Znakovi osobe koja vas želi iskoristiti
Foto: Canva

U našem hodu vjere važno je razlučiti namjere drugih, osobito kada se radi o odnosima u kojima bismo mogli biti ranjivi na iskorištavanje.

Biblija nas uči da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi (Matej 10,16). Evo sedam znakova da vas netko pokušava iskoristiti:

1. Jednostranost u odnosu

Kada je veza jednostrana, s jednom osobom koja uvijek daje, a druga uvijek uzima, to može biti znak da ste iskorišteni. Pravo kršćansko zajedništvo odnosi se na uzajamnu izgradnju i potporu (Rimljanima 14,19).

2. Nepoštivanje vaših granica

Osoba koja stalno ignorira vaše granice, osobito po pitanju grijeha, pokazuje nedostatak poštovanja prema vama kao pojedincu. Sveto pismo nam govori da poštujemo međusobna ograničenja (Galaćanima 6,2).

3. Manipulativno ponašanje

Manipulacija je jasan znak osobe koja vas želi iskoristiti. Oni mogu čak iskriviti Sveto pismo ili upotrijebiti osjećaj krivnje kako bi vas prisilili da činite ono što oni žele, što je u suprotnosti s duhom istine i ljubavi (2. Timoteju 1,7).

4. Pretjerano laskanje

Iako je ohrabrenje biblijsko i poželjno, pretjerano laskanje može biti oruđe za manipulaciju. Mudre izreke 29,5 upozoravaju da “čovjek koji laska bližnjemu svome razapinje mrežu stopama njegovim.”

VIDI OVO: Manipulatori: 5 znakova osobe koja manipulira vama

5. Javljaju vam se kada vas trebaju

Ako je netko prisutan u vašem životu samo kad mu nešto treba, to je crvena zastavica. Pravi kršćanski prijatelj privrženiji je od brata i u svakom trenutku je pored vas i voljan vam pomoći (Izreke 18,24).

6. Nedostatak transparentnosti

Iskrenost je kamen temeljac kršćanskih odnosa. Ako je netko tajnovit ili vara, to može značiti da ima skrivene motive (Efežanima 4,25).

7. Obeshrabruju vaš duhovni rast

Osoba koja vas želi iskoristiti može obeshrabriti vaš duhovni rast ili uključenost u crkvene aktivnosti kako biste ostali ovisni o njoj. Bog želi da rastemo u vjeri u Njega i zajednici (Hebrejima 10,24-25).

Na kraju

Iako smo pozvani ljubiti druge, bez obzira vraćaju li nam oni tu ljubav ili ne, trebamo također čuvati svoja srca i biti budni u pogledu namjera onih koje puštamo u naše živote.

Ostajući ukorijenjeni u Svetom pismu i molitvi, možemo tražiti Božju mudrost da upravljamo razborito svojim odnosima. Upamtite, odnos s Bogom treba biti na prvom mjestu, a naši odnosi s drugim ljudima trebaju odražavati Njegovu ljubav i istinu.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare