Što se događa kad pojedemo žlicu meda prije odlaska u krevet?

Med u hrani ili piću je zdrav, ali što se događa kad pojedemo žlicu meda prije odlaska u krevet?

Med sadrži hranjivu tvar koja se naziva triptofan, hormon koji nam pomaže da se opustimo i daje tijelu signal da je “vrijeme za odlazak u krevet”.

Ponekad se budimo usred noći jer našem mozgu treba tvar koja se zove glikogen i potiče nadbubrežne žlijezde da izbace adrenalin i kortizol iz tijela. Srećom, med sadrži glikogen, pa će ga žlica meda prije spavanja pomoći da izbjegnete adrenalin i osigurate dobar san.

VIDI OVO: Med je prava riznica zdravlja: Evo što čini našem organizmu!

Visoki krvi tlak je jedan od čimbenika koji doprinosi razvoju bolesti srca. Med sadrži antioksidant koji dokazano snižava krvni tlak, pa je žlica meda prije spavanja jednostavan način za držanje krvnog tlaka pod kontrolom.

Trigliceridi su vrsta masnoća prisutna u krvi. Visoka razina triglicerida povećava opasnost od pojave dijabetesa, ali i bolesti srca. Med je povezan s snižavanjem triglicerida u tijelu – pretvara ih u ‘saveznike’ koji čiste krv od nepotrebnih masnoća.

VIDI OVO: 10 bolesti koje liječi kombinacija meda i cimeta

Med ima antibakterijsko djelovanje koje pojačava imunitet, čineći vas jačima u borbi protiv infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i brojnim virusima.

Ubrzava metabolizam stvarajući termogeni učinak. To znači da poboljšava cirkulaciju koja povisuje temperaturu tijela, pomažući vam da sagorite masti bez puno muke, piše RTL.

NAJNOVIJE!