NaslovnicaŽivot6 znakova emocionalnog razvoda

6 znakova emocionalnog razvoda

Zbog svađa i nesuglasica parovi se mogu početi emocionalno udaljavati. Što je emocionalni razvod i koji su 6 znakova emocionalnog razvoda?

“Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja” (Matej 19, 6), poznate su Isusove riječi kojima naglašava nerazrješivost braka. Zapravo, pred Bogom i Crkvom brak je trajna zajednica jednog muškarca i jedne žene. A učiniti zajednicu trajnom i sretnom je težak i izazovan zadatak.

Nažalost, živimo u palom svijetu i svađe, razlike i krize uvijek se pojave (čak i u najboljim brakovima). Tu nastaje nezadovoljstvo, a i bez razmišljanja o razvodu, mnogi parovi to mogu sentimentalno proći. To je “emocionalni razvod”.

Što je emocionalni razvod?

Usred kriza i poteškoća u braku, supružnici se počinju udaljavati. Emocionalni razvod je stoga stanje otuđenja, nepovezanosti između para. Prema riječima stručnjaka za psihologiju, ovo je faza veze koja inače prethodi zakonskom razvodu. No, dobra vijest je da je ova faza prolazna i zakonski razvod se može izbjeći.

6 znakova emocionalnog razvoda

U članku objavljenom na web stranici Huffington Post, terapeutkinja za parove Becky Whetstone navela je šest znakova koji ukazuju na to prolazi li veza emocionalni razvod.

1. NE RJEŠAVANJE SUKOBA
Karakteristika supružnika koji dožive emocionalni razvod je da ne žele rješavati sukobe. To pokazuje da im nije stalo do njihovog bračnog života i obveze koju su preuzeli.

2. PRETJERANA KRITIKA
Uvijek treba paziti na kritiku upućenu supružniku. Snaga naših riječi može nanijeti veliku štetu.

3. NEZADOVOLJSTVO
Nezainteresiranost za tuđe osjećaje znak je da je brak u krizi. To stvara nedostatak naklonosti i privrženosti.

Što je emocionalni razvod?
Foto. Pexels

4. NEDOSTATAK SEKSUALNE INTIME
Parovi koji se emocionalno udaljavaju nisu zainteresirani za seksualne odnose.

5. NEDOSTATAK PRIJATELJSTVA
Nažalost, supružnici ponekad prestaju doživljavati jedno drugo kao prijatelja i suputnika. Time se također staje na kraj šalama, dobrom humoru, smijehu i brojnim radostima koje su prije bili prisutne u svim aspektima zajedničkog života.

6. SAMAČKI ŽIVOT
Emocionalno razvedeni supružnici žele preći na samački život, bez obzira na društvo.

Kako bi parovi spasili brak, važno je da stalno komuniciraju, budu spremni oprostiti (jer oprost nas oslobađa gorčine i osvete), zajedno se mole za svoje potrebe i probleme.

PROČITAJTE JOŠ: