Što se događa kada ne molimo?

Što se događa s našim životom ako ne molimo redovno? Zbog čega je molitva toliko bitna i koje su posljedice života bez molitve?

Molitva je vrlo jednostavna stvar, ali mnogi od nas ne primaju njezine koristi jer ne molimo. Mnogi od nas misle da je molitva gubitak vremena, i stoga bismo radije radili za naše vlastite ciljeve ili snove. Zvuči li vam poznato?

Ako da, nastavite čitati jer ću vam podijeliti ono što se događa kad ne molimo.

Što je molitva?

Mnogi od nas, ako ne svi, učili su u crkvi da je molitva naše sredstvo komunikacije s Bogom. To je istina, a uz to, kad se ne molimo, gubimo mnogo koristi koje možemo primiti jedino kroz rastući i intimni odnos s Bogom.

Svi veliki Božji muškarci i žene u Bibliji su molili. Mnogi su molili po čitav dan. Mnogi od njih molili su u nevolji, čak i u doba velike radosti i sreće. Ako su molili svi ovi muškarci i žene koje cijenimo kao kršćane, zašto mislimo da mi možemo postići nešto veće bez molitve?

Molitva je više nego samo trošenje pet do deset minuta razgovora s Bogom. To je više od samog klečanja ispred oltara u crkvi. To je više od upućivanja zahtjeva Bogu. Budući da je molitva naše sredstvo komuniciranja s Bogom, to je dvosmjerna komunikacija.

Kada molimo, također slušamo Boga. Čujemo ga. Slušamo Njegov glas koji daje život i slatkoću. I upoznajemo Njegovo srce, onako kako je napisano u Njegovoj riječi.

Što se događa kada ne molimo?

Uz sve to na umu, možda ste poželjeli moliti. Pored motivacije koju ste do sada mogli osjetiti, kratko ću vam dati neke neželjene i neugodne stvari koje se događaju kad ne molimo. Usredotočit ću se samo na jedan odlomak: Jakovljeva 4,1-5, koji kaže:

Odakle ratovi i borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota vaših što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete, a ipak nemate jer ne išćete. Išćete, a ne primate, jer loše išćete — da u pohotama svojim potratite. Preljubnici i preljubnice! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle poželi biti prijatelj svijetu, neprijateljem Božjim postaje. Ili mislite da Pismo uzalud veli: ‘Ljubomorno čezne Duh kojega nastani u nama’?“

1) Nađemo se u problemu

Ozbiljno? Da. Jakov nam govori da zato što nemamo ono što želimo, žudimo, pa čak se i borimo da dobijemo ono što želimo za sebe! Zato ostajemo porobljeni.

Je li to istina? Da, stvarno jest.

Razmislite o tome: vaš bližnji ima neku imovinu koju si ne možete priuštiti. I tako žudite, i možete upasti u kušnju da učinite sve moguće kako bi imali isto ili nešto slično. Ali kad molite, tu želju možete dati Bogu, kao i osjećaj žudnje koju On ne želi. Kad molite, dajete svoj zahtjev Njemu i čekate na Njega da odgovori.

Bog vam može dati sve što trebate i volite. On vas poznaje bolje od vas samih, i zato vas može učiniti sretnijim nego ikad.

2) Ne primamo ono što nam je potrebno

Još jedna istina. Ne primamo jer ne tražimo. Isus je rekao da oni koji traže primaju, i oni koji traže nalaze, i oni koji kucaju, vrata im se otvaraju. Ne trebamo očekivati ​​da ćemo primiti od Gospodina ono što ga nismo molili.

Bog, naravno, voli blagosloviti svoj narod, pa čak i iznenaditi. Ali želi da otvorimo svoja srca Njemu i povezujemo se s Njime u molitvi. A kad mu se molimo i približimo, upoznat ćemo Njegov karakter i rasti u ovisnosti o Njemu, što mu ugađa i radosno nagrađuje.

Zapamtite: On jest i da je nagraditelj onih koji ga traže“ (Hebrejima 11,6).

3) Udaljavamo se od Boga

Iskreno govoreći, ako stvarno ljubimo Boga i položimo svoju vjeru u Njega, zašto ne bismo molili? Ako samo uložimo svoje vrijeme i pažnju na naše nade i snove u svijetu, odvajamo se od Boga!

U redu, razumijem da neki ne mogu pronaći riječi koje treba reći u molitvi jer su opterećeni tolikim problemima. To je još bolje vrijeme za doprijeti do Boga! Razmislite o Psalmu 77,2-4, psalam napisan od strane osobe u nevolji:

U dan nevolje tražim Gospodina, ruka mi se noću pruža i ne sustaje; duša moja ne dȃ se utješiti. Spominjem se Boga i uzdišem; promišljam i klone mi duh. Ti držiš vjeđe očiju mojih; tako sam potresen da govoriti ne mogu.“

Možete li razumjeti? Onda dajte svoje nevolje Bogu. Ako ne molite, to neće pomoći; molitva hoće. Zašto se udaljiti od Boga kad ste u velikoj potrebi za Njime?

Autor: Jay Freeman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!