Moj prijatelj me je zamolio da uredim pismo koje je napisao svojim kćerima tinejdžericama o vrlinama koje trebaju tražiti u dobrom muškarcu. Nakon što sam vratila srce u grudi (rastopilo se po podu), stavila sam svoj šešir za uređivanje onoga što ovaj otac smatra bitnim osobinama za muža.

Prijatelj koji je napisao pismo je spomenuo disciplinu, način na koji se dečko odnosi prema svojoj majci, te ima li snagu karaktera da se s poštovanjem ne složi sa svojom djevojkom.

Čitajući njegove misli, prisjetila sam se nekoliko razgovora koje sam imala u prošlih par mjeseci sa neženjenim / neudatim kršćanima koji su pokušali razumjeti svrhu veze.

Mislim da mi je potrebno još desetak godina životnog iskustva prije nego što bih uopće počela izdvajati što je zaista bitno u vezi s “Isusom u središtu”. Ali s obzirom da ne mogu popraviti dobre muškarce. tj. problem kod kršćanskih veza ovog jutra (slobodno predložite rješenje), mogu makar započeti razgovor.

Naravno, najbitnija stvar bi trebala biti Isus. Ali kada sam upoznala Davea, kvalitetu njegovog odnosa s Isusom (kao i moj) ne bi nam donio nikakve krune u raju. Oboje smo se drastično promijenili, a njegovo zajedništvo s Gospodinom je snažno, mirno, i … tiho. Zato se brinem ako bih vam rekla da je jedina bitna stvar “da je Isus središte vaše veze” da bi ste očekivali da vaš partner ima spremne pjesme slavljenja na gitari, ili treba znati stihove Pisma napamet, ili makar dovesti ljude do suza svojim javnim molitvama. I ponekada u težnji za takvim duhovnim vođom, možete zanemariti vrline koje je Krist stavio u vašeg muškarca koje nisu toliko vidljive. Kao ove:

10. Poučljivost

Trebao bi biti poučljiv. Trebate ga promatrati kako prihvaća kritiku.

9. Poniznost

Trebao bi biti ponizan. Jedan pokazatelj poniznog čovjeka je spremnost da uzdiže tuđu snagu. Ako nikad ne vidite kako se divi nekome zbog nečega, možda u njegovom srcu nema mjesta ni za koga osim za sebe.

8. Osmijeh

Trebao bi vas znati nasmijati. Ako nasmijavanje znači da se ponaša smiješno ili pleše smiješno, ili vam donosi cvijeće, ili gleda komedije s vama ili smišlja smiješne rečenice, bez obzira koliko vam to znači … bit će vam potrebno. Njegov izgled možda vam budi leptiriće u trbuhu sada, ali poslije nekog vremena, leptirići izblijede … a osmijeh ostaje.

7. Razmišljanje

Trebao bi vas tjerati na razmišljanje. Trebao bi vam se suprotstaviti. Možda vam se sviđa biti u pravu (vjerujte mi, shvaćam to), ali vam je potreban muškarac koji će se nositi s vama i vratiti vas u realnost kada ste tvrdoglave ili kada promatrate svijet kroz vaš lude naočale. Vjerujte mi, on drugačije razmišlja od vas … i bit će vam potrebno da to pokaže.

6. Čuvanje

Trebao bi vas čuvati. Mi žene dosta pričamo, ali na kraju dana, sve mi želimo da nas netko zaštiti. Sjećam se da je na fakultetu Dave bio veoma zabrinut oko toga gdje se nalazim, kada sam išla na nogometne utakmice, i iako sam vjerojatno kolutala očima i rekla mu da je iritantan, znam da sam duboko u sebi htjela da se brine na takav način.

5. Donošenje ploda

Trebao bi imati ploda. Možda ne sjedi u prvim redovima u crkvi, ili nije prvi čovjek u službi, ali vidite li plodove u njemu? Mir? Strpljenje? Ljubaznost? Kako se ponaša prema djeci? Prema svojoj majci, čak i kada je iritantna? Vidite li osobine u njemu kojima se divite?

4. Učtivost

On vas poštuje. Čak i kada ste iracionalne. Čak i kada ste emotivne. Ako jednog dana kažete da, a sljedećeg ne … on vas razumije, i povlači se. Ako koristi emocionalnu manipulaciju ili bilo koju fizičku silu – bježite iz te veze.

3. Kontrolira svoju narav

Može kontrolirati svoju narav. Svi se naljutimo, ali Biblija naziva budalom čovjeka koji se lako ljuti. Nitko ne voli pokazivati ​​svoju ljutitu stranu, pa ako započinjete vezu s muškarcem, i primjećujete njegovu narav, bolje povjerujte da vam pokazuje svoju “bolju stranu”. Pa razmislite kako bi to moglo izgledati deset godina unaprijed, kada nestane maska, a on je i dalje ljut.

2. Dostojan povjerenja

On je dostojan povjerenja. Postoji osjećaj kada ste s njim da mu možete vjerovati. Govorite mu tajne, a on ih ne širi dalje. Učinite nešto loše, zatražite oprost i on zaista zaboravi na to. Izađete s prijateljicama, a on vas ne zove na svakih sat vremena. Ponaša se prema vama posebno i drugačije od ostalih prijatelja, ali vi niste njegov idol, niti on zahtijeva da postane vaš. Ako je narušio vaše povjerenje, on to priznaje. Ako ste vi narušili njegovo, govori vam to. Ovakva vrsta povjerenja se gradi na stalnoj i upornoj komunikaciji, čak i kada oboje imate problem da kažete što vam je na srcu. Taj čovjek zna da je otvoreni razgovor o stvarima vrijedan sve muke.

1. Misli da si divna

I ono najbitnije i moj broj 1: Trebao bi vas smatrati divnom. Najbolje veze koje sam vidjela u sebi sadrže po malo divljenja s obje strane. Taj muškarac misli da ste skoro “izvan njegove lige” … ali i vi mislite isto. On se divi vašim osobinama i vjeruje u vas. Podsjeća vas na to tko ste vi i vidi najbolje u vama. I kada ste zajedno, bolje ste osobe. Ovo je slika pravog braka s Kristom u središtu, i zaista vjerujem da postoje kršćani i kršćanke koji zaista slijede Krista, te neće ispuniti sve ove uvjete. Na kraju dana, postoji tajna ljubavi koja ne može biti isprogramirana ili isplanirana. Potrebna je vjera, predavanje, čak i kada se to suprotstavlja razumu. Možda se zato kaže “slijepo” zaljubljeni…

Autorica: Nicole Unice; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com