7 znakova da se u vašem mozgu razvija tumor

Neovisno o vrsti tumora, napadaji su obično prvi znak da on postoji.

Postoje neki znakovi koji ukazuju na tumor na mozgu. Ako primijetite nešto od dolje navedenog, dobro je da posjetite liječnika.

Napadaji

Neovisno o vrsti tumora, napadaji su obično prvi znak da on postoji.

“Tumor izaziva iritaciju moždanih stanica, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine tj izazvati neobičajne pokrete”, tumači dr. med. Theodore Schwartz, neurokirurg.

OTKRIJTE 8 ranih simptoma tumora na mozgu

Kao i tumori, napadaji dolaze u raznim oblicima. Možeš iskusiti bilo što, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

Nespretnost

Ako se često zapetljavate s ključevima, potplećete se ili borite s ravnotežom, možda nije riječ samo o nespretnosti. Obratite pozornost i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl), gutanjem ili kontroliranjem izraza lica.

Utrnulost

Gubitak osjeta u nekom od udova ili u dijelu lica također može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negdje u blizini ili na samom moždanom deblu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. Razlog tomu je činjenica da se upravo tu mozak spaja s leđnom moždinom.

VIDI OVO: Djevojčica (12) oboljela od malignog tumora na mozgu zaprepastila roditelje

Promjene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično promijeniti nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi kakve si navikla vidjeti u filmovima u stvarnosti su prilično rijetki. Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osjećaj zbunjenosti.

Mučnina

Uporna mučnina, koja traje već dulje vrijeme i ne popušta, može biti znak tumora na mozgu, posebice ako ne nalaziš drugo logično objašnjenje za nju.

Problemi s vidom

Zamagljeni vid, “dvostruka slika” i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. Uz to, možeš vidjeti i razne oblike kako “plutaju u oku” i ometaju ti vid.

VIDI OVO: 4 puta je pobijedio tumor na mozgu, nećak je otkrio nešto nevjerojatno o njegovoj borbi

Glavobolje

Unatoč ljudskom porivu da česte glavobolje automatski vežemo uz neku tešku bolest, poput tumora, to zapravo često i nije slučaj. “Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegova razvoja”, tumači dr. med. Schwarz, piše Miss7zdrava.24sata.hr.