8 znakova lijenčine

Kako bismo mogli prepoznati i pokajati se zbog svoje lijenosti, u nastavku slijedi osam znakova lijenčine. Upozorenje: lijenčina je vjerojatno gori nešto što mislite da jest.

Tijekom proteklih nekoliko godina otkrio sam da redovito čitanje Mudrih izreka može trenutno biti od koristi. Na primjer, ondje jasno piše tko je lijenčina. Dok čitam o stihovima koji govore o lijenoj osobi, moje vlastito srce biva otkriveno i sam bivam osvjedočen o vlastitoj sklonosti prema statičnosti i lijenosti.

Idi k mravu, lijenčino, promatraj njegove pute i budi mudar…“ (Izreke 6, 6)

Duh često koristi praktične uvide kako bi me ponukao na obnovu moje posvećenosti i da, po milosrđu, otkupljujem vrijeme za Krista. Kako bismo mogli prepoznati i pokajati se zbog svoje lijenosti, u nastavku slijedi osam obilježja lijenčine. Upozorenje: lijenčina je vjerojatno gori nešto što mislite da jest.

1. Lijenčina neće započeti stvari

Lijenčina ima problema sa započinjanjem stvari. Oslanja se na druge da mu kažu što treba učiniti (Izreke 6, 9) i često sve ostaje samo na riječima. (Izreke 14, 23) On govori o velikim planovima, no izgleda kao da te planove ne može sprovesti u djelo.

Možda ga ometaju zabava i užitak ili možda jednostavno nije spreman zaprljati ruke i početi raditi nešto. Bez obzira na uzroke, lijenčina je poznat po tome što u njegovom životu ne postoje jasna postignuća, jer izgleda kao da ne može ni započeti stvari.

2. Lijenčina neće završiti započeto

Čak i ako imate vremena za nešto započeti i dalje možete biti lijenčina. Još jedno obilježje lijene osobe jest da ne može završiti stvari. (Izreke 12, 27; 19, 24; 26, 15) Nakon što započne s nečime i kada naiđe na prepreku ili neku vrstu poteškoće, sva motivacija nestane i lijenčina se vraća u svoju umrtvljenost.

Lijena osoba na svome stolu ima mnoštvo do polovice pročitanih knjiga, mnogi projekti čekaju na dovršavanje, obećanja obitelji i prijateljima koja su neispunjena, mnogi gotovo dovršeni članci i članarina za teretanu koja nije bila korištena od siječnja 2018. godine.

3. Lijenčina se neće suočiti s teškim stvarima

Lijenčina se također ne želi suočiti s teškim zadacima. Kako bi zamaskirao svoju lijenost, on će pronaći ispriku u kukavičkim isprikama kao što su: „Lav je vani, nasred trga poginuo bih.“ (Izreke 22, 13) Kada je suočen s donošenjem teških odluka i potencijalnim teškim razgovorima, lijenčina je bačen u neodlučnost, gdje oklijeva između više mogućnosti te će se okrenuti zabavi, kako bi svoj um maknuo s obaveza koje su ispred njega. Netflix ili Fortnite mogu biti opijati za lijenčinu.

4. Lijenčina je tjeskoban i nemiran

Zbog toga što živi suprotno od onoga za što je stvoren, za rad, izgrađivanje, postignuća i stvaranje, lijenčina je neprestano nemiran i tjeskoban. Možda čezne za većom produktivnošću i postignućima, ali zbog njegove nespremnosti na rad, živjet će u stanju neprestane čežnje, bez ispunjenja te čežnje. (Izreke 13, 4) S vremenom, te neispunjene želje uzrokovat će ozbiljan nered u životu lijenčine. (Izreke 21, 25-26)

VIDI OVO: 5 biblijskih savjeta za prevladavanje lijenosti

5. Lijenčina ima neprestanih problema

Život lijenčine obilježen je neprestanim problemima. (Izreke 15, 19) S obzirom na njegovo neuspijevanje dovršavanja poslova u za to određenim rokovima, lijenčina je u neprestanoj žurbi kako bi ispunio svoje obaveze, što je razlog zbog kojih mnogi oko njega bivaju iritirani.

Lijenčina može imati financijskih problema. (Izreke 12, 11; 19, 15; 20, 4; 21, 5; 24, 33-34) Njegovo mjesto življenja može biti u stanju neprestanog kaosa. Može imati problema sa zadržavanjem radnog mjesta zbog njegove nediscipline, zbog toga što je neprestano ometen i zbog toga što ne želi teško raditi. Jednostavne odgovornosti poput plaćanja računa ili održavanja njegovog vozila bit će zanemarene i uzrokovat će nepotrebne trzavice.

Lijenčina može imati želju za duhovnim rastom, ali disciplina redovitog čitanja Biblije, molitve, biblijskog proučavanja i druženja sa zdravom crkvenom zajednicom za njega je previše.

6. Lijenčina je smetnja drugima

Zbog toga što je nespreman činiti težak posao i razvijati svoje vještine, lijenčina ima malo toga za ponuditi drugima. On je uglavnom smetnja onima koji mogu trebati njegove usluge. „Kakav je ocat zubima i dim očima, takav je ljenivac onima koji ga šalju.“ (Izreke 10, 26)

Neproduktivan, neusredotočen, zabrinut više za sebe nego za druge, lijenčina izluđuje svoje poslodavce i neće preživjeti niti u jednom okruženju koje zahtijeva samoodricanje i marljivost. U konačnici, lijenčina se nalazi u istoj skupini kao i kradljivac ili vandal. (Izreke 18, 9)

7. Lijenčina zavarava samoga sebe

Posvećenost lijenčine da služi i održava svoj usporeni život može biti tako snažna da će se protiviti svakom poticanju drugih ljudi, koji ga žele izvući van iz njegovog kreveta, računala ili pametnog telefona. Samozavaravanje lijenčine može se manifestirati u grandioznim poslovnim ponudama, koje se odupiru vanjskoj kritici i koje imaju malo osnova u stvarnosti.

Polagano, konzistentno nagomilavanje novca kroz stabilne radne navike neprivlačno je lijenčini, zbog čega njegovim umom dominiraju nestvarni snovi o brzoj zaradi novca. (Izreke 21, 5) Nije neobično za lijenčinu da izmisli isprike za svoje nerad koje zvuče duhovno, pri čemu poseže za biblijskim tekstovima koje govore o potrebi za odmorom, dijelovima koji govore da se spasenje ne postiže djelima, potrebom za ”uravnoteženim životom”, opasnostima od nagomilavanja bogatstva, itd.

Svaki puta lijenčina će izaći iz razgovora, uvjeren da je pametniji od svih drugih: „Lijenčina se čini sebi mudrijim od sedmorice koji umno odgovaraju.“ (Izreke 26, 16)

8. Lijenčina neće biti vođa

Nažalost, zbog svoje lijenosti, lijenčina neće imati neki veliki utjecaj. Zasigurno neće postati vođa, jer pobožan vođa znači marljivost, požrtvovnost, dugi sati rada, ustrajnost i podnošenje boli.

Lijenčina prezire te kvalitete stoga će raditi pod onima koji su se posvetili teškom radu: „Ruka će marljiva čovjeka vladati, a lijena mora robovati.“ (Izreke 12, 24)

Dobre vijesti za grješne lijenčine

Udovoljavanje lijenosti u suprotnosti je s onime za što smo stvoreni kao ljudi i suprotno je pozivu kojeg imamo kao kršćani. No ne možemo se izvući iz žabokrečine nedjelovanja pukom snagom volje. Potrebno nam je Božje milosrđe i djelić Krista, koji je otkriven u evanđelju.

Radosna vijest spasenja, izvan djela, motivira nas na ustrajan rad tijekom ovog kratkog života, Bogu na slavu, za dobrobit drugih i za našu dobrobit. Duh Sveti napaja nas i tjera na to da uvježbavamo vještine koje nam je dao Bog, kako bismo mogli biti korisni Bogu i ljudima, kako bismo se mogli hrabro susresti i dovršiti zahtjevne zadatke i kako bismo mogli izbjeći nepotrebne nevolje, koje dolaze s lijenošću.

Autor: Derek J. Brown; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!