Ako ste zabrinuti za svoju budućnost

Ako ste zabrinuti za svoju budućnost, onda su ovo riječi za vas. Bog ne želi da nas obuzmu strah i tjeskoba.

Brinete li o stvarima koje bi se mogle dogoditi? Možda se nađete u vrtlogu “što ako …”. Svi to radimo! Razmišljamo o svim mogućim scenarijima i zatim pravimo plan za svaki hipotetski ishod. Izrada plana ublažava tjeskobu – na neko vrijeme – sve dok se te tjeskobne misli ne umnože!

Tjeskobne misli su poput gremlina koji se množe. Kad svoj um usmjerite na brige o budućnosti, tjeskobne misli će rasti i tada se osjećamo kao da nema bijega.

Ako ste zabrinuti za svoju budućnost …

Postoji samo jedna stvar o sutrašnjici koju možete sa sigurnošću znati: Bog će vam biti vjeran. Možete planirati za sutra, i to je dobra stvar. Ali sutra možda neće ići po vašem planu. Svjetski događaji mogu radikalno promijeniti vaš život. Vaš auto se možda neće pokrenuti. Vaša bi se djeca mogla razboljeti. Vaša bi se financijska situacija mogla promijeniti. Vaše bi se zdravlje moglo pogoršati … Neizvjesnost sutrašnjice stalna je stvarnost života.

“Može li tko od vas sebi brigama produžiti život barem i za jedan dan?” (Matej 6, 27)

Dakle, umjesto da budete zabrinuti za neizvjesno, usredotočite se na ono što znate o sutrašnjici. Znaš da će te Bog i dalje voljeti. Znaš da su ti grijesi oprošteni u Kristu. Te se stvari nikada neće promijeniti.

“Stoga najprije tražite Božje kraljevstvo i njegovu pravednost, pa će vam se i to nadodati.” (Matej 6, 33)

Ti i ja nemamo nikakvih posebnih saznanja o sutrašnjem danu. Ono što znamo je da nam Božja Riječ govori da se usredotočimo na traženje Božjeg kraljevstva danas, a sutra će se pobrinuti samo za sebe. Naš Bog ne uzima pauze za kavu. Možete vjerovati da je ono što govori istina. U konačnici, glupo je živjeti kao da znamo što će sutra donijeti. Čak i ako sutra donese neočekivano, Božja ljubav prema vama se neće promijeniti.

Ne da on, da popusti noga tvoja: ne spava čuvar tvoj. Gle, nikada ne spava, nikada ne drijema čuvar Izraelov. Gospod je čuvar tvoj, Gospod je sjena tvoja; on ti stoji s desne strane. (Psalam 121, 3-5)

Božji atributi koji umanjuju brigu o budućnosti

Bog je uvijek moćan da promijeni bilo što u jednom trenutku.

On određuje broj zvijezda, svaku njezinim imenom naziva. Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj. (Psalam 147, 4-5)

Bog je suveren – ima kontrolu u svakom trenutku. Ništa Ga ne iznenađuje u našim okolnostima.

Naš je Bog na nebesima, sve što mu se svidi to učini. (Psalam 115, 3)

PROČITAJTE: Bog je u kontroli: Zašto trebamo vjerovati u suverenog Boga?

Bog voli svoj narod – On je ljubav. Posljedično, On se s ljubavlju brine za svoj narod i njihovu budućnost.

“Do starosti vaše ja ću ostat` isti, do vaših sjedina podupirat ću vas. To sam činio; nosit ću vas i dalje, pomagati vas, izbavljati.” (Izaija 46, 4)

Bog nam kroz cijelu Bibliju govori da se ne bojimo. Znao je da će nam strah biti čest posjetitelj i ne želi da gubimo vrijeme na brige. On ima bolje planove za naše vrijeme i nije Njegova volja da našu radost i mir umanji strah.

“… ne boj se jer Ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao, ti si moj.” (Izaija 43, 1b)

Umjesto da budete zabrinuti zbog svoje budućnosti, okrenite se Bogu u molitvi i čitanju Njegove Riječi. Bog želi da svoje strahove donesemo ravno Njemu. Uostalom, On može učiniti više u jednom trenutku nego što mi možemo učiniti u životu.

Bacite svu svoju brigu na njega, jer on brine za vas. (1. Petrova 5, 7)

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 6-7)

NAJNOVIJE!