10 znakova koji otkrivaju da je vaš prijatelj narcisoidan

Želite li znati da je prijatelj s kojim se družite narcisoidan? Ovih 10 znakova otkrivaju da osoba ima problem s narcisoidnošću.

Iako prijateljeve narcisoidne osobine možda neće biti rano očite, ta prijateljstva često postanu jednostrana, konfliktna, a ponekad i agresivna. Narcisoidni prijatelji traže stalne pohvale, daju prioritet vlastitim potrebama, nemaju empatije, imaju visoka očekivanja od svojih prijatelja i često prekidaju prijateljstva kada im više ne služe.

10 znakova koji otkrivaju da je vaš prijatelj narcisoidan

Uobičajeno je brzo se sprijateljiti s narcisima jer su oni često puni podrške na početku veze. Međutim, ako ste prijatelj s narcisom, možete otkriti da s vremenom postanu egocentrični, bez podrške, nerazumni, pa čak i agresivni.

1. Traže pohvale i divljenje

Budući da ne znaju kako sami pronaći unutarnju vrijednost, narcisoidni prijatelji traže, očekuju i čak zahtijevaju pohvale i divljenje na vlastiti račun. To može izgledati kao traženje da lajkate njihove postove na Instagramu, traženje komplimenata i potvrda da ono što rade je najbolje.

2. Stavljaju vlastite potrebe na prvo mjesto

Budući da narcisi sebe vide kao “iznad” ili boljima od drugih, skloni su biti zaokupljeni vlastitim zadovoljstvom i nemaju empatije za potrebe svojih prijatelja. Ako se planirate sastati s narcisoidnim prijateljem za ručak, on bi mogao zakasniti, ne ispričati se i reći da ne razumije zašto ste toliko uznemireni.

3. Razgovori su im površni

Narcise u početku možete doživjeti kao introverte (ranjivi, prikriveni narcis). U stvarnosti, oni održavaju razgovore površnima u nastojanju da izbjegnu intimnost. Narcisoidni prijatelji često dijele informacije o sebi s drugima samo kada je to samopromocija (npr. hvalisanje postignućima).

PROČITAJTE: Ljubavna veza s narcisoidnom osobom: 10 stvari koje možete očekivati

Osim što s vama ne dijele ništa osobno, narcisoidni prijatelji možda neće postavljati nikakva pitanja o vama. To je slučaj iz dva razloga: prvo, narcisi imaju malo istinskog interesa za druge; drugo, narcisi će izbjegavati interakcije u kojima se od njih očekuje ranjivost.

4. Nisu tu za vas kada ih stvarno trebate

Narcisi se bore identificirati tuđe potrebe i razumjeti osjećaje. U prijateljstvu to može izgledati kao izbjegavanje emotivnih razgovora, nepojavljivanje kada prolazite kroz teško razdoblje ili vrijeđanje kada se borite s nečim.

5. Spuštaju vas

Budući da narcisi žele stalnu zalihu pažnje za sebe, mogu zanemariti vaše potrebe i uspjehe i umjesto toga isticati svoje. Ako narcisoidnom prijatelju kažete da ste dobili odličnu ponudu za posao, on bi vas mogao prekinuti, promijeniti razgovor ili ukrasti svjetla reflektora pričajući o sebi – sve u pokušaju da kontrolira svoju nesigurnost i ljubomoru.

6. Imaju nerazumna očekivanja

Na primjer, narcisoidni prijatelj može vas zamoliti da ga odvezete do zračne luke usred noći i ne razumije zašto kažete “ne”.

7. Rijetko pokazuju grižnju savjesti

Kada narcisoidnom prijatelju kažete da je povrijedio vaše osjećaje (na primjer, komentirajući vaš izgled), on će često odgovoriti obrambenim stavom i poricanjem da je učinio nešto loše. Može reći nešto poput: “Nisam ja kriv što si tako osjetljiv.” Za narcisa, ispričavanje ili kajanje znači da su njegove nesavršenosti i pogreške razotkrivene.

Dok se drugim prijateljima možete ispričati što ste zaboravili uzvratiti telefonski poziv i odmah će vam biti oprošteno, narcisoidni će prijatelji teže oprostiti i čak mogu usvojiti stav “dužan si mi” kako bi vas naveli da učinite nešto za njih u budućnosti.

8. Iskorištavaju vas

Narcisi su skloni promatrati ljude u svojim životima kao objekte za zadovoljenje svojih potreba, te su spremni učiniti sve što je potrebno kako bi postigli taj cilj. Neki narcisoidni prijatelji prijete ucjenama (npr. ako im ne posudite određenu svotu novca, niste pravi prijatelj), govore vam da biste bili “ništa” bez njih …

PROČITAJTE: Znak pravog prijateljstva

9. Ljubomorni su na vaše druge veze

Iako vam narcis vjerojatno neće reći da je ljubomoran na vaše druge veze (romantične ili neke druge), može pokazati ponašanje koje je karakteristično za nekoga tko je ljubomoran. Ljubomora se javlja jer narcisi trebaju stalno odobravanje i “provjeru valjanosti”. Mogu zahtijevati da provodite više vremena s njima ili čak pokušati okrenuti vas i vaše druge prijatelje jedne protiv drugih.

10. Osjećate se iscrpljeno nakon što ste proveli vrijeme s njima

Kada provode vrijeme s prijateljima, narcisi pokušavaju biti u središtu pozornosti, hvale se svojim postignućima i očekuju ili zahtijevaju više nego što je razumno. Kao rezultat toga, nakon druženja s narcisoidnim prijateljima možete se osjećati frustrirano, ogorčeno i iscrpljeno.

Prekidaju prijateljstvo kada im prestane služiti

Narcisi često dođu do točke kada odluče da im veza više ne služi. Mogu postati nezadovoljni vrstom divljenja koje ste im spremni dati, osjetiti da ste iscrpljeni i da im ne pružate toliko pažnje kao prije.

Što god da je u pitanju, sjetite se što Božja Riječ kaže: “Prijatelj uvijek pokazuje ljubav, a u nevolji postaje kao brat” (Mudre izreke 17, 17). Naravno da na ovoj strani neba nećemo pronaći ljude koji su oličenje savršenstva, no neka vam ova izreka bude mjerilo da vi budete osoba koja će pokazivati iskrenu ljubav, očekujući istu zauzvrat.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare