovom porijeklu.

Ako predate svoj život Bogu i vaš je poziv čvrst u Njemu, nema granica onome što Bog može učiniti kroz vas. Ostavite baštinu svojoj obitelji i onima oko sebe – baštinu vjere.

Rutin život nije bio nimalo lak. Odrasla je u zlom narodu. Patila je zbog gubitka svoga muža. Slijedila je Noemi u stranu zemlju i živjela u siromaštvu. Najblaže rečeno, prošla je kroz teške okolnosti. Kako god, kao što sam istaknula na početku ovog članka, možemo vidjeti Božje otiske tijekom čitave Rutine priče i nema sumnje da je On cijelo vrijeme djelovao. Bio je to dug i težak put, ali je završio iskupljenjem. Ruta je krenula prazna, ali je završila put ispunjena!

Bez obzira u kakvom ste sada razdoblju, zapamtite da Bog neprestano djeluje u vašem životu. On stvara predivno djelo koje još nije gotovo, ali napreduje. Znajte da je Bog milostiv, dobar i da vas voli. Ako se osjetite obeshrabrenima na ovom putu, ponovno sagledajte Rutin život i zapamtite da Bog sve izvodi na dobro svojim ljudima.

Autorica: Brittany Rust; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE