Znakovi upozorenja da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali

Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcioniranje organizma, vitalnost i opće zdravlje, a znakovi u nastavku ukazuju na njihov nedostatak. 

1. Prhutavo vlasište

Mogući nedostatak: Masne kiseline

Ukoliko primijetite da vam se koža peruta nakon češanja po glavi, nemojte odmah pomisliti da imate perut. Naime, to se zna događati i kada kroz prehranu ne unosite dovoljno zdravih masnih kiselina u tijelo.

2. Tanka, lomljiva kosa

Mogući nedostatak: Vitamini B skupine

Biotin, jedan od vitamina B skupine važan je za zdravu i jaku kosu, ali važna je i folna kiselina (vitamin B9). Njezin nedostatak uzrokuje tanke i lomljive vlasi, kaže Staci Small i savjetuje povećati unos žitarica, jesti više sirovog špinata, koji je odličan izvor folne kiseline, te češće pojesti pokoju šparogu.

PROČITAJTE: Vitaminska bomba koja štiti od najgorih bolesti

3. Prosjeda kosa

Mogući nedostatak: Bakar

Ukoliko vam kosa izgleda neuobičajeno prosijedo u zadnje vrijeme, provjerite unosite li dovoljno bakra u organizam.

– Bakar ima ulogu u proizvodnji melanina, što kosi daje njezinu boju. Razmislite o testiranju razine bakra u tijelu ukoliko vam kosa postane prebrzo sijeda ili se to dogodi iznenađujuće rano, recimo u 20-im godinama iako u obitelji nema takvih slučajeva – kaže Olivia Wagner, registrirana dijetetičarka iz SAD-a

Dodaje da su dobar izvor bakra konzervirane školjke, kamenice i gljive.

4. Pukotine i rane u ustima

Mogući nedostatak: Vitamin B12

Ako vašem tijelu nedostaje vitamina B12, moguće je da se pojave lezije nalik na ulkus u ustima ili pukotine sa strane usana.

– Viđam ljude kojima nedostaje taj vitamin. U tom slučaju u prehranu uvrstite više peradi, nemasno crveno meso i jaja. Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali moguće je pomoću namirnica kao što su mlijeko neživotinjskog podrijetla (npr. od badema, riže, soje, kokosa…), žitarice i prehrambeni kvasac – pojašnjava Olivia Wagner.

5. Izbočine na stražnjoj strani ruku

Mogući nedostatak: Cink i vitamin A

Ako vam ruke nisu glatke već na njima imate male crvenkaste izbočine, moguće je da vam u prehrani nedostaje cinka i vitamina A. Radi se o keratozi pilaris (tzv. pureća koža) koja zahvaća stražnju stranu ruku.

– Mnogi pacijenti imaju te male crvene kvrge koje ne svrbe. U takvim slučajevima uvijek provjeravam njihove razine cinka i vitamina A – kaže Small.

Napominje da cinka ima u peradi, hummusu, sjemenkama bundeve. Dinja, između ostalog,sadrži dva snažna antioksidansa, a to su vitamin A i vitamin C – i jedan i drugi su zaslužni za stvaranje kolagena koji obnavlja oštećeno tkivo, usporava proces starenja kože i daje joj lijep, svjež izgled.

6. Izbrazdani nokti

Mogući nedostatak: Želučana kiselina

Iako se tu ne radi o nedostatku hranjivih tvari, radi se o neadekvatnoj želučanoj kiselini koja nije u stanju dovoljno razgraditi hranu i omogućiti potpuno upijanje vitamina i minerala koje vaše tijelo treba. U tom slučaju se na noktima znaju pojaviti grbe, odnosno površina im nije glatka već izbrazdana.

PROČITAJTE: 5 sigurnih pokazatelja da vašem tijelu nedostaju vitamini

– Jedan od mogućih uzroka može biti uzimanje lijekova protiv žgaravice koja smanjuje želučanu kiselinu – smatra Staci Small.

Nekim ljudima pomaže pijenje jabučnog octa pomiješanog s vodom uz obrok ili uzimanje probavnih enzima kao dodatak prehrani.

7. Umor

Mogući nedostatak: Vitamin D

Biti umoran cijelo vrijeme, unatoč dovoljnoj količini sna, može biti znak da je razina vitamina D u tijelu kronično niska.

– Nakon što ljudi počnu unositi više vitamina D, fantastično je čuti kako ponavljaju da imaju puno više energije – kaže Small.

Želite li tijelu osigurati dovoljno ovog vitamina, posegnite za mliječnim proizvodima, poput mlijeka i jogurta ili mlijekom koje nije životinjskog podrijetla, kao što su od badema ili soje. Također, jedite više srdelica, prenosi Reader’s Digest.

8. Modrice na nogama

Mogući nedostatak: Vitamin C

Ako jedva da se udarite u nešto (više dotaknete, nego udarite), a na nogama vam se pojavi velika modrica, moguće je da u organizmu nemate dovoljnu količinu vitamina C. Naime, taj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, koji je pak ključan za stvaranje krvnih žila. Često dobivanje modrica zna ukazivati na oslabljene kapilare.

Na primjer, stres i pušenje smanjuju razinu vitamina C u tijelu pa je važno unositi ga dovoljno prehranom.

9. Grčevi u listovima

Mogući nedostatak: Magnezij ili kalcij

Magnezij i kalcij igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića.

Neravnoteža kalcija, magnezija i kalija igra veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tekućine u krvi i mišićima.

PROČITAJTE: 8 znakova da vaše tijelo treba više vitamina D

Odličan izvor magnezija su sjemenke od bundeve, banane i avokado. Dovoljno kalcija dobit ćete iz mliječnih proizvoda, suhih marelica i smokvi, a ima ga i u kelju, soji…

10. Zatvor

Mogući nedostatak: Magnezij i vlakna

Preporučena prosječna dnevna količina vlakana za muškarce je 38 grama, a za žene 25. Kada ne jedemo dovoljno vlakana, često zna doći do zatvora. Cjelovite žitarice su odličan izvor i svakako ih uvrstite u prehranu. Također, zatvor može uzrokovati i manjak magnezija u tijelu pa se pobrinite da ga unosite dovoljno.

Izvor: 24sata.hr

NAJNOVIJE!