Ovo su četiri snažne žene i heroine vjere iz Biblije. I danas postoje ovakve heroine. One su majke, žene, sestre i sve žene koje su možda nezapažene od svijeta.

Sutkinja Debora

Debora je bila jedna od najvećih izraelskih sutkinja. Suci su bili vladari u Izraelu, baš kao i Gideon, Samuel i Samson. Ali Debora je pozvala Baraka da napadne snažnu vojsku Kanaanaca (Suci 4).

Kada je Barak bio neodlučan u vezi odlaska u borbu, „s njim pođe i Debora“ (Suci 4,10c). „Tada Debora reče Baraku: ‘Ustani, jer ovo je dan u koji ti Gospod predaje Siseru u ruke. Nije li Gospod izašao preda te?’ I siđe Barak s gore Tabora, i deset tisuća ljudi za njim. A Siseru i sva kola njegova i svu vojsku Gospod smete oštricom mača pred Barakom; i Sisera siđe sa svojih kola pa pobježe pješice“ (Suci 4,14-15).

Da nije bilo sutkinje Debore koja je bila hrabra i puna vjere, Barak ne bi imao hrabrosti ići u borbu. Stoga se Debora smatra jednom od najvećih heroina Biblije. Nije bila samo pobožna sutkinja i jaka vladarica, nego očito i žena ratnica.

Prostitutka Rahaba

Ono što me zadivljuje kod Rahabe jest njezina vjera. Rahaba je dozvolila dvojici izraelskih špijuna da se smjeste u njezinom domu (Jošua 2,1), te je time riskirala svoj život. Čula je za podvige Izraela i kako je Bog činio čuda za taj narod (Jošua 2,9-11). Očito je položila svoju vjeru u Boga Izraela. To je razlog zašto je Rahaba navedena u Isusovom rodoslovlju (Matej 1,5). Bila je spremna dovesti svoj život u opasnost sakrivši dvojicu izraelskih špijuna (Jošua 2,4). Ona je prava heroina Biblije.

Estera
Snimka zaslona: YouTube

Kraljica Estera

Kada je kraljici Esteri rečeno da je na snazi plan istrijebiti sve Židove u zemlji, ispočetka o tome nije željela razgovarati s kraljem, jer doći kralju nenajavljen može dovesti do brze i sigurne smrti; no svejedno je to učinila.

Znala je da „sve kraljeve sluge i sav puk po kraljevim pokrajinama znaju da za svakog čovjeka ili ženu koji bi ušao kralju u unutrašnje predvorje a da nije pozvan vrijedi samo jedan zakon — pogubljenje, osim za onoga kojemu kralj pruži zlatno žezlo te ostane živ“ (Estera 4,11).

Njezine hrabre riječi još uvijek odjekuju hodnicima drevne povijesti: „…ući ću kralju, što nije po zakonu; pa ako trebam poginuti, neka poginem“ (Estera 4,16c). Njezina hrabrost je završila spašavanjem Židova od istrebljenja.

Marija, Isusova majka
Snimka zaslona: YouTube

Marija, Isusova majka

Možda mislite da oklijevam navesti Mariju kao jednu od jačih žena u Bibliji. No, razmislite o ovome: Mnogo je mjeseci morala trpjeti sva šaputanja, sve skandalozne priče i sva ogovaranja o tome kako je ostala trudna s Gospodinom slave budući da nije bila trudna.

Možete li zamisliti sve glasine koje su kružile po gradovima kada je Marija začela prije nego što se službeno udala? Također je znala mnogo o tome kako će Isus patiti i umrijeti, te da će njezino srce biti slomljeno zbog toga što će njezin sin, Isus, biti bičevan, razapet i ubijen. Ipak je rekla anđelu Gospodnjem: „Evo sluškinje Gospodnje! Neka mi bude po riječi tvojoj“ (Luka 1,38).

Zaključak

Danas još uvijek postoje heroine vjere. One su majke, žene, sestre i sve žene koje su možda nezapažene od svijeta. No, nikada nisu nezapažene od Boga. On vidi mnoge pobožne žene koje vjerno podižu svoju djecu, koje će možda daleko nadmašiti nagrade od drugih u crkvi kada prime svoje nagrade od Krista.

Koliko je mnogo majki koje su odgovorne za podizanje pobožne djece koja će kasnije utjecati na svijet za Krista? Vjerujem da se neke od najsnažnijih i najvećih heroina vjere danas trude u ljubavi za Gospodina, što je nevidljivo ljudskim očima, ali ne i Kristu, koji će im jednoga dana reći: „Dobro si učinio, slugo dobri i vjerni!“ (Mt 25,21).

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: