Imamo ga! Znanstvenici blizu otkrića lijeka za koronavirus

Australski znanstvenici uspjeli su razviti koronavirus u laboratoriju, što predstavlja veliku prekretnicu u globalnoj borbi protiv ovog virusa, javlja ABC News.

Ovaj vrijedan poduhvat omogućit će znanstvenicima kako bi utvrdili hoće li bilo koje buduće cjepivo učinkovito djelovati protiv virusa, rekli su stručnjaci s Instituta Peter Doherty za infekciju i imunitet.

Australski znanstvenici će otkriće podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Australski znanstvenici su time postali tek drugi laboratorij u svijetu, nakon jednog u Kini, koja je uspjela razviti virus, piše Reuters. No, za razliku od Kineza (koji su objavili “samo” genetski kod virusa), oni će svoje otkriće odmah podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja će ga proslijediti laboratorijima širom svijeta uključenih u razvoj cjepiva za koronavirus.

VIDI OVO: Ovo je prvi pacijent koji je preživio smrtonosni koronavirus: Opisao je kako je ozdravio!

Stručnjaci oduševljeni otkrićem

Znanstvenici su virus razvili od pacijenta koji je zaražen prošlog petka, a ekipa ABC bila je u laboratoriju upravo u presudnom trenutku kada je virus uspješno “uzgojen”. Zamjenik upravnika Instituta Mike Katon taj uspjeh je kratko prokomentirao s tri riječi:

– Imamo ga. Fantastično!

Stručnjaci diljem svijeta su oduševljeni ovim otkrićem. Jedna od njih, liječnica Raina MacIntyre, voditeljica programa istraživanja biološke sigurnosti na institutu Kirby, rekla je da pristup cjelovitoj verziji koronavirusa doista može uvelike ubrzati razvoj cjepiva jer bi se u tom slučaju potencijalni lijekovi mogli testirati na namjerno zaraženima životinjama.

NAJNOVIJE!