5 znakova da vaš odnos s Bogom nije u redu

Ovo su pet upozoravajućih znakova da je vaš odnos s Bogom nesiguran, ili da nešto nije u redu. 

Nedostatak molitve

Mislim da svatko ima fazu suhoće u svom životu u kojem nedostaje molitva, ali kada se takva razdoblja prošire na dane i tjedne, a za neke i na mjesece, to je vrlo ozbiljno upozorenje da je vaš odnos s Bogom nesiguran. Neki možda imaju osjećaj koji kaže: „Bože, gdje si?“ No, tko se zapravo udaljio? Bog ili oni? Bog se nikada ne mijenja i uvijek je spreman čuti naše molitve. No, kada prestanemo moliti, gubimo taj odnos koji toliko očajnički trebamo. Zamislite da tjednima ne razgovarate s vašim najboljim prijateljem ili supružnikom? Kako bi se oni osjećali u vezi toga? Zamislite kako se Bog osjeća kada ne odvajamo vrijeme za molitvu?

Izbjegavanje vremena za Bibliju

Kad biste s nekim koga volite bili razdvojeni mnogo kilometara i oni vam pišu pisma za koja nikad niste izdvojili vrijeme da ih otvorite i pročitate, što mislite kako bi se oni osjećali u vezi toga? Zasigurno bi ih to povrijedilo, jer to pokazuje da vas uopće ne zanima što im imate za reći i da vam uopće nije stalo do njih. Isto vrijedi i za Bibliju. Kada zanemarujemo čitanje Biblije, zanemarujemo Boga jer ne možete odvojiti Boga Biblije od Božje Riječi. Periodi kada ne osjećate potrebu za čitanjem Biblije upravo su periodi kada ju trebate čitati najviše.

VIDI OVO: 3 načina kako nam Duh Sveti pomaže u našem odnosu sa Bogom

Neispovjeđeni grijeh

Ovaj znak je najviše zabrinjavajući. Kada gajimo neispovjeđeni grijeh, ispadamo iz zajedništva s Bogom. Nikada ne gubimo naš odnos, ali možemo izgubiti naše zajedništvo. Što više griješimo, to više grijeh trebamo priznavati Bogu i očistiti se (1. Ivanova 1,9). Grijeh ima način da naše srce učini ravnodušnim prema njemu. Počinjemo gubiti osjetljivost na osvjedočenje Duha Svetoga koje nam postaje sve manje očito. To samo donosi još više grijeha, jer sa sve manje osvjedočenja da griješimo, žalostimo Duha Svetoga i sve više smo skloni griješiti.

Svijet iznad kraljevstva

Ako smo sve više zabrinuti u vezi našeg posla, našeg statusa i našeg uspjeha u odnosu na rad za kraljevstvo, to pokazuje da ne tražimo najprije kraljevstvo (Matej 6,33); umjesto toga, tražimo najprije naše vlastito kraljevstvo. Tko god je prijatelj svijeta, neprijatelj je Božji (Jakovljeva 4,4).

Kompromitirate li istinu?

Tako je lako racionalizirati svoj grijeh; znam da je bar meni. Ukoliko ovo počinjemo raditi, znači da pokušavamo opravdavati svoje grijehe ovako: „Pa, ionako nisam toliko loš kao taj i taj, i barem ne činim to i to.“ Ali nema mudrosti u tome da se uspoređujemo s drugima. Ustvari, nerazumno je to činiti (2 Kor 10,12). Trebamo se uspoređivati samo s Kristom, iako po prirodi padamo u grijeh (Rim 3,23). Ipak, On je naš obrazac istine, i ne možemo kompromitirati istinu. Božja Riječ je istina, i nikada se ne mijenja.

VIDI OVO: 7 opasnih navika koje mogu uništiti vaš odnos s Bogom

Zaključak

Važno je spoznati trenutak kada naš odnos s Bogom počinje biti nesiguran. Postoji mnogo više znakova osim ovih, ali ako imate period u kojem ne molite, zanemarujete vrijeme u Riječi, imate neispovjeđeni grijeh na redovitoj bazi, usredotočujete se više na svijet umjesto na Boga, i ako vidite da ste počeli kompromitirati Božju istinu, onda je vrijeme da se pokajete i priznate to Bogu i obnovite svoj odnos s Bogom da bude kakav bi trebao biti. To je moja molitva za one koji ovo čitaju.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.