Što je znak Sina Čovječjega u Mateju 24?

Znak Sina Čovječjega se spominje u Mateju 24 kada Isus govori o događajima koji će prethoditi Njegovom dolasku. Što je taj znak?

Jednom, dok je Krist izlazio iz hrama u Jeruzalemu, Njegovi su učenici obratili pozornost na obližnje građevine. Krist je iskoristio taj trenutak da im kaže što će se dogoditi u budućnosti, uključujući i ono što je u Bibliji opisano kao znak Sina Čovječjega (Matej 24,30). To je bilo mjesto Isusovog proročanskog govora na Maslinskoj gori, možda poznatijeg kao govor na Maslinskoj gori (Matej 24).

Koji će biti znak Sina Čovječjega?

Dok su učenici ukazivali na građevine hramskog kompleksa (Matej 24,1), Isus je primijetio da će svaki kamen biti srušen (Matej 24,2). Učenici su Mu u svojoj znatiželji postavili dva pitanja: 1) Kada će se te stvari dogoditi i 2) koji će biti znak Njegovog dolaska i svršetka svijeta (Matej 24,3). Isus je odgovorio predviđanjem stvari koje će se dogoditi i priznao je da će se doista ostvariti znak Sina Čovječjeg (Matej 24, 30).

Prvo, Isus ih upozorava neka ne dopuste da ih zavedu lažni mesije niti da ih zavede pomisao da su ušli u posljednje dane svijeta (Matej 24,4-8). Ratovi i glasine o ratovima, gladi i potresima bili bi samo početak “porođajnih muka”, koje vode do kraja. Učenici će proći kroz progon i smrt i svi će ih mrziti zbog Kristovog imena. (Matej 24,9)

No, to još uvijek ne bi bio kraj. Mnogi će otpasti, izdaja i mržnja bi se povećali, a pojavili bi se lažni proroci (Matej 24, 10-11). Bezakonje bi se povećalo, a ljubav će ohladnjeti. (Matej 24,12). Isus dodaje da će onaj koji ustraje do kraja biti izbavljen i da će se Radosna vijest o nadolazećem Kraljevstvu naviještati po svim narodima. Tada će doći kraj (Matej 24, 13-14).

Uspoređujući neke druge odlomke s govorom na Maslinskoj gori, vidimo da se Isus u svojoj pripovijesti kreće od opisa neodređene količine vremena, do razdoblja od tri i pol godine, koje vodi do znaka Sina Čovječjeg.

Isus upozorava da ljudi, kad vide grozotu pustoši, trebaju bježati u planine. Ova grozota opisana je u Danielu 9,27; 11,31 i 12,11 kao događaj u sredini posljednjih sedam godina proročkog kalendara. Taj će događaj najaviti veliku nevolju, koja će biti nemjerljivo veća od svega što se dotad dogodilo. (Matej 24,15-21). Isus govori učenicima ove stvari unaprijed kako ih ne bi zaveli lažni proroci i lažni mesije, od kojih će neki čak pokazivati velike znakove i čudesa (Matej 24,23-26).

Kada se Isus vrati na Zemlju radi uspostave svog Kraljevstva, to će svima biti očito; poput munje koja će bljesnuti nebesima (Matej 24,27). Nakon tog vremena i strašnih događaja koji će se dogoditi, nebesa će se jako uznemiriti (Matej 24, 29), a tada će se pojaviti znak Sina Čovječjeg (Matej 24, 30). Svi će ga ljudi vidjeti kako dolazi, s moći i slavom (Matej 24,30) nakon čega će se vratiti Krist.

Isus nije objasnio što je točno znak Sina Čovječjega

U tom kontekstu Isus ne objašnjava koji je točno znak Sina Čovječjega, a učenici ne traže nikakvo daljnje objašnjenje. Ranije su farizeji, nakon što su jasno izrazili svoje odbacivanje Isusa, zahtijevali još jedan znak od Isusa. Na to je Krist objasnio da neće dobiti nikakav drugi znak osim znaka Jone, koji je ukazivao na to da će Mesija biti pokopan na tri dana (Matej 12, 38–40). Opet su tražili znak u Mateju 16, 1, No Krist he ponovno potvrdio da će dobiti samo Jonin znak.

Lažni mesije i lažni proroci izvodili bi znakove kako bi zavarali ljude kako bi pomislili da su ti znakovi i lažni mesije autentični, ali pravi znak koji je upućivao na Sina Čovječjeg, pravog Kralja Mesiju, neće biti očigledan, sve do pravog vremena. Čini se čak i po pitanju učenika da su shvatili da je Isusov ponovni dolazak sam znak.

Bio je to dokaz, čudo koje će jednom zauvijek pokazati Isusov pravi identitet. Znak koji će otkriti Njegovu autentičnost cijelom svijetu je Sin Čovječji koji dolazi na oblacima nebeskim sa snagom i velikom slavom (Matej 24, 30).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ: