Radoholičarstvo je jedan od najpristojnijih grijeha među kršćanima. U analizi koju je napravila Nancy Rothbard, profesorica managementa pri višoj školi Wharton unutar sveučilišta Pennsylvania jasno je naznačena razlika između radoholičarstva i radnih sati.

U opisu ona objašnjava posljedice za zdravlje koje ostavlja ovisnost o poslu. Ona isto tako daje praktične savjete za savladavanje ovisnosti o poslu, bez obzira na to imate li taj problem vi ili vaš nadređeni, šef, kolega ili partner.

PROČITAJTE: 5 znakova da Bog možda želi da napustite svoj posao

Sedam znakova radoholičara

Rothbard navodi sedam stvari i kaže da bismo trebali biti zabrinuti ako često ili uvijek radimo četiri od njih.

1. Razmišljate o tome kako možete pronaći još više vremena za posao.

2. Provodite puno više vremena radeći nego što ste prvotno željeli.

3. Radite kako biste smanjili osjećaj krivnje, tjeskobe, bespomoćnosti i depresije.

4. Drugi su vam rekli da trebate ”smanjiti s poslom”, ali ih vi niste poslušali.

5. Pod stresom ste ako vam se ne dopušta da radite.

6. Hobiji, aktivnosti za odmor i tjelovježba – ništa vam osim posla više nije važno.

7. Radite toliko puno da je to ostavilo negativan trag na vaše zdravlje.

Rothbard piše i o razlici između prekomjernog rada i bivanja radoholičarem. Evo kako ona to objašnjava.

U osnovi, prekomjeran rad je kada radimo 50 sati tjedno ili više. Postoje neki ljudi koji tako rade, ali oni mogu prestati. Oni svoj posao mogu odnijeti i kući, ali ako se pokaže nešto što zahtjeva njihovu pažnju ili ako trebaju obaviti druge stvari (kao što je odlazak u teretanu ili druženje s prijateljima), oni to mogu učiniti bez da to ostavlja trag na njihovom poslu.

Radoholičarstvo je više o našem stavu prema onome što radimo: kako razmišljamo o poslu, koliko smo ”udubljeni” u posao i osjećamo li krivnju kada ne radimo. Kada ste radoholičar tada posao zauzima veliki dio vašega uma što može biti jako teško ”isključiti” čak i onda kada zapravo ne radite. Nadalje, postoji snažna povezanost između prekovremenog rada i postajanja radoholičarem. To znači da možete biti radoholičar bez da radite prekovremeno, ali je uobičajeno da ste radoholičar i da u isto vrijeme i radite prekovremeno.

radoholičari posljedice
Foto: Unsplash

Zdravstvene posljedice koje izaziva pretjerani rad

Kako bi se moglo nositi sa stresom, tijelo aktivira nekoliko sustava (kao što su kardiovaskularni, neuroendokrini, itd.). Recimo da se suočavate sa vrlo važnim rokom. Kako se rok približava vaši hormoni, kao što su kortizol, upalni i protuupalni citokini (kao što je interleukin-6) te krvni tlak će porasti. Nakon što rok prođe, ti hormoni će se vratiti na normalnu razinu, odnosno na početne pozicije. Ako stalno radite prekovremeno i ako stalno svoje tijelo gurate preko granica izdržljivosti, ove pozicije možete ”pomiješati”. Povišeni krvni tlak može biti kronično stanje, a razina kortizola može nastaviti biti povišena. Ako vaš sustav nastavi funkcionirati na ovakav način, vašem tijelu se povećava rizik od bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa i čak smrti.

PROČITAJTE: Bog ne želi da živite pod velikim stresom

Ukratko, tijelo ”zapne” u ”bori se ili bježi” načinu rada što je jako iscrpljujuće za organizam i u konačnici neizdrživo te često vodi do depresije.

„Ali volim svoj posao“!

Stručnjaci su otkrili da iako vas ljubav prema svome poslu može očuvati od nekih rizika vezanih uz zdravlje, to ne znači da je vaše zdravlje sigurno od svih rizika:

Željeli smo vidjeti može li uživanje u poslu nulificirati negativne učinke za zdravlje koje ima radoholičarstvo. Promatrajući rezultate našeg istraživanja pronašli smo razliku između radoholičara koji su rekli za sebe da su jako ”u poslu” (što znači da u njemu uživaju, da se osjećaju poletno i ispunjeno poslom) i radoholičara koji nisu bili toliko u tome što su radili. Otkrili smo da obje vrste radoholičara pokazuju više problema sa zdravljem (glavobolje, bolovi u trbuhu, problemi sa spavanjem, osjećaji depresije) u odnosu na ne-radoholičare. Ipak, nezadovoljni radoholičari su imali veći postotak- od 4.2% rizika od RMS-a od zadovoljnih radoholičara.

Rothbardina rješenja?

1. Spoznajte kada je odnos prema poslu nezdrav – kada je izvan kontrole i kada negativno utječe na odnose.

2. Povratite kontrolu nad ponašenjem u vezi posla tako što ćete za svaki dan točno odrediti koliko sati ćete raditi.

3. Dva ili tri sata prije počinka nemojte raditi.

4. Obavljajte aktivnosti u kojima ćete uživati, kao što je druženje s prijateljima, gledanje filma, čitanje knjige ili učenje nove vještine – sve vam to može pomoći kako biste se psihološki odvojili od posla.

5. Pogledajte što je uzrok prekomjernog i kompulzivnog rada.

U vezi posljednjeg, dva najčešća razloga na koje sam naišao (i sam u srcu) su idolopoklonstvo i identitet. Pod identitet smatra se pronalazak značaja u obavljanju posla umjesto pronalaska duhovnog značaja (kao opravdanog i prihvaćenog od Boga preko Krista).

Kako biste sami sebe testirali u vezi ovoga, odgovorite na pitanje koje vama pada na pamet kada se pitate – „Tko sam ja“? Ako je prvi i najglasniji odgovor bilo što osim toga da ste Kristovi, radi se o tome da je netko ukrao vaš istinski identitet i da ga je zamijenio lažnim.

Autor: David Murray; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Headhearthand.org